Η πιο επώδυνη σχέση της ζωής σου θα είναι με το άτομο που έχει αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Γεωργία Βλαχοπούλου
Η πιο επώδυνη σχέση της ζωής σου θα είναι με το άτομο που έχει αυτά τα 10 χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους κάποιες συμπεριφορές μπορεί να είναι πολύ τραυματικές σε μια σχέση.

Οι ερωτικές σχέσεις δεν είναι εύκολες. Σίγουρα θέλουν καθημερινή προσπάθεια και από τους δύο συντρόφους, ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν προς το καλύτερο. Κάποιες φορές ωστόσο, μια σχέση μπορεί να γίνει άκρως τοξική. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά, κάποιες συμπεριφορές ενός συντρόφου που είναι σίγουρο πως θα κάνουν μια σχέση επώδυνη.

Αν απάντησες «ναι» σε αυτές τις 4 ερωτήσεις, σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε σχέση με το σωστό άτομο

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 10 χαρακτηριστικά σε ένα άτομο που μπορεί να σε πληγώσουν.

1. Έλλειψη ενσυναίσθησης

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοούμε και να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα των άλλων. Είναι ένα χαρακτηριστικό που ενισχύει τους δεσμούς και θρέφει τις σχέσεις. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή λείπει;

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να αποτελέσει πηγή τεράστιου πόνου στις σχέσεις.

Είναι σαν να είσαι με κάποιον που απλά δεν καταλαβαίνει, όσο κι αν εξηγείς τα συναισθήματα ή την άποψή σου. Όταν σε μια σχέση υπάρχει ενσυναίσθηση νιώθουμε ότι μας βλέπουν, μας ακούνε και μας εκτιμούν, αλλά όταν αυτό το χαρακτηριστικό λείπει, κυριαρχεί η ιδέα ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για μας.

Αυτό το χαρακτηριστικό συναντάται συχνά σε άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε κατά τα άλλα υγιή άτομα υπό ορισμένες συνθήκες.

2. Συνεχής κριτική

Όλοι έχουμε βιώσει κριτική στη ζωή μας. Μερικές φορές είναι εποικοδομητική και μας βοηθά να αναπτυχθούμε, άλλες φορές μπορεί να είναι καταστροφική και οδυνηρή. Όταν σε μια σχέση ασκείται συνεχώς από το ένα μέλος στο άλλο, χωρίς να υπάρχει καλή πρόθεση, τότε η σχέση αυτή γίνεται εξαντλητική.

Ο διάσημος ψυχολόγος Dr. John Gottman αναφέρεται σε αυτό ως ένας από τους «τέσσερις καβαλάρηδες» της αποκάλυψης στις σχέσεις.

Υποστηρίζει ότι η συνεχής κριτική μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχητικό βαθμό συναισθηματικής δυσφορίας και μπορεί να αποτελέσει σημαντικό προγνωστικό παράγοντα αποτυχίας της σχέσης.

Έτσι, αν βρίσκεσαι σε σχέση με κάποιον που ασκεί επίμονα κριτική σε εσένα ή στους άλλους, καλό θα είναι να το λάβεις υπόψη σου.

3. Καμία συναισθηματική διαθεσιμότητα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψυχοφθόρο από το να είσαι σε μια σχέση με κάποιον που είναι συναισθηματικά μη διαθέσιμος.

Φαντάσου να μοιράζεσαι τους βαθύτερους φόβους σου, τα πιο τρελά σου όνειρα ή τις πιο περήφανες στιγμές σου με τον άνθρωπό σου και το μόνο που παίρνεις ως αντάλλαγμα είναι ένα κενό βλέμμα ή ένα αδιάφορο νεύμα.

Η συναισθηματική μη διαθεσιμότητα δεν οδηγεί απλώς σε μια επώδυνη σχέση, αλλά σε κάνει να νιώθεις απομονωμένη από τον άνθρωπο που θα έπρεπε να είναι ο πιο ασφαλής «χώρος» σου.

Tο αργεντίνικο τάνγκο μάς μαθαίνει όλα τα σωστά βήματα για μια υγιή σχέση και την αξία του μαζί

4. Ελεγκτική συμπεριφορά

Έχεις βρεθεί ποτέ σε μια σχέση, στην οποία ένιωσες ότι χάνεις τον εαυτό σου;

Όπου οι απόψεις σου, οι προτιμήσεις σου, ακόμα και το πρόγραμμά σου υπαγορεύονταν από τον σύντροφό σου;

Ο ψυχαναλυτής Καρλ Γιουνγκ είπε κάποτε: «Η συνάντηση δύο προσωπικοτήτων είναι σαν την επαφή δύο χημικών ουσιών: αν υπάρξει κάποια αντίδραση, μεταμορφώνονται και οι δύο».

