Έχεις μόνο μια ζωή! Απλοποίησέ την και απόλαυσέ την

Δέσποινα Καμπούρη
Έχεις μόνο μια ζωή! Απλοποίησέ την και απόλαυσέ την

Έχεις σκεφτεί πόσο απλά είναι τα πράγματα στη ζωή μας και πόσο σύνθετα συνηθίζουμε εμείς οι άνθρωποι να τα κάνουμε; 

Θα σου πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Ήμουν από τους ανθρώπους που δενόμουν με υλικά αγαθά. Κάποια από αυτά είχαν συναισθηματική αξία για εμένα. Μάζευα, μάζευα, έκανα συλλογές, φύλαγα παλιές κάρτες, παλιές κασέτες, παλιά σημειώματα, παλιά μπουκαλάκια και κουτάκια, παλιά περιοδικά που με φιλοξενούσαν, εξώφυλλα και αποκόμματα… Είχα κούτες στην αποθήκη μου με άχρηστα αντικείμενα που ποτέ δε θα τα χρειαζόμουν αλλά για κάποιον περίεργο λόγο ήθελα να τα έχω. Αργότερα κατάλαβα ότι ήταν μια παρελθοντολαγνεία και τίποτα παραπάνω. Μια κακή συνήθεια που μου στερούσε πολύτιμο χώρο στην αποθήκη μου, στα ντουλάπια μου, στα συρτάρια μου και στον χώρο μου γενικότερα. Μου στερούσε την τάξη, την καθαριότητα και την «αδειοσύνη» που εγώ πάντα επιθυμούσα να έχω γύρω μου για να μπορώ να καθαρίζω εύκολα και να αισθάνομαι όμορφα.

Έκανα τεράστια δουλειά με τον εαυτό μου για να μαζέψω μια ωραία πρωία όλα αυτά τα άχρηστα αντικείμενα και να τα μεταφέρω στον κάδο της ανακύκλωσης, χωρίς να νιώσω ένα αγκάθι να με γδέρνει στην καρδιά.

Θα στο πω όπως έγινε και ελπίζω να με καταλάβεις. Τη στιγμή που τα πέταγα, ένιωθα μια ανακούφιση. Μια αποκόλληση από το γλυκόπικρο και νοσταλγικό παρελθόν, που με έκανε να αρνούμαι τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν για να προχωρήσω, να εξελιχθώ… Γιατί καμιά φορά εμείς οι άνθρωποι έχουμε την τάση να κρατάμε γυρισμένη την πλάτη μας στις ευλογίες και στη μαγεία που είναι πλέον διαθέσιμα στο παρόν, στο τώρα.

Ένιωσα μια ζεστασιά από τις νέες ηλιαχτίδες που θα φώτιζαν το μέλλον μου και μια καθαριότητα που θα άσπριζε τη ματιά μου και την ψυχή μου. Γιατί όταν υπάρχει τάξη γύρω μου, υπάρχει και στην ψυχή μου. Κι αυτό είναι κάτι που δε μπορώ να το διαπραγματευτώ με τίποτα στον κόσμο.

Αυτό που προσπαθώ να σου πω, είναι να δώσεις έμφαση στα ουσιαστικά και όχι σε αυτά που εσύ νομίζεις ότι είναι σημαντικά. Αν καταφέρεις να βγεις από τον εαυτό σου και να δεις αποστασιοποιημένα τα πράγματα, είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις κι εσύ.

Αν σου λείπει κάποιος, ψάξε τον και βρες τον. ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ του. Είναι πανεύκολο.

Αν θες να συναντήσεις κάποιον, ΚΑΛΕΣΕ τον. Στο σπίτι σου, στο μαγαζί σου, σε μια καφετέρια.

Αν θες κάποιος να καταλάβει ακριβώς τι θες να του πεις, ΕΞΗΓΗΣΕ του το με λεπτομέρειες. Αφιέρωσε χρόνο. Μην αφήσεις περιθώρια λάθους. Πες το ξανά και ξανά.

Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, ΡΩΤΗΣΕ. Είναι πραγματικά πολύ απλό. Μη ντρέπεσαι να ρωτήσεις. Μόνο αν μάθεις θα μπορείς να καταλάβεις.

Αν κάτι δε σου αρέσει ή σε ενοχλεί, ΠΕΣ το! Με όλες τις εντάσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να εξηγήσεις σε έναν άνθρωπο ότι υπερβαίνει τα όριά σου.

Αν κάτι σου αρέσει, σε ενθουσιάζει και θες να το επικοινωνήσεις ΠΕΣ το! Χωρίς τον φόβο ότι θα σε κρίνουν ή ότι θα σε συζητήσουν. Αυτά που σου αρέσουν, είναι εσύ! Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τον εαυτό του και τον εαυτό σου;

Αν θες κάτι, ΖΗΤΑ ΤΟ. Χωρίς να φέρεις κάποιον σε δύσκολη θέση, χωρίς να είσαι παράλογος. Ζήτα και διεκδίκησε αυτά που θες. Είναι θεμιτό.

Αν σκεφτείς λοιπόν, πόσο απλά είναι τα πράγματα για να είσαι ευτυχισμένος, θα δεις τη ζωή με άλλα μάτια.

Στο υπόσχομαι!

Περιμένω τα μηνύματα σας στο Instagram!