Επίλεξε προσεκτικά!

Δέσποινα Καμπούρη
Επίλεξε προσεκτικά!

Είναι σημαντικό να μην εθελοτυφλούμε.

Είναι ωραίο να είμαστε πραγματιστές. Όχι με την αρνητική έννοια. Κάποιοι άνθρωποι μπερδεύουν την αλήθεια με τον κυνισμό και την τάση να προσβάλλουν ή να υποτιμούν έχοντας ως δικαιολογία συμπεριφορές του τύπου «μα εγώ λέω μόνο αλήθειες» αλλά την ίδια στιγμή να πουν κάτι που θα σε πληγώσει και θα σε πονέσει.

Είναι ωραίο να είμαστε πραγματιστές. Με την ωραία έννοια. Αυτή που σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα στην πραγματική τους μορφή, στο αληθινό τους μέγεθος και υπόσταση. Χωρίς να ωραιοποιείς ή να εξιδανικεύεις ανθρώπους και καταστάσεις. Αυτή η αλήθεια σώζει ψυχές και ζωές. Γιατί πάντα ξέρεις με τι και ποιον έχεις να κάνεις. Είναι ένα είδος αυτοπροστασίας σε όλα τα επίπεδα.

Οι άνθρωποι μας φέρονται όπως ακριβώς νιώθουν για εμάς. Δε μπορείς να κρύψεις την αγάπη σου ή την εκτίμηση σου για κάποιον. Ο τρόπος που συμπεριφέρεσαι σε κάποιον που σέβεσαι είναι ένας. Όπως το μαύρο είναι μαύρο και όχι άσπρο ή γκρι.

Και το αντίθετο. Όταν απεχθάνεσαι κάποιον ή σου είναι τελείως αδιάφορος, δε δείχνεις φιλικός, ή ζεστός. Δεν μας αφορά η αιτία. Κάτι νιώθεται ή όχι. Και δεν έχει καμία σημασία το πώς και το γιατί. Το να μεταφράσεις αυτή την «αδιαφορία» ως τρόπο προσέγγισης ή έναν εναλλακτικό τρόπο νοιαξιματος δεν είναι ok! Ποιον κοροϊδεύεις; Εσένα ή τους άλλους;

Μπορώ να καταλάβω την ανάγκη σου να θες να πιστέψεις κάτι που σε βολεύει ή σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, αλλά πίστεψε με σε βάθος χρόνου αυτό θα είναι μια μικρή καταστροφή. Είναι σα να επενδύεις συναισθήματα σε κάτι που ποτέ δεν ήταν αμοιβαίο. Στη δουλειά σου, στις σχέσεις σου, στους φίλους σου. Παντού.

Βασικά, αφιέρωσε τον εαυτό σου και την ενέργεια σου σε αυτούς που νιώθουν το ίδιο για εσένα. Η αμοιβαιότητα είναι ευτυχία. Ναι, το πιστεύω αυτό. Μόνο όταν κάτι είναι αμοιβαίο μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Οτιδήποτε άλλο είναι απλώς μια ατέρμονη προσπάθεια χωρίς χαρά που σε φθείρει, σε πληγώνει και σε ματαιώνει σε κάθε αναπάντητη κλήση, σε κάθε «διαβάστηκε».

Το «διαβάστηκε» είναι ένας τρόπος να σου δείξει κάποιος κάτι. Είτε τον ενδιαφέρει να σου περάσει κάποιο μήνυμα είτε -πολύ χειρότερα- απλώς δεν τον ενδιαφέρει να σου περάσει κανένα μήνυμα…

Εύχομαι να ξεκινήσεις να πηγαίνεις εκεί που σε θέλουν, σε αγαπούν και εκτιμούν την αξία σου. Επίλεξε ανθρώπους που θα κάνουν καλό στην ψυχική σου υγεία και δε θα σε τσακίσουν. Επίλεξε προσεκτικά.

Περιμένω τα μηνύματά σου στο Instagram!

Δέσποινα ❤️