Μπορείς να καθαρίσεις όλο το σπίτι με ξύδι εκτός από 6 συγκεκριμένα αντικείμενα

Μπορείς να καθαρίσεις όλο το σπίτι με ξύδι εκτός από 6 συγκεκριμένα αντικείμενα

Πάγκοι, μικροαντικείμενα στο σαλόνι, μπάνια… Όλα αυτά μπορείς με ξύδι να τα καθαρίσεις. Ποια αντικείμενα του σπιτιού, όμως, δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με ξύδι;

Το ξύδι είναι ένα φυσικό συστατικό, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό πολλών αντικειμένων και επιφανειών μέσα στο σπίτι. Κι αυτό, γιατί έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα μικρόβια και να αφήνει την εκάστοτε επιφάνεια καθαρή και λαμπερή.

Για σκέψου… Πόσες και πόσες φορές δεν έχεις καθαρίσει με ξύδι το μπάνιο και τις βρύσες, τα πόμολα του σπιτιού και τις ξύλινες επιφάνειες, τα διακοσμητικά και μικροαντικείμενα του σαλονιού και μετά λάμπει κάθε γωνιά του σπιτιού σου; Έτσι είναι! Υπάρχουν, ωστόσο, 6 επιφάνειες και αντικείμενα του σπιτιού στα οποία ποτέ δεν πρέπει να ρίξεις ξύδι για να μην τα καταστρέψεις. Ανακάλυψέ τα παρακάτω!

5 TikTok DIY hacks για να ανανεώσεις το σπίτι σου χωρίς να κάνεις ανακαίνιση

Τα 6 πράγματα του σπιτιού που ποτέ δεν πρέπει να καθαρίσεις με ξύδι

Ηλεκτρονικές συσκευές

Το ξύδι μπορεί να καταστρέψει την οθόνη των κινητών, tablets και τηλεοράσεων, οπότε απόφυγέ το!

marmaro.jpg

Πάγκοι και δάπεδα από φυσική πέτρα

Αν έχεις στο σπίτι σου επιφάνειες από γρανίτη, μάρμαρο και οποιαδήποτε φυσική πέτρα, δεν πρέπει ποτέ να τις καθαρίσεις με ξύδι. Κι αυτό, γιατί τα οξέα του ξυδιού μπορεί να προκαλέσουν χάραξη ή ζημιά στην πέτρα και να την καταστρέψουν.

Χυτοσίδηρος (aka μαντέμι)

Το ξύδι προκαλεί τρυπήματα και σκουριά σε επιφάνειες από χυτοσίδηρο μιας και αφαιρεί τα έλαια που προστατεύουν το σίδερο.

Μαχαίρια και συσκευές κουζίνας από ανοξείδωτο χάλυβα

Το ξύδι μπορεί να προκαλέσει σκασίματα στις λεπίδες των μαχαιριών και στο φινίρισμα των συσκευών που είναι φτιαγμένες από ανοξείδωτο χάλυβα, ειδικά εάν «καθίσει» πολλή ώρα πάνω τους.

Κερωμένες και ημιτελείς ξύλινες επιφάνειες

Το ξύδι μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό σε ξύλο με κερωμένο φινίρισμα ή ημιτελές ξύλο.

Λαστιχένια βύσματα και εύκαμπτοι σωλήνες

Το ξύδι είναι πολύ ισχυρό για να χρησιμοποιηθεί σε ελαστικά βύσματα και σωλήνες σε ορισμένες μικρές συσκευές, όπως τα πλυντήρια πιάτων και τα πλυντήρια ρούχων. Κι αυτό, γιατί μπορεί να προκαλέσει την αποσύνθεση ορισμένων τύπων καουτσούκ.