Πώς να απαλλαγείς από τα ακάρεα που φωλιάζουν στο στρώμα σου

Πώς να απαλλαγείς από τα ακάρεα που φωλιάζουν στο στρώμα σου

Πώς θα καθαρίσεις το στρώμα  αλλά και όλοι οι τρόποι για να αποφύγεις τη μετάδοση των ακάρεων που φωλιάζουν... στο κρεβάτι σου.

Τα ακάρεα που προέρχονται από τη σκόνη βρίσκονται παντού μέσα στο σπίτι μας και είναι κάτι που δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε εύκολα! Λανθασμένα κάποιοι πιστεύουν πως τα ακάρεα βρίσκονται μόνο στους βρώμικους χώρους. Μέγα λάθος: όπου υπάρχει σκόνη μπορεί να υπάρχουν και ακάρεα, όμως τα περισσότερα συγκεντρώνονται σε επιφάνειες που παγιδεύουν εύκολα τη σκόνη, όπως στρώματα, κουρτίνες και χαλιά που δεν μπορούν να πλυθούν τακτικά. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι σημεία που βρίσκονται ακόμη και στο υπνοδωμάτιό μας, πράγμα που σημαίνει πως εκεί περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας.

Τα ακάρεα της σκόνης ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα όπως τα κρεβάτια μας. Ωστόσο, ο συχνός καθαρισμός, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των σεντονιών κάθε εβδομάδα, των έξυπνων επιλογών κλινοσκεπασμάτων και του ενδελεχούς καθαρισμού μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από εκείνα που μπορεί να βρίσκονται στο στρώμα σου.

Πόσο συχνά αλλάζετε τα σεντόνια σας; Μήπως αυτά ευθύνονται για σοβαρά προβλήματα υγείας σας;

Εάν το στρώμα σου δεν είναι κλειστό σε θήκη και υποφέρεις από αλλεργικές αντιδράσεις, θα πρέπει να το καθαρίζεις με ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον κάθε μήνα για να μειώσεις τον αριθμό των ακάρεων.

Πώς να καθαρίσεις το στρώμα από τα ακάρεα

stroma.jpg

Χρειάζεσαι:

-ηλεκτρική σκούπα

-Ατμοκαθαριστής

-Προστατευτικό στρώματος ανθεκτικό στη σκόνη

-Προστατευτικά μαξιλαριών με προστασία από τη σκόνη

-βούρτσα με μαλακές τρίχες

-Μαγειρική σόδα

Πώς:

stroma_akarea.jpg

1. Αφαίρεσε τα καλύμματα του κρεβατιού (τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες, το προστατευτικό στρώματος και το κάλυμμα).

2. Πλύνε τα κλινοσκεπάσματα και τα καλύμματα με κανονικό απορρυπαντικό σε ζεστό νερό. Για να βεβαιωθείς ότι όλα τα ακάρεα σκόνης έχουν σκοτωθεί, στέγνωσέ τα στο στεγνωτήριο σε υψηλή θερμοκρασία, για τουλάχιστον 10 λεπτά.

3. Σκούπισε το στρώμα με ηλεκτρική σκούπα.

4. Μετά το σκούπισμα, ο καθαρισμός του στρώματος με ατμό θα απολυμάνει και θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των οσμών χρησιμοποιώντας μειρική σόδα. Η υψηλή θερμοκρασία του ατμού θα σκοτώσει τυχόν ακάρεα σκόνης που μπορεί να έχουν απομείνει.

5. Επίλεξε μια μέρα με ηλιοφάνεια για να καθαρίσεις το στρώμα με ατμό και με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα βοήθησέ το να στεγνώσει πιο γρήγορα. Το στέγνωμα μπορεί να διαρκέσει έως και 8 ώρες.

6. Όταν το κρεβάτι είναι εντελώς στεγνό, αντικατάστησε τις προστατευτικές θήκες στρώματος και τα κλινοσκεπάσματα.

Τι να κάνεις για να κρατάς τα ακάρεα μακριά

-Κάλυψε το στρώμα, τα ελατήρια και τα μαξιλάρια με προστατευτικά καλύμματα για να κρατάς μακριά τα έντομα και τη σκόνη.

-Πλένε τα κλινοσκεπάσματα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

-Αφαίρεσε τα περιττά αντικείμενα από το κρεβάτι. Τα πολλά διακοσμητικά φυλακίζουν σκόνη η οποία με τη σειρά της φιλοξενεί ακάρεα.

-Μείωσε το επίπεδο υγρασίας στην κρεβατοκάμαρα στο περίπου 50% χρησιμοποιώντας έναν αφυγραντήρα, κλιματισμό και ανεμιστήρες.

-Χαμήλωσε τη θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα τον χειμώνα. Αυτό δεν θα αποτρέψει τα ακάρεα της σκόνης, αλλά θα επιβραδύνει τον κύκλο αναπαραγωγής τους.

-Άφησε το κρεβάτι να αεριστεί και να στεγνώσει για λίγα λεπτά πριν στρώσεις το κρεβάτι κάθε πρωί.

-Αφαίρεσε τη μοκέτα από τοίχο σε τοίχο και τις βαριές κουρτίνες από την κρεβατοκάμαρα για να μειώσεις το επίπεδο σκόνης στο δωμάτιο.

-Χρησιμοποίησε υποαλλεργικά μαξιλάρια και στρώματα.

-Χρησιμοποίησε μαξιλάρια αφρού αντί από πούπουλα ή φτερά.

-Απομάκρυνε τα κατοικίδια από την κρεβατοκάμαρα. Τα ακάρεα της σκόνης ευδοκιμούν στο τρίχωμα των ζώων.