Ταξίδι στο Μαυροβούνιο

Δέσποινα Καμπούρη
Ταξίδι στο Μαυροβούνιο

Για πρώτη φορά…

Το Μαυροβούνιο είναι μια χώρα που δεν είχα επισκεφτεί ποτέ. Ένα ευρωπαϊκό τουρνουά τένις στο οποίο θα έπαιρνε μέρος η Ελενα ήταν η αφορμή για να γνωρίσω αυτή τη χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν προέκυπτε αυτή η συγκυρία δεν ξέρω αν θα ήταν μια από τις πρώτες μου επιλογές για καλοκαιρινές διακοπές, όμως επειδή όπως έχετε καταλάβει λατρεύω τα ταξίδια και θέλω να γνωρίσω όσες περισσότερες χώρες μπορώ στη ζωή μου, ήταν μια πρόκληση.

Το Μαυροβούνιο είναι μια ήσυχη χώρα με φιλικούς πολίτες. Η οικονομική ανάπτυξης της είναι ανάλογη με το βιωτικό επίπεδο και σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι είναι πολύ «τίμια» στις οικονομικές απαιτήσεις διαβίωσης. Με λίγα λόγια, δε χρειάζεσαι τρελό μπατζετ για να ταξιδέψεις εκεί, ούτε για να κάνεις εκδρομές, ούτε για να ζήσεις.

Η Ποντγκόριτσα είναι η πρωτεύουσα της χώρας στην οποία περάσαμε τον περισσότερο χρόνο του ταξιδιού μας καθώς εκεί, στις όχθες του ποταμού Μοράτσα που διασχίζει την πόλη διεξήχθη το τουρνουά τένις. Δε θυμίζει σε τίποτα μεγαλούπολη ή αστικό κέντρο. Αντιθέτως θυμίζει επαρχία με λίγους κατοίκους. Τα πράσινα νερά του ποταμού σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι στην εξοχή, σε κάποιο όμορφο χωριό. Οι εικόνες που είδαμε ήταν πανέμορφες και η βροχή που κράτησε για μέρες δε χάλασαν καθόλου τη διάθεση μας. Αντιθέτως θα έλεγα ότι η βροχή έκανε ακόμα πιο όμορφο το τοπίο. Μάλιστα, οι κάτοικοι τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού κολυμπούν στις όχθες του.

Μπορεί να μην είχαμε τον χρόνο να πάμε παραλιακά (εκεί όπου όπως λέγεται βρίσκεται όλη η ομορφιά του Μαυροβούνιου), είχαμε όμως την ευκαιρία να κάνουμε μια δίωρη κρουαζιέρα στη λίμνη Skadar. Εκεί η εικόνα είναι παραμυθένια. Δε μπορείς να πιστέψεις ότι 25 λεπτά από την πρωτεύουσα μπορείς να αντικρύσεις τόση ανέγγιχτη ομορφιά! Η λίμνη είναι ένας τόπος απείρου φυσικού κάλους, όπου η χλωρίδα και πανίδα κάνουν κυριολεκτικά πάρτυ! Εκατοντάδες είδη πουλιών και ψαριών ζουν εκεί και γεμίζουν ζωή αυτό τον υδροβιότοπο.

Επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα είχαμε την ευκαιρία να πάμε σε ένα καταπράσινο πάρκο όπου τα παιδιά κάνουν αναρρίχηση και γίνονται μικροί εξερευνητές. Αν κάποιος ρωτήσει τα παιδιά μου τι τους άρεσε περισσότερο στο Μαυροβούνιο νομίζω θα έλεγαν με μια φωνή το Park Suma Gorica! Αξίζει τον κόπο να το επισκεφτείτε αν βρεθείτε εκεί. Είτε έχετε παιδιά, είτε όχι. Είναι ένα καταπράσινο πάρκο όπου οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται για να τρέξουν, να κάνουν πικ-νικ, να πάνε βόλτα με τα κατοικίδια τους. Είναι πανέμορφο και βρίσκεται δίπλα από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου! Εκεί κάναμε μια στάση για να ανάψουμε ένα κεράκι!

Μπορεί το Μαυροβούνιο να μην είναι τόσο φανταχτερό όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σίγουρα είναι μια υπέροχη εμπειρία! Εξάλλου, όταν είσαι με αυτούς που αγαπάς, μπορείς παντού να περάσεις τέλεια!

Δε σας γράφω άλλα! Μπορείτε όμως να δείτε το καλοκαιρινό μου album από αυτή τη μικρή και φιλόξενη χώρα!

Να έχετε μια όμορφη μέρα!

Περιμένω τα μηνύματα σας στο Instagram (@despinakampouri)

Despina.jpg