Το λάθος που κάνεις και στεγνώνει το ψητό κοτόπουλο: Πώς θα το κάνεις ζουμερό τελικά

Το λάθος που κάνεις και στεγνώνει το ψητό κοτόπουλο: Πώς θα το κάνεις ζουμερό τελικά

Τα μυστικά που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις το πιο νόστιμο κοτόπουλο για την Τσικνοπέμπτη.

Η Τσικνοπέμπτη είναι προ των πυλών και αρκετές νοικοκυρές έχουν ήδη προμηθευτεί τα κρεατικά του εορταστικού τραπεζιού. Το κοτόπουλο είναι μια από τα πιο δημοφιλείς και γευστικές επιλογές που μπορείς να κάνεις για το ψήσιμο στο σπίτι.

Το κρέας του χρησιμοποιείται σε αμέτρητες συνταγές κυρίως όμως το στήθος κοτόπουλου, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε σαλάτες, ως γέμιση ή ως κυρίως γεύμα. Μπορεί το ψήσιμό του να φαντάζει εύκολη υπόθεση ωστόσο αν αγνοήσεις μερικούς βασικούς κανόνες θα καταλήξεις με ένα στεγνό και άνοστο κομμάτι κρέας.

Σήμερα θα μοιραστούμε μαζί σου 5 εύκολα και άκρως αποτελεσματικά tips για να φτιάξεις φέτος το πιο νόστιμο και μαλακό κρέας. Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς τρία βήματα μπορούν να κάνουν τη διαφορά και πρέπει να τα προσέξεις ιδιαίτερα όταν μαγειρέψεις το κοτόπουλο.

α) μαρινάρισμα

β) σωστή θερμοκρασία

γ) χρόνος ψησίματος

5 tips για να γίνει ζουμερό το κοτόπουλο

1) Πριν το ψήσιμο βούτηξε το κοτόπουλο σε μαρινάδα η οποία θα το διατηρήσει μαλακό και ζουμερό. Τοποθέτησε τα κομμάτια του κρέατος μέσα στη σάλτσα και άφησέ τα για ώρες ή όλο το βράδυ στο ψυγείο ώστε να απορροφήσει τα υγρά.

Θα χρειαστείς: 2 κ.σ. μουστάρδα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
1 κ.γ. κάρι
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη

Σε ένα μπολ βάλε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το κάρι, τη ρίγανη, το σκόρδο και ανακάτεψε. Βάλε τα παϊδάκια από το κοτόπουλο στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακάτεψε φροντίζοντας η μαρινάδα να καλύψει όλη την επιφάνειά τους. Κάλυψε με μεμβράνη και άφησε στο ψυγείο για 20 λεπτά ή όλο το βράδυ.

2) Η άλμη είναι τεχνική παρόμοια με το μαρινάρισμα. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία μουλιάζεις το κοτόπουλο σε διάλυμα αλατιού, νερού και ζάχαρης. Μπορείς να προσθέσεις μπαχαρικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σου και το κομμάτι του κοτόπουλου που μαγειρεύεις.

kotopoulo5.jpg

3) Μην αφαιρείς ποτέ το δέρμα και τα κόκκαλα από το κοτόπουλο πριν το ψήσιμο αλλά μετά. Ζήτησε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το σημείο της ουράς και να αφήσει άθικτο το λαιμό και το περίσσιο δέρμα, για να μη μαζέψει στο ψήσιμο και να προστατεύσει το πουλερικό από το στέγνωμα.

4) Για να καταλάβεις ότι το κοτόπουλο έχει ψηθεί δοκίμασε το εξής: Αν έχεις θερμόμετρο μαγειρικής κάρφωσέ το στο πιο χοντρό μέρος του και δες αν η θερμοκρασία φτάνει στους 70° C. Διαφορετικά κάρφωσε ένα λεπτό μαχαίρι. Το υγρό που θα βγει από το κοτόπουλο πρέπει να είναι διαυγές και όχι ροζ.

Τσικνοπέμπτη στο σπίτι: Η σάλτσα σόγιας + 5 μυστικά για το μαρινάρισμα του κρέατος

5) Κάτω από το ταψί, τοποθέτησε μία πολύ μικρή κατσαρόλα με νερό και λάδι. Το επιπλέον νερό θα βοηθήσει ώστε το κοτόπουλό σου να μη στεγνώσει.

Πηγή κεντρικής: pexels.com