Αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, μην πεις τίποτα 

Δέσποινα Καμπούρη
Αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, μην πεις τίποτα 

Αν δεν τοποθετηθείς -δημόσια ή μη- για ένα κοινωνικό ζήτημα, για έναν άνθρωπο, για μια ιδέα, δε σημαίνει ότι φοβάσαι να υπερασπιστείς τις απόψεις σου.

Ξέρεις γιατί;

Γιατί κανείς δεν σε εξουσιοδότησε να πληγώνεις ανθρώπους. Κανείς δε σε όρισε σωτήρα της ανθρωπότητας. Τέλος, η μικροψυχία και η κακία δεν είναι στη μόδα εδώ και χρόνια…

Κάποτε ένας σοφός άνθρωπος μου είχε πει:

«Αν δεν έχεις κάτι καλό να πεις, μην πεις τίποτα». Το σκέφτηκα πολύ, το φιλοσόφησα. Αν δεν τοποθετηθείς -δημόσια ή μη- για ένα κοινωνικό ζήτημα, για έναν άνθρωπο, για μια ιδέα, δε σημαίνει ότι φοβάσαι να υπερασπιστείς τις απόψεις σου ή ότι -ακόμα χειρότερα- δεν έχεις άποψη. Δε σημαίνει ότι φοβάσαι να εμπλακείς σε αντιπαραθέσεις. Σημαίνει απλά ότι η ευγενική ψυχή σου, έχει ένα υπέροχο φίλτρο ενσυναίσθησης.

Σημαίνει ότι η ευγενική ψυχή σου δεν επιτρέπει στον κακό σου εαυτό (όλοι έχουμε) να ξεστομίσει κάτι που θα πληγώσει έναν συνάνθρωπό σου. Όχι φίλε μου. Η κυνικότητα δεν είναι απόδειξη ειλικρίνειας. Και είναι φοβερά λυπηρό με την πρόφαση του κυνισμού να θεωρούνται κάποιοι ειλικρινείς αφού… «λένε τα πράγματα με το όνομά τους». Αυτό, λέγεται έλλειψης παιδείας όχι ειλικρίνεια.

Μη πεις τίποτα λοιπόν.

Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν ξέρεις τις προσωπικές μάχες που δίνει ένας άνθρωπος καθημερινά για να επιβιώσει σωματικά και ψυχικά (αυτά τα δυο πάνε πακέτο). Γιατί δεν ξέρεις πόσο πιέζεται για να χαμογελάσει όταν το μέσα του είναι σμπαραλιασμένο, μαυρισμένο, ταλαιπωρημένο. Γιατί δεν ξέρεις πόσο έχει προσπαθήσει, πόσο έχει ματαιωθεί, πόσο έχει πονέσει για να καταφέρει ή όχι κάτι.

Και εν πάσει περιπτώσει, είναι υπέροχο οι άνθρωποι να σε θυμούνται για τον καλό σου και ενθαρρυντικό σου λόγο και όχι για το πόσο τους πλήγωσες κάποτε.

Καλημέρα!

Περιμένω τα μηνύματά σας στο Instagram!