Πετσέτες, βούρτσες μαλλιών, εσώρουχα και άλλα πράγματα που χρησιμοποιούμε για χρόνια αλλά δεν πρέπει

Πετσέτες, βούρτσες μαλλιών, εσώρουχα και άλλα πράγματα που χρησιμοποιούμε για χρόνια αλλά δεν πρέπει
Pexels

Πώς βλάπτεις το σώμα σου μέσα στην καθημερινότητα χωρίς να το καταλαβαίνεις. 

Κάθε πράγμα έχει τη δική του διάρκεια ζωής, αλλά συχνά το ξεχνάμε. Με τον καιρό, πολλά από αυτά τα πράγματα όχι μόνο φθείρονται αλλά βλάπτουν και το σώμα μας. Για τον λόγο αυτό είμαστε εδώ για να σου υπενθυμίσουμε τι πρέπει -επιτέλους- να αποχωριστείς από τη ζωή σου αντικαθιστώντας τα με νέα αντικείμενα ή ρούχα που σηματοδοτούν και μια νέα αρχή.

Επιφάνεια κοπής, τηγάνια & άλλα αντικείμενα που πρέπει να αντικαθίστανται πιο συχνά απ΄όσο νομίζεις

Πετσέτες

Οι πετσέτες που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο πρέπει να πλένονται μετά από κάθε 3-5 χρήσεις. Όπως είναι λογικό, φθείρονται και χρειάζονται αντικατάσταση με την πάροδο του χρόνου. Κανονικά, χρησιμοποιούνται για 2-3 χρόνια. Αν δεν έχει περάσει τόσος καιρός και παρατηρήσεις ότι οι πετσέτες σου έχουν χάσει την αρχική απαλότητά τους και έχουν γίνει λιγότερο απορροφητικές, θα πρέπει να τις αντικαταστήσεις με καινούριες.

Κεφαλές ντους

Από την κεφαλή του ντους περνάει καθημερινά το νερό ώστε να απολαύσουμε το μπάνιο μας. Η εν λόγω επιφάνεια καλύπτεται με βιοφίλμ και βακτήρια και μάλιστα 1 τετραγωνικό εκατοστό της κεφαλής του ντους μπορεί να φιλοξενήσει έως και ένα εκατομμύριο βακτήρια. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται να καθαρίζουμε την κεφαλή του ντους κάθε εβδομάδα και η αντικατάστασή της να γίνεται κάθε 6-8 μήνες.

Παντόφλες

Κάτι άλλο που πολλοί ξεχνάνε να αντικαταστήσουνε είναι οι παντόφλες. Με τον καιρό, φθείρονται, χάνουν την ελκυστική τους εμφάνιση και γίνονται λιγότερο βολικές. Όσο για το κάθε πότε θα πρέπει να γίνεται η αντικατάστασή τους; Ανά ένα έτος.

Στρώματα, μαξιλάρια και παπλώματα

Η ποιότητα του ύπνου μας εξαρτάται άμεσα από το στρώμα στο οποίο κοιμόμαστε. Εάν αισθάνεσαι ότι το στρώμα δεν είναι πλέον τόσο άνετο και σε κάνει να κοιμάσαι άσχημα, ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσεις. Κατά μέσο όρο, η διάρκεια ζωής του περιορίζεται στα 10 χρόνια.

Τα μαξιλάρια συνιστάται να πλένονται τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο και να αντικαθίστανται κάθε 1-2 χρόνια.

Τα παπλώματα προτείνεται να πλένονται μία φορά τη σεζόν και δεν απαιτούν τόσο συχνές αντικαταστάσεις όπως τα μαξιλάρια. Ωστόσο, αν το αγαπημένο σου πάπλωμα είναι μαζί σου για πολύ καιρό, ήρθε η ώρα να σκεφτείς να αγοράσεις ένα καινούργιο. Κάθε 15-25 χρόνια συνιστάται η αντικατάστασή του.

Γιατί να καθαρίζεις τα τζάμια όταν έχει συννεφιά & πότε η χρήση σκούπας είναι μεγάλο λάθος

Εσώρουχα

Τα εσώρουχα έχουν επίσης διάρκεια ζωής και δεν μπορεί κανείς να τα φορά για πάντα. Τόσο το κάτω μέρος όσο και το σουτιέν ξεχειλώνουν με τον καιρό και φθείρονται. Έτσι, κατά μέσο όρο, τα εσώρουχα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 6-12 μήνες.

Θήκες και διαλύματα για φακούς επαφής

Οι συσκευασίες που περιέχουν φακούς επαφής έχουν πάντα ημερομηνία λήξης. Εάν λήξουν δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ξανά. Μετά το άνοιγμα, τα μικρόβια από τον αέρα εισέρχονται στο εσωτερικό της συσκευασίας. Επιπλέον, το σημείο συμφόρησης έρχεται συχνά σε επαφή με χέρια, μαντηλάκια και φακούς, γεγονός που οδηγεί σε επιπλέον μόλυνση του διαλύματος.

Για να μειώσεις τον κίνδυνο λοιμώξεων των ματιών, συνιστάται να αλλάζεις και τη θήκη των φακών επαφής σου κάθε 3 μήνες.

Καλλυντικά και βούρτσες μαλλιών

Τα αγαπημένα μας μολύβια ματιών και οι σκιές συχνά παραμένουν στο νεσεσέρ μας για χρόνια. Και αυτό είναι απολύτως λάθος. Όπως έχουμε ήδη πει, κάθε προϊόν έχει τη δική του ημερομηνία λήξης που, μόλις φτάσει, το προϊόν θεωρείται ακατάλληλο για χρήση. Τα μολύβια, οι σκιές, τα eyeliners και η μάσκαρα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 3 μήνες.

Κάθε φορά που απλώνουμε μάσκαρα στις βλεφαρίδες μας, μικροοργανισμοί που ζουν στο δέρμα και τα μαλλιά μας εισχωