Τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν πρέπει να βάζεις ποτέ μαζί στο ψυγείο ή το ντουλάπι

Τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν πρέπει να βάζεις ποτέ μαζί στο ψυγείο ή το ντουλάπι

Για παράδειγμα τα κρεμμύδια μαζί με τις πατάτες είναι ένας από τους συνδυασμούς που καλό θα ήταν να αποφύγεις.

Αν υπάρχουν δύο κατηγορίες τροφίμων που δεν λείπουν από καμία κουζίνα, αυτές είναι αναμφίβολα τα φρούτα και τα λαχανικά. Αποτελούν απαραίτητα συστατικά μια ολοκληρωμένης διατροφής και συνοδεύουν επιτυχώς τα καθημερινά γεύματά μας.

Η αποθήκευση παίζει σημαντικό ρόλο στην διάρκεια ζωής τους αφού ορισμένα φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει ποτέ να είναι πολύ κοντά στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Γιατί συμβαίνει αυτό; H απάντηση είναι λόγω του αιθυλενίου που παράγεται όταν τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο.

3 εύκολοι τρόποι για να φτιάξεις φαγητό χωρίς ατμομάγειρα

Το αιθυλένιο είναι ένας απλός υδρογονάνθρακας που παράγεται από τους φυτικούς οργανισμούς και ρυθμίζει διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες. Θεωρείται ορμόνη και για αυτό καλείται και «ορμόνη ωρίμανσης». Όταν αυτό το αέριο συσσωρεύεται, τα φρούτα και τα λαχανικά ωριμάζουν πιο γρήγορα με αποτέλεσμα να χαλάσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τοποθετείς μαζί

«Μην αποθηκεύεις ποτέ φρούτα ή λαχανικά ευαίσθητα στο αιθυλένιο με φρούτα ή λαχανικά που παράγουν υψηλή ποσότητα αερίων αιθυλενίου», αναφέρει ο John Adler, αντιπρόεδρος της Blue Apron.

Το no1 παράδειγμα προς αποφυγή είναι η τοποθέτηση κρεμμυδιών μαζί με πατάτες. Όταν αυτά τα δύο τρόφιμα είναι το ένα δίπλα στο άλλο επιταχύνεται η διαδικασία ωρίμανσης με αποτέλεσμα οι πατάτες να βγάζουν συχνά ρίζες.

Τα μήλα δεν πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο καλάθι με άλλα φρούτα, αν θες να διατηρηθούν φρέσκα για αρκετές ημέρες. Αντίθετα αν έχεις άγουρες μπανάνες, μπορείς να τις τοποθετήσεις μαζί με μερικά μήλα για να επιταχύνεις την ωρίμανσή τους.

Όπως τα μήλα και οι μπανάνες, έτσι και τα πεπόνια παράγουν αρκετό αιθυλένιο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ωρίμανση των κοντινών προϊόντων. Απόφυγε λοιπόν να βάζεις άλλα φρούτα δίπλα τους στο ψυγείο ή το ντουλάπι.

«Το κουνουπίδι είναι πολύ ευαίσθητο στο αιθυλένιο, επομένως είναι καλύτερο να μην το αποθηκεύεις στο ίδιο συρτάρι με τα μήλα, τα πεπόνια, τα ακτινίδια ή τα κρεμμύδια», αναφέρει ο ειδικός.

TIP: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις τα μανιτάρια φρέσκα είναι τοποθετώντας τα σε μια χάρτινη σακούλα.

Ακολουθεί η λίστα των τροφίμων που δεν πρέπει να τοποθετούνται το ένα κοντά στο άλλο

Αβοκάντο- μπανάνες

Μήλα- μπρόκολο

μπανάνες- λαχανάκια Βρυξελλών

Σύκα- λάχανο

Σταφύλια- καρότα

Πεπόνι- κουνουπίδι

Αχλάδια- αγγούρια

Ροδάκινα- φυλλώδη λαχανικά

Πιπεριές- μαρούλι

Πατάτες- κρεμμύδια

Πηγή κεντρικής: pexels.com