Μία μαγική νύχτα στο Μέγαρο Μουσικής

Μία μαγική νύχτα στο Μέγαρο Μουσικής

"Το νυφικό σου φόρεμα
Στολίδια θα'χει χίλια
Δαντέλες από σύννεφα
Και πέπλο από κοχύλια

Θα σ' έχω σαν βασίλισσα
Σ'ανάκτορα γαλάζια
Να σου φιλούν τα πόδια σου
Της θάλασσας τ' ατλάζια"

Με αυτόν τον πρόλογο θέλω να σε μεταφέρω εκεί που ταξίδεψα συμμετέχοντας σε αυτήν την μεγάλη παραγωγή που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής για τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Μουζάκη.

Στα μέσα Φεβρουαρίου χτύπησε το τηλέφωνο μου και μου έγινε πρόταση να αναλάμβανα τα κοστούμια της παράστασης που έγινε στις 5 Μαρτίου.
6 τραγουδιστές, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μαρίζα Ρίζου, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Χατζηχριστοδούλου, Δώρος Δημοσθένους, Σταύρος Σαλαμπασόπουλος και...... 26 μουσικοί......... Ο μαέστρος της ορχήστρας ήταν ο γιος του Γιώργου Μουζάκη, Ζάχος Μουζάκης.

Όταν το άκουσα με έπιασε κρύος ιδρώτας. Ο χρόνος ήταν λίγος.. ελάχιστος, όμως και η πρόκληση τεράστια.
Εκείνο το Σαββατοκύριακο ξεκίνησα να ακούω τραγούδια του Μουζάκη, άρχισε η έρευνα σε ταινίες της εποχής για ρούχα κλπ.
Έτσι αποφάσισα να μην αποκλείσω την πρόταση και κανονίστηκε ραντεβού με τον σκηνοθέτη, Άγγελο Τριανταφύλλου και την εταιρεία παραγωγής, Prospero Productions.
Στο ραντεβού ήταν και ο Θανάσης Αλευράς που θα έκανε την παρουσίαση, σε κείμενα της Μυρτώς Κοντοβά, ως Νάκη Αγάθου, τηλεπαρουσιάστρια εκείνης της εποχής.

Το "ναι" δεν άργησε να βγει από το στόμα μου όταν άκουσα όλο το concept.
Σκηνικά βγαλμένα σαν από ταινία του '60, σχεδιασμένα από τον Νότη Χριστοδούλου και όλα τα κοστούμια εμπνευσμένα από εκείνη την εποχή!
Παπιγιόν, γιλέκα, φουρώ, floral πουκάμισα με φιογκάκια..

Και κάπου εκεί ξεκινάει το "ταξίδι" στο παρελθόν.
Ωραίες,κομψές γυναικείες φιγούρες, μέσα στα σωστά συνδυασμένα ρούχα τους, τα αξεσουάρ, τα καλό φτιαγμένα μαλλιά τους, τα κοσμήματα τους, καλσόν με ραφές.. Μια άλλη εποχή που δε γυρίζει. Γυναίκες όμως που δεν τους ένοιαζε αν είχαν περιττά κιλά, αν ήταν γυμνασμένες ή αν είχαν μεγάλα χείλη. Ένα πράγμα τις ένοιαζε, να είναι θηλυκές, κομψές, περιποιημένες και κοκέτες.
Εμείς; Εσύ, εγώ;.. Το έχουμε ξεχάσει. Λογικό άλλο τότε άλλο σήμερα.
Τρέχεις, δεν προφταίνεις, που καιρός για "λούσα" και που επίσης χρήματα; Ναι έχεις δίκιο.
Μα ένα έχω να σου πω, ακούγοντας κάποια τραγούδια του Μουζάκη θα μαγευτείς, θα νοσταλγήσεις. Θα νοσταλγήσεις και θα θέλεις να φορέσεις τα καλά σου, να φτιάξεις τα μαλλιά σου, τα βάλεις τα τακούνια σου και να έρθει ο μοσχομυριστός καβαλιέρος σου και να σε χορέψει ως το πρωί, αγκαλιά.
Θα "ζηλέψεις" τα σε απλές γραμμές φορέματα, είτε σε ίσια γραμμή είτε κλος με φουρώ, ρούχα που αγαπούν οι άντρες μάλλον γιατί τους θυμίζουμε φορώντας τα γυναίκες μιας άλλης εποχής, πιο εύθραυστες, πιο ευαίσθητες.

Μαζί με τα ωραία κοστούμια και τις απίθανες "μυρωδιαστές" μελωδίες των τραγουδιών που άκουγα στις πρόβες συνέβει και κάτι άλλο που με "γύρισε" πίσω σε εκείνες τις εποχές. Την απεριόριστη ευγένεια και τα χαμόγελα. Τριάντα και άτομα όλοι τους πρόσχαροι και με διάθεση να περάσεις όμορφα. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που συνέβαινε, αν ήταν θέμα ανθρώπων, των τραγουδιών ή της έμφυτης καλλιέργειας τους. Αυτό που γνωρίζω είναι πως κι αυτό κάπου λίγο ή πολύ το έχεις ξεχάσει...

Και καταλήγω πάλι στα ίδια. Σε προτρέπω να ακούσεις κάποιο - κάποια από τα τραγούδια του Μουζάκη, μέσα από αυτά θα ξαναδείς εσένα, θα σε αγαπήσεις γι'αυτά που σου έχει δώσει ο Θεός, θα χαμογελάσεις, θα θέλεις να χορέψεις, να γελάς δυνατά σαν παιδί, να φλερτάρεις.
Ταξίδεψε, ονειρέψου, μύρισε λουλούδια. Ξεκίνα να παρατηρείς τα πάντα γύρω σου, τα δέντρα, τους ανθρώπους, ένα παιδί να γελάει ή και να κλαίει, εκεί που είσαι σταματημένη σε ένα φανάρι, μέσα στο λεωφορείο. Άκου τα τραγούδια που σου αρέσουν και τραγούδησε κι εσύ μαζί. Γύρνα τον χρόνο όταν ήσουν παιδί και γέλα με εκείνο το παιδί που ήσουν. Νοστάλγησε και φέρε μπροστά στη σκέψη σου όλα αυτά τα όμορφα, κράτησε τα και πορεύσου με αυτά. Θα ανακαλύψεις μικρά θαύματα.

Μην ξεχνάς πως είσαι γυναίκα και θέλεις το νοιάξιμο και την αγκαλιά. Ναι είσαι Δυνατή, μα είσαι και "Βασίλισσα σε ανάκτορα γαλάζια, να σου φιλούν τα πόδια σου, της θάλασσας ατλάζια"!!!!


ΥΓ.: Σε ευχαριστώ Λένα Κατσανίδου. Ήσουν δίπλα μου σε αυτό το ταξίδι.


Aν θες να επικοινωνήσεις μαζί μου στείλε μου ό,τι θες στο FB και Instagram μου!