Blue Fish: Top προορισμός για κουζίνα με πρωταγωνιστές το ψάρι και την οικολογική συνείδηση

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Blue Fish: Top προορισμός για κουζίνα με πρωταγωνιστές το ψάρι και την οικολογική συνείδηση

Οι βάσεις της ελληνικής κουζίνας συναντούν την ιαπωνική φιλοσοφία στα πιάτα του εστιατορίου, για τα οποία το κάθε ψάρι αξιοποιείται απ’ την ουρά μέχρι το κεφάλι.

The Food Tour: Η περιήγηση της Σαμάνθας Αποστολοπούλου και της Ιωάννας Ζέρβα στα εστιατόρια της Αθήνας συνεχίζεται. Αυτή τη φορά βρεθήκαμε στο Blue Fish στη Βουλιαγμένη για το πρώτο μας Food & Wine pairing. Συνδυάσαμε κάθε πιάτο που δοκιμάσαμε με το ιδανικό κρασί και ήταν μια εμπειρία μοναδική.

Γράφει η Ιωάννα Ζέρβα

Οι βάσεις της ελληνικής κουζίνας συναντούν την ιαπωνική φιλοσοφία στα πιάτα του εστιατορίου, για τα οποία το κάθε ψάρι αξιοποιείται απ’ την ουρά μέχρι το κεφάλι. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί μια όαση, μια ανάσα από το κέντρο της πόλης. Αν, λοιπόν, σχεδιάζουμε να περάσουμε τη μέρα μας στην παραλιακή, τι πιο ταιριαστό από το να επιλέξουμε για το γεύμα της ημέρας ή το δείπνο με το οποίο θα κλείσουμε ιδανικά τη μικρή μας εξόρμηση, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, γεύσεις εκλεπτυσμένες μα συνάμα οικείες, συνδυασμένες άψογα με το καταλληλότερο κρασί, σε έναν χώρο απλό και φιλόξενο δίπλα από το κύμα;

LPR56076.jpg

Πού θα τα βρούμε όλα αυτά; Στα φιλόξενα τραπέζια του Blue Fish, στη Βουλιαγμένη.

Αν διαλέγαμε μόνο μία λέξη για να χαρακτηρίσουμε την κουζίνα του, αυτή θα ήταν «αυθεντική». Έτσι ξεκίνησε η κουβέντα μας με τον έναν εκ των δύο executive chefs, Γιώργο Οικονομίδη.

Το ταξίδι του Blue Fish ξεκίνησε απ’ τις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα απ’ το νησί της Πάρου, το 2015. Δύο χρόνια αργότερα, το ήδη επιτυχημένο εγχείρημα, έβαλε πλώρη για την Αθήνα και έριξε την άγκυρά του στο σημείο όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Στο βίντεο μάς μιλούν ο excecutive chef του Blue Fish, Παναγιώτης Σικελλίου, και ο μετρ και σομελιέ του Blue Fish, Δημήτρης Γκορίλας.

Όμως, η επιτυχία του, δεν οφείλεται μόνο στις φρέσκες και ποιοτικές πρώτες ύλες και στο μεράκι πίσω από κάθε συνταγή.

Το Blue Fish έχει βάλει τη σφραγίδα του στην ψαροφαγική σκηνή με το concept που εισήγαγε, το «Head to the tail».

LPR55995.jpg

Γνωρίζοντας το «Head to the tail», ένα concept βιωσιμότητας πιο επίκαιρο από ποτέ

Οι executive chefs, Γιώργος Οικονομίδης και Παναγιώτης Σικελλίου, βασίζουν το συγκεκριμένο concept στην αρχή ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν το κάθε ψάρι στο έπακρο. Από ένα μόνο ψάρι, το εστιατόριο, μπορεί να φέρει στο τραπέζι μας μέχρι και έξι διαφορετικά πιάτα, έξι διαφορετικές συνταγές, που η κάθε μία αξιοποιεί και αναδεικνύει το κάθε κομμάτι του ψαριού με τον καλύτερο και πιο ταιριαστό τρόπο.

Η εμπειρία που μας ξανά συστήνει τους θησαυρούς της θάλασσας, ξεκινά… με το καλημέρα. Όπως και στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες, ο πελάτης έχει την ευκαιρία να δει το ψάρια του εστιατορίου πριν κάνει την παραγγελία του.

LPR56004.jpg

Εκεί, με τη βοήθεια του σερβιτόρου, μπορεί να διαλέξει το κατάλληλο ψάρι για τις συνταγές και τις γεύσεις που του ταιριάζουν καλύτερα, αφού το κάθε ψάρι έχει και τα δικά του γευστικά χαρακτηριστικά. Ανάλογα με το ψάρι επιλέγονται και οι συνταγές που θα βγουν από αυτή την πρώτη ύλη, η κάθε μία διαφορετική ανάλογα με τα κομμάτια του ψαριού. Πρόκειται, λοιπόν, για μια σχέση αμφίδρομη μεταξύ των προτιμήσεων των πελατών, του είδους του ψαριού και των σημείων του. Πιο custom made μενού πάνω στα γούστα μας, λοιπόν, δύσκολα θα βρούμε αλλού.

LPR56034.jpg

Τι δοκιμάσαμε

Η ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία που μας προσέφερε το Blue Fish, έχει μεσογειακές βάσεις που δένουν αρμονικά με γεύσεις, αρώματα και τεχνικές εξ Ιαπωνίας.

Το μενού που δοκιμάσαμε ήταν συνδυασμένο με οινικές επιλογές από τον άρτιο κατάλογό του εστιατορίου με κρασιά, που φέρνει στα τραπέζια μας η Trinity Wines. Για τα ταιριάσματα φαγητού-κρασιού, το Food & Wine pairing, είναι υπεύθυνος ο μετρ και σομελιέ του εστιατορίου, Δημήτρης Γκορίλας.

Όπως μας εξήγησε, στο Blue Fish, πάντα θα μας προτείνουν το κατάλληλο κρασί για να συνοδέψει το κάθε πιάτο από αυτά που θα επιλέξουμε να δοκιμάσουμε, έτσι ώστε το κρασί να απογειώσει γευστικά την κάθε συνταγή, ενώ η συνταγή να αναδείξει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του κρασιού που έχουμε στο ποτήρι μας.

Στο Goya Gastrobar κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι στη Λατινική Αμερική με στάση στην Ιαπωνία

Ξεκινήσαμε με δροσερή σαλάτα με ντοματίνια, κρίταμο Πάρου, ξινομυζήθρα Κρήτης, παξιμάδι και κρέμα αβοκάντο που κάνει ένα ιδιαίτερο twist σε μια σαλάτα κλασική επιλογή. Τη δοκιμάσαμε με ένα ποτήρι σαμπάνιας Pierre Gimonnet & Fils, Extra Brut “Oenophile” του 2016.

LPR56052.jpg

Μετά, περάσαμε στα ωμά και μαρινάτα.

Στα ψάρια που προορίζονται για ωμές παρασκευές, το Blue Fish τρέχει οργανοληπτικούς ελέγχους, ενώ φυλάσσονται σε ειδικό ψυγείο, ώστε να απολαύσουμε ένα ασφαλές ψάρι.

Δοκιμάσαμε akami σφυρίδας (το ραχιαίο κομμάτι) με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Ταρτάρ, σεβίτσε και σασίμι. To ταρτάρ ενισχύθηκε γευστικά με μαγιονέζα και miso harissa, το σεβίτσε περιχύθηκε με leche de tigre πιπεριάς aji amarillo, ενώ το σασίμι σερβιρίστηκε με φασολάκια, φρέσκια ντομάτα και πίκλα από κρεμμύδι, κλείνοντας το μάτι στις μεσογειακές γεύσεις. Το συνδυάσαμε με ξηρό λευκό κρασί Weingut Dönnhoff Riesling Trocken του 2021. Η υψηλή αρωματική του ένταση και οξύτητα αναδεικνύουν τις ωμές παρασκευές, τη θαλασσινή γεύση και τα μπαχαρικά αυτών των συνταγών.

LPR56037.jpg

Στη συνέχεια, περάσαμε στα ζεστά πρώτα, τα hot signature

Δοκιμάσαμε τραγανό και ζουμερό χταπόδι ψημένο στη ρομπάτα, με βελούδινη φάβα και βουτυράτα μαγειρεμένα κρεμμύδια, αλλά και έναν ιδιαίτερο μεζέ, ένα ξεκοκαλισμένο κολάρο μπακαλιάρου, ιδιαίτερα τραγανό λόγω του πάνκο, σερβιρισμένο με γευστική κρέμα παντζαριού. Η οινική επιλογή εδώ, βασίστηκε στην αντίθεση. Επιλέχθηκε ένα σαντορινιό, υψηλής οξύτητας κρασί του Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, το Ασύρτικο 34.

LPR56054.jpg

Head to the tail

Αρχικά, είδαμε το ψάρι ολόκληρο και στη συνέχεια αποδομημένο, σε ξύλινο δίσκο, με όλα τα διαφορετικά κομμάτια και τις κοπές που θα έμπαιναν στις συνταγές μας, βιώνοντας ακόμη πιο ζωντανά την εμπειρία αυτού του concept.

O κιμάς από τον αυχένα και τα μάγουλα του ψαριού, μπήκε σε ένα χυλωμένο και πολύ γευστικό ριζότο με σάλτσα από γεμιστά, ανθότυρο και ταρτάρ ντομάτας, το οποίο τελείωσε στο σκεύος του δίπλα από το τραπέζι μας, με τις μυρωδιές να χτίζουν ανυπομονησία. Αυτό το πλούσιο σε γεύση πιάτο, συνδυάστηκε με ένα εξίσου πλούσιο Chablis του 2020, από ο Domaine Christian Moreau, με την χαρακτηριστική ορυκτόκτητα και κοφτερή οξύτητα.

LPR56066-copy.jpg

Οι ζουμεροί γιακάδες, ή αλλιώς τα κολάρα, έγιναν σοτέ μενιέρ και τα συνόδεψε μια ανάλαφρη κρέμα σελινόριζας. Η ένταση αυτού του πιάτου, έδεσε αρμονικά με ένα ποτήρι "Enstikto" του 2020, του κτήματος Silva Δασκαλάκη, πλούσιο και λιπαρό, με αρώματα βανίλιας και ώριμων τροπικών φρούτων.

LPR56097.jpg

Τα ραχιαία μέρη του ψαριού ψήθηκαν στα κάρβουνα, παραδοσιακά στη ρομπάτα με βελόνια. Γευστικό ψητό ψάρι, που συμπλήρωσαν, σωστά βρασμένα λαχανικά, μια κρέμα παντζαριού και λαδολέμονο με θυμάρι. Για αυτό το πιάτο, ο σομελιέ, διάλεξε ένα κρασί από το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, το Πυρίτης Mega Cuvée του 2019. Ένα κρασί πλούσιο και γεμάτο στο στόμα, με την χαρακτηριστική αλμύρα της Σαντορίνης, ορυκτότητα, που ταίριαξε πολύ όμορφα με το ψητό ψάρι.

LPR56122.jpg

Η εμπειρία του head to tail ολοκληρώθηκε με την κοιλιά του ψαριού, η οποία μαγειρεύτηκε στο μαντέμι με μια ανάλαφρη και με συμπυκνωμένη γεύση, λεμονάτη σάλτσα με βάση τον ζωμό παλαμίδας και λαχανικά εποχής. Το πιάτο αυτό, συνόδεψε ένα Domaine Leflaive, Macon-Verze του 2018. Πολυπλοκότητα και φινέτσα χαρακτηρίζουν αυτή τη λευκή Βουργουνδία από το κορυφαίο οινοποιείο.

LPR56133.jpg

Τέλος, ήρθαν τα γλυκά, τα οποία έκλεισαν αυτό το πλούσιο μενού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο pastry chef, Μπάμπης Ζιντίλης, έβαλε την τελεία στο γευστικό μας ταξίδι στο Blue Fish με μία ονειρεμένη, αποδομημένη τάρτα λεμονιού με yuzu, crumble από θυμάρι και λευκή σοκολάτα, και ένα δροσερό καρπάτσιο ανανά, με κρέμα μπανάνας και σορμπέ λάιμ που σε ταξίδευε με τη γεύση του στους πιο καλοκαιρινούς προορισμούς.

LPR56137.jpg

Αν βρεθείτε στα τραπέζια του Blue Fish, να είστε έτοιμοι για ένα διαδραστικό ταξίδι στη γεύση, για τη γνωριμία με σημεία ψαριών που θα σας αιφνιδιάσουν ανέλπιστα με τη γεύση που κρύβουν, αλλά και την ευχάριστη πληρότητα που νιώθουμε πάντα μετά από ένα-ή και δέκα- πιάτα καλό φαγητό.

1657280878926-724404132-LPR56144.jpg

Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία τον κ. Βασίλη Σταθοκωστόπουλο , Διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου VS, τους executive chefs Γιώργο Οικονομίδη και Παναγιώτη Σικελλίου, τον μετρ και σομελιέ Δημήτρη Γκορίλα, αλλά και όλο το προσωπικό του Blue Fish, για το μοναδικό γεύμα που ετοίμασαν για εμάς.

Διαγωνισμός

Super Διαγωνισμός από την στήλη του #QueenGr, #TheFoodTour που επιμελούνται oι @Majenco και @ioanna.zervaa

Εξασφαλίσαμε αποκλειστικά για εσάς, τους αναγνώστες του Queen, την ευκαιρία να ζήσετε το απόλυτο γεύμα στο εστιατόριο Blue Fish, στην καρδιά της Βουλιαγμένης, για δύο άτομα αξίας 150 ευρώ & 1 μπουκάλι κρασί ροζέ Whispering Angel

Για τη συμμετοχή σας, αρκούν αυτά τα βήματα:

📍κάντε Like στο insta post του queen

📍 Follow @queengr , @bluefish.restaurant , @Trinitywines.gr & @majenco

📍 Kάντε mention δύο φίλους

Καλή επιτυχία!

Ο νικητής ή η νικήτρια θα ανακοινωθεί την Τρίτη 19 Ιουλίου στο Instagram μας καθώς και στο Blog της Majenco.

#SuperGiveaway #TheFoodTour #FoodAndWine #FoodAndWineComparing #BluefishRestaurant #BlueFish #TrinityWines #TrinityWinesGr #Lunch #Dinner #HeadToTail #SeaFood #WhisperingAngel #WhisperingAngelWine #SouthCoast #Vouliagmeni #FoodLovers#Foodies #WeLoveToEat #DineAndWine #QueenFoodTour #WeShareFoodLoveAndFeelings#Giveaway #Διαγωνισμος

https://www.instagram.com/p/Cf5y-4Zqt2f
oroi blue fish