Πώς ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πώς ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα

Μπορεί το νερό τελικά να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε πιο ήρεμες; Η ενεργειακή επίδρασή του κατά τον ύπνο είναι μεγάλη.

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η κατανάλωση ενός ποτηριού νερού μπορεί να αυξήσει την ενέργεια και πως μπορεί -ειδικά το απόγευμα- να αντικαταστήσει μια κούπα καφέ. Στην πραγματικότητα, σίγουρα δεν είναι τόσο ενεργητικό όσο η καφεΐνη, αλλά υπάρχει κάτι αναζωογονητικό μέσα σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Το Sleep Foundation προτείνει ότι ένα ποτήρι νερό πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει υπνηλία υποστηρίζοντας τη φυσική πτώση της θερμοκρασίας του σώματος. Τι πραγματικά όμως συμβαίνει και ποιον να πιστέψουμε; Το νερό τελικά μπορεί να σε φέρει σε εγρήγορση ή σου προκαλεί υπνηλία;

Το νερό βοηθά τελικά τα επίπεδα ενέργειας;

1651225370957-475508719-pinontas_nero.jpg

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η αφυδάτωση ως αποτέλεσμα της στέρησης νερού είχε αρνητικές επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και την προσοχή. Οι συμμετέχοντες ένιωσαν λιγότερο κουρασμένοι και είδαν βελτιώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την προσοχή και τους χρόνους αντίδρασης όταν ήπιαν νερό. Σε μια άλλη μελέτη του 2005, η κούραση αυξήθηκε και η εγρήγορση μειώθηκε μετά από 24 ώρες στέρησης νερού. Στις γυναίκες, οι χρόνοι αντίδρασης παρατάθηκαν.

Κι όμως μια χούφτα πατατάκια μπορούν να επηρεάζουν τα όνειρά σου- Δες πώς

«Το να είσαι μόλις 1% αφυδατωμένος μπορεί να επηρεάσει την εγρήγορση, την εστίαση και τη συγκέντρωση», λέει η διαιτολόγος Sophie Medlin. «Αυτό οφείλεται στο πόσο σημαντικό είναι το νερό για κάθε λειτουργία στο σώμα μας και ιδιαίτερα για τη λειτουργία του εγκεφάλου μας».

Ο Δρ Greg Potter, επικεφαλής επιστήμονας στο Resilient Nutrition, εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο «πώς η αφυδάτωση αλλάζει τη σηματοδότηση των βασικών χημικών ουσιών που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο». Δεδομένου ότι περίπου το 75% του εγκεφάλου μας αποτελείται από νερό, είναι λογικό ότι η μείωση της ενυδάτωσης θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Άρα ένα ποτήρι νερό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του εγκεφάλου.

Το νερό μάς βοηθά να κοιμόμαστε;

pinontas_nero2.jpg

Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν περίπου 6 ώρες τη νύχτα, αντί για τις 8 όπου συνιστάται, είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ανεπαρκώς ενυδατωμένοι. Το να μην πίνουμε αρκετό νερό φαίνεται να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον ύπνο μας. «Όποτε το σώμα μας χάνει κάτι σημαντικό, μπορεί να μας κάνει να κοιμόμαστε λιγότερο καλά», εξηγεί η Medlin. «Αυτός πιστεύεται ότι είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης – το σώμα μας μας κρατά ξύπνιους ώστε να πάμε και να πιούμε νερό. Είναι το ίδιο όταν πηγαίνουμε για ύπνο πεινασμένοι ή εάν έχουμε ανεπάρκεια όπως αναιμία ή χαμηλά επίπεδα αλατιού, συχνά βρίσκουμε ότι ο ύπνος μας έχει διαταραχθεί».

Ένα έγγραφο του 2007 επεκτείνεται στους ισχυρισμούς του Sleep Foundation. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα ζεστό ρόφημα το βράδυ βοηθά στη θερμορύθμιση του σώματός μας, πράγμα που σημαίνει ότι το ζεστό νερό ή τα αφέψημα χωρίς καφεΐνη μπορεί να είναι το καλύτερο για να δώσουν σήμα στο σώμα μας ότι είναι ώρα για ύπνο.

Ωστόσο, ο Δρ Greg Potter, επισημαίνει ότι το να πίνεις νερό αμέσως πριν κοιμηθείς μπορεί να διαταράξει τη νύχτα σου. «Μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για ούρηση κατά την περίοδο του ύπνου». Ορισμένοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτό, για παράδειγμα, εκείνοι με μικρότερη κύστη από άλλους. «Μια άλλη αιτία νυκτουρίας είναι η απορρύθμιση του ρολογιού του σώματος. Αυτό το ρολόι συνήθως οδηγεί σε αλλαγές σε ορμόνες».

Πρέπει να πίνεις νερό πριν κοιμηθείς;

nero_ypnos.jpg

Φαίνεται ότι η άμεση πρόσληψη νερού μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση του εγκεφάλου μας, αλλά χωρίς επαρκή καθημερινή ενυδάτωση δεν θα κοιμηθείς. «Γενικά, είναι καλύτερο να στοχεύετε σε μια κατάσταση ενυδάτωσης κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και να τροποποιείτε την πρόσληψη υγρών πριν από τον ύπνο ανάλογα με το αν αντιμετωπίζετε τη νυκτουρία», λέει ο Δρ Greg Potter. Η Medlin προσθέτει ότι «επειδή το νερό είναι τόσο απαραίτητο, ακόμη και το να είναι λίγο αφυδατωμένο μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του ύπνου, προβλήματα με το αίσθημα υπνηλίας και όλες τις άλλες σωματικές λειτουργίες. Συχνά δεν συνειδητοποιούμε πότε είμαστε λίγο αφυδατωμένοι, αλλά το σώμα μας θα αντιμετωπίσει αρνητικές επιπτώσεις. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά πόσα πίνετε καθημερινά και να γνωρίζετε τα σημάδια της αφυδάτωσης, συμπεριλαμβανομένων των σημαδιών από τα δόντια στη γλώσσα σας, των πιο σκούρων ούρων και του ξηρού στόματος».