Αν θες να παραμείνουν φρέσκα τα τρόφιμα βάλε το ψυγείο σε αυτή τη θερμοκρασία

Αν θες να παραμείνουν φρέσκα τα τρόφιμα βάλε το ψυγείο σε αυτή τη θερμοκρασία

Η λεπτομέρεια που θα κάνει τη διαφορά.

Αν υπάρχει μία και μόνο οικιακή συσκευή που δεν μπορούμε με τίποτα να αποχωριστούμε, αυτή είναι αναμφίβολα το ψυγείο. Πρόκειται για ένα «θαύμα» της συντήρησης τροφίμων αφού αποθηκεύει όλα τα αγαπημένα προϊόντα του νοικοκυριού όπως φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κ.ά.

Όταν το ψυγείο είναι στη σωστή θερμοκρασία μπορεί να διατηρήσει τα τρόφιμα κρύα και ασφαλή για κατανάλωση αρκετές μέρες ή εβδομάδες αργότερα, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων. Αν ωστόσο θες να διατηρήσεις ορισμένα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η καλύτερη λύση είναι να τα τοποθετήσεις στην κατάψυξη.

Η σωστή θερμοκρασία για το ψυγείο σου

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς η σωστή θερμοκρασία για το ψυγείο κυμαίνεται από 2 έως 4 °C. Οι experts συνιστούν να ρυθμίζεις τη συσκευή σου στους 5 °C τους χειμερινούς μήνες. Όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου, τα βακτήρια αρχίζουν να αναπτύσσονται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Σαν αποτέλεσμα τα τρόφιμα θα χαλάσουν γρηγορότερα και είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το E. coli.

Τι ισχύει για την κατάψυξη

Η κατάψυξη καλό θα ήταν να ρυθμίζεται στους -18 ° C ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη μικροβίων στο εσωτερικό της.

Πώς μετράμε την θερμοκρασία του ψυγείου;

1) Έλεγξε τα λάστιχα του ψυγείου

Εκτός από το σωστό κλείσιμο της πόρτας, τα λάστιχα διατηρούν τον κρύο αέρα στο ψυγείο και προστατεύουν από τυχόν απώλειες θερμοκρασίας. Εάν ένα λάστιχο χαλάσει, υπάρχει πιθανότητα ο κρύος αέρας του ψυγείου να βρίσκει διέξοδο προς τα έξω με αποτέλεσμα το ψυγείο σου να μη δουλεύει καλά και να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.

2) Σταμάτα να ανοίγεις το ψυγείο κάθε τρεις και λίγο

Κάθε φορά που ανοίγεις την πόρτα του ψυγείου, ο κρύος αέρας βγαίνει προς τα έξω και ο ζεστός αέρας μπαίνει μέσα. Αντί να ανοίγεις το την πόρτα του ψυγείου λόγω λιγούρας, σκέψου προσεκτικά τί είναι αυτό που ψάχνεις από το ψυγείο και σε ποιο ράφι το έχεις ώστε να ελαχιστοποιήσεις την αναπόφευκτη αλλαγή θερμοκρασίας.

3) Κράτησε το ψυγείο όσο πιο γεμάτο μπορείς

Η κρύα θερμοκρασία του ψυγείου διατηρείται καλύτερα όταν τα ράφια έχουν αρκετά τρόφιμα. Βέβαια χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στο γεμάτο ψυγείο και στο και στο ψυγείο που είναι έτοιμο να εκραγεί από τα πολλά τρόφιμα. Ένα υπερβολικά γεμάτο ψυγείο Δυσκολεύει την σωστή κυκλοφορία του κρύου αέρα με αποτέλεσμα να μην δουλεύει σωστά το ψυγείο σου.

Πηγή κεντρικής: pexels.com