Γάλα, μαγιονέζα και όλες οι τροφές που δεν πρέπει να βάζεις στην κατάψυξη

Γάλα, μαγιονέζα και όλες οι τροφές που δεν πρέπει να βάζεις στην κατάψυξη

Κι αν το έκανες μέχρι και σήμερα, ήρθε η ώρα να το σταματήσεις.

Το ψυγείο και η κατάψυξη είναι με διαφορά δύο από τις πιο χρήσιμες οικιακές συσκευές. Αποθηκεύουν καθημερινά όλα τα αγαπημένα μας τρόφιμα (και ροφήματα), και τα προφυλάσσουν από τις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία κ.ο.κ.

Η αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο είναι εύκολη υπόθεση ωστόσο αυτό που αρκετές από εμάς αγνοούν είναι πως πολλά προϊόντα δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στην κατάψυξη. Ο Palak Patel, σεφ στο Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης, αναφέρει στο marthastewart.com τον λόγο: «Δεν θα έχουν τα συστατικά την ίδια γεύση αν παραμείνει το προϊόν για καιρό στην κατάψυξη. Τα γαλακτοκομικά ή τα προϊόντα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, δεν πρόκειται να είναι νόστιμα αν καταψυχθούν».

Ο σεφ τονίζει πως οποιοδήποτε φαγητό έχει καταψυχθεί και αποψυχθεί δεν πρέπει να τοποθετηθεί ξανά στην κατάψυξη για προληπτικούς λόγους αφού μπορεί να αναπτύξει μικρόβια και βακτήρια. Ας δούμε όμως μερικά από τα προϊόντα που δεν προορίζονται για διατήρηση στην κατάψυξη.

10 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζεις ποτέ στην κατάψυξη

1) Γάλα

Τα δοχεία ή οι συσκευασίες που περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα δεν πρέπει να αποθηκεύονται στην κατάψυξη, με εξαίρεση το βούτυρο που μπορεί να καταψυχθεί με ασφάλεια για έως και εννέα μήνες.

2) Μαγιονέζα

Η γεύση και η υφή της θα αλλοιωθούν αρκετά αν καταψυχθεί οπότε οι σεφ συνιστούν να την αποθηκεύεις στο ψυγείο.

3) Τυρί κρέμα

Δεν συνίσταται να το τοποθετείς στην κατάψυξη γιατί θα βγάλει υγρά και θα χαλάσει αισθητά η σύστασή του.

4) Αγγούρια

Λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό, η κατάψυξη τα καθιστά μη βρώσιμα.

5) Κολοκύθια

Τα κατεψυγμένα κολοκύθια έχουν παρασκευαστεί με ειδική επεξεργασία για να διατηρήσουν αναλλοίωτη την υφή και τη γεύση τους. Καλό θα ήταν να μην τοποθετείς φρέσκα κολοκύθια στην κατάψυξη.

6) Μαρούλι και λάχανο

Οι σεφ τονίζουν πως η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό τα καθιστά ακατάλληλα για τοποθέτηση στην κατάψυξη.

To μυστικό για να διατηρήσεις περισσότερο καιρό το κρέας στην κατάψυξη

7) Ντομάτες

Σύμφωνα με τον Patel, η σάλτσα ντομάτας μπορεί να διατηρηθεί για μήνες στην κατάψυξη, καθώς έχει υποστεί ειδική επεξεργασία και πουρέ. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει για τις φρέσκες ντομάτες αφού όταν καταψυχθούν θα αλλάξει η γεύση και η υφή τους.

8) Ψητές ή βραστές πατάτες

Οι χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης θα παγώσουν τις πατάτες και είναι πολύ πιθανό να χαλάσουν το σχήμα και τη σύστασή τους.

9) Μαγειρεμένα μακαρόνια

Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταψύχεις γεύματα με μακαρόνια αφού δεν διατηρούν τη γεύση τους κατά την απόψυξη.

10) Τηγανητά φαγητά

Αν για παράδειγμα έφτιαξες σπιτικές κοτομπουκιές μη σκεφτείς να τις αποθηκεύσεις στην κατάψυξη αφού θα μουλιάσουν και θα έχουν μια περίεργη γεύση κατά την απόψυξη.

Πηγή κεντρικής: pexels.com