Η ελεγκτική συμπεριφορά μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από το να αποφασίζει ο σύντροφός σου με ποιον μπορείς να είσαι φίλος, μέχρι να σου υπαγορεύεται τι μπορείς να φοράς και τι όχι.

5. Υπερβολική γοητεία

Αν και είναι φυσικό να έλκεσαι από χαρισματικά άτομα, υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στη γνήσια γοητεία και τη γοητεία που έχει σκοπό να σε χειραγωγήσει.

Ο ψυχολόγος Dr. Robert Hare, γνωστός για το έργο του σχετικά με την ψυχοπάθεια, προειδοποιεί για την «επιφανειακή γοητεία» που συχνά επιδεικνύουν τα χειριστικά άτομα.

6. Αδυναμία επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι η «αιμοδοσία» κάθε σχέσης. Είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τις ανάγκες μας, τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας.

Ωστόσο, το να βρίσκεσαι σε μια σχέση με κάποιον που δυσκολεύεται να επικοινωνήσει ή αρνείται εντελώς να το κάνει, μπορεί να οδηγήσει σε μια αρκετά δύσκολη θέση.

Ο ψυχολόγος Albert Mehrabian είπε κάποτε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επικοινωνία είναι η ψευδαίσθηση ότι έχει πραγματοποιηθεί».

Η αδυναμία αποτελεσματικής επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, ανεκπλήρωτες ανάγκες και συναισθήματα απογοήτευσης.

Είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να μετατρέψει μια σχέση σε ένα οδυνηρό παιχνίδι μαντεψιάς.

7. Ασεβής συμπεριφορά

Ο σεβασμός αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο κάθε υγιούς σχέσης. Χωρίς αυτόν, τα θεμέλια καταρρέουν. Ο ψυχολόγος Dr. John Gottman τονίζει ότι η περιφρόνηση, η οποία είναι μια μορφή ασέβειας, είναι ο μεγαλύτερος προγνωστικός παράγοντας διαζυγίου.

Η ασεβής συμπεριφορά μπορεί να είναι βαθιά επιζήμια και επώδυνη. Είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπεται ή να γίνεται ανεκτό σε καμία σχέση.

8. Ανεπίλυτα τραύματα του παρελθόντος

Όλοι κουβαλάμε εμπειρίες από προηγούμενες σχέσεις. Κάποιοι πιο βαριά από άλλους. Όταν έχει ανεπίλυτα τραύματα του παρελθόντος, μπορεί να επηρεάσει και τις επόμενες σχέσεις του.

Το να είσαι σε σχέση με κάποιον που δεν έχει αντιμετωπίσει τα τραύματα του παρελθόντος του μπορεί να μοιάζει σαν να ζεις σε ναρκοπέδιο.

Κάθε μικρή αφορμή μπορεί να πυροδοτήσει μια έκρηξη πόνου και συναισθημάτων.

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ είπε κάποτε: «Τα ανέκφραστα συναισθήματα δεν θα πεθάνουν ποτέ. Θάβονται ζωντανά και θα εμφανιστούν αργότερα με πιο άσχημους τρόπους».

Αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει να κάνει με την επίρριψη ευθυνών στο άτομο με το τραύμα. Έχει να κάνει με την αναγνώριση ότι τα άλυτα ζητήματα μπορούν να οδηγήσουν σε επώδυνες δυναμικές σε μια σχέση.

pexels-theraresnaps-216808620-16046378.jpg

9. Υπερβολική εξάρτηση

Σε μια σχέση, είναι φυσικό να βασίζεσαι στο σύντροφό σου. Αλλά όταν η εξάρτηση μετατρέπεται σε υπερβολική εξάρτηση, μπορεί να γίνει βάρος.

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην υποστήριξη και την ασφυξία.

Η υπερβολική εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα παγίδευσης και να δημιουργήσει μια ανθυγιεινή δυναμική στη σχέση.

10. Ζήλια

Η ζήλια μπορεί να είναι απίστευτα καταστροφική σε μια σχέση.

Ο ψυχολόγος Dr. Robert Leahy σημειώνει: «Η ζήλια μπορεί να γίνει εμμονή και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο».

Γι' αυτό θέλει προσοχή. Η ζήλια μπορεί να μην είναι απλώς ένα σημάδι αγάπης, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για μια επώδυνη σχέση.