Πώς να μαζέψεις τα σπασμένα με ασφάλεια: Τι να κάνεις αν έχει γεμίσει ο τόπος με γυαλιά

Πώς να μαζέψεις τα σπασμένα με ασφάλεια: Τι να κάνεις αν έχει γεμίσει ο τόπος με γυαλιά

Αυτό το συμμάζεμα είναι μια δουλειά που δεν μπορεί να αναβληθεί για αργότερα.

Όταν σπάει ένα ποτήρι, το τζάμι, ο καθρέφτης, μια λάμπα, μικρά κομμάτια γυαλιού σκορπίζονται στο πάτωμα και εκτοξεύονται παντού. Παντού όμως! Όχι μόνο κάτι τέτοιο αποτελεί ζημιά αλλά αποτελεί συνθήκη την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε αμέσως ή τουλάχιστον λίγα λεπτά αφότου σπάσει το εν λόγω αντικείμενο. Όπως είναι γνωστό τα πρώτα δευτερόλεπτα είναι πιο ...κοφτερά αν σπάσει κάτι.

pexels-jill-burrow-6387834.jpg

Αφού περιμένουμε να περάσουν αυτά τα δευτερόλεπτα, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, των δικών ανθρώπων αλλά και των αγαπημένων μας κατοικίδιων. Εξάλλου, αυτή δεν είναι μια δουλειά που μπορεί να αναβληθεί για αργότερα.

Παρακάτω θε βρεις έναν μίνι οδηγό για το πώς να καθαρίζεις τα σπασμένα γυαλιά με ασφάλεια.

Τι θα χρειαστείς

Εξοπλισμός / Εργαλεία

  • Σκούπα
  • Ηλεκτρική σκούπα
  • Προστατευτικά γάντια
  • Προστατευτικά γυαλιά
  • Κλειστά παπούτσια
  • Φακό LED
  • Κύλινδρο χνούδι
  • Λαβίδα κουζίνας
  • Βούρτσα απολέπισης με νάιλον τρίχες
  • Κάδο
  • Λάστιχο

Υλικά

  • Χαρτοπετσέτες
  • Φρέσκια φέτα ψωμί
  • Κολλητική ταινία
  • Μεγάλη πλαστική ή χάρτινη σακούλα
  • Εφημερίδα
  • Πατάτα

Οδηγίες

Καθάρισε το δωμάτιο πριν τη διαδικασία

Απομάκρυνε το συντομότερο δυνατό, ανθρώπους και κατοικίδια από την περιοχή. Το άτομο που θα κάνει το καθάρισμα, εν προκειμένω εσύ, θα πρέπει να φοράει κλειστά παπούτσια, προστατευτικά γυαλιά και χοντρά γάντια πριν ξεκινήσει τη διαδικασία.

Χρησιμοποίησε το πιο δυνατό φως

Για να δεις όσο καλύτερα γίνεται την κάθε λάμψη γυαλιού, άναψε όσο το δυνατόν περισσότερα φώτα. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις έναν φακό LED ή τον φακό στο smartphone σου, ώστε να μπορείς να κάνεις εξονυχιστικό έλεγχο κατά μήκος των επιφανειών. Όπως είναι γνωστό, τα θραύσματα γυαλιού λάμπουν στο φως.

Σήκωσε πρώτα τα μεγάλα κομμάτια

Φορώντας γάντια, σήκωσε τα μεγάλα θραύσματα γυαλιού. Εάν δεν έχεις γάντια, χρησιμοποίησε μια λαβίδα κουζίνας για να μαζέψεις το ποτήρι. Μην αφήσεις καθόλου απροστάτευτα τα χέρια σου. Τα θραύσματα πρέπει να τοποθετηθούν σε πλαστική ή χάρτινη χοντρή σακούλα. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις πολλά στρώματα εφημερίδας για να τυλίξεις το γυαλί για να αποφύγεις τυχαίες εκδορές και "ατυχήματα" στον κάδο απορριμμάτων.

Tip: Μην γονατίζεις στο πάτωμα για να σηκώσεις το ποτήρι. Είναι πολύ εύκολο να τραυματιστείς με κάποιο θραύσμα. Εάν δεν μπορείς να σκύψεις εύκολα, χρησιμοποίησε ένα μικρό σκαμπό για να κάνεις τη δουλειά.

Σκούπισε ό,τι περίσσεψε με ηλεκτρική σκούπα

Εάν το σπασμένο γυαλί έχει τοποθετηθεί σε ίνες χαλιού ή ταπετσαρίας, χρησιμοποίησε μια βούρτσα με σκληρές τρίχες για να σηκώσεις το γυαλί στην επιφάνεια του υφάσματος πριν επιχειρήσεις να το σκουπίσεις παραδοσιακά ή με ηλεκτρική σκούπα. Πρόσεξε να μην τινάξεις τα θραύσματα προς τα πάνω, διαφορετικά θα εκτοξευτούν παντού. Εάν έχεις τον σωστό τύπο ηλεκτρικής σκούπας, μπορείς επίσης να αφαιρέσεις το γυαλί απευθείας. Μη ξεχνάς όμως πως η ηλεκτρική σκούπα δεν πρέπει να έχει εύκαμπτο σωλήνα που μπορεί να τρυπηθεί από το γυαλί.

Χρησιμοποίησε φρέσκο ψωμί ή μια πατάτα για να μαζέψεις θραύσματα

Ακόμη και μετά το σκούπισμα ή το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, θα εξακολουθούν να υπάρχουν μικροσκοπικά θραύσματα που έχουν πιαστεί σε ίνες χαλιού ή σε γωνίες του δαπέδου και στα πλακάκια. Ένας τρόπος για να τα ξεφορτωθείς είναι με τρόφιμα που έχεις στο σπίτι σου. Φορώντας γάντια, πίεσε μια φέτα μαλακό, φρέσκο ψωμί πάνω στα θραύσματα του γυαλιού και φρόντισε να το πετάξεις αμέσως. Εναλλακτικά, κόψε μια πατάτα στη μέση και πίεσε την εσωτερική κομμένη πλευρά της πατάτας πάνω στα θραύσματα του γυαλιού για να τα μαζέψεις εύκολα. Στη συνέχεια, πέταξε αμέσως την πατάτα στα σκουπίδια.

Χρησιμοποίησε βρεγμένες χαρτοπετσέτες

Στρώσε τρία φύλλα χαρτοπετσέτες και δίπλωσέ τις σε ένα τετράγωνο. Βρέξε και πίεσε την τετράγωνη αυτή επιφάνεια πάνω στα θραύσματα γυαλιού. Θα κολλήσουν στη χαρτοπετσέτα κι έτσι θα τα ξεφορτωθείς.

Χρησιμοποίησε έναν κύλινδρο χνούδι

Ένας κύλινδρος χνούδι (φορητός απομακρυντήρας χνούδι) που χρησιμοποιείται κυρίως για αφαίρεση τρίχας των κατοικίδιων ζώων έχει ισχυρότερη κόλλα και θα κάνει την καλύτερη δουλειά για να μαζέψεις το ποτήρι. Ξεφλούδισε το γεμισμένο με γυαλί φύλλο και πέταξέ το με πολλή προσοχή.

Παγίδευσε θραύσματα με κολλητική ταινία

Φορώντας χοντρά γάντια, τύλιξε λίγη κολλητική ταινία γύρω από το χέρι σου με την κολλώδη πλευρά προς τα έξω. Πίεση την ταινία στα γυάλινα κομμάτια και στη συνέχεια ρίξε προσεκτικά την ταινία στη σακούλα σκουπιδιών.

Κάνε ένα τελικό καθάρισμα

Τα θραύσματα γυαλιού μπορεί να κολλήσουν στις τρίχες της σκούπας ή των σκουπιδιών. Βγάλε τα έξω και ξέπλυνε καλά με ένα λάστιχο κήπου πάνω από έναν κουβά. Στη συνέχεια, πέταξε το νερό σε μια αποχέτευση. Έλεγξε το κάτω μέρος των παπουτσιών σου για τυχόν γυαλιά. Αν υπάρχουν, μπορείς να τα αφαιρέσεις με κολλητική ταινία, για παράδειγμα, όπως προαναφέραμε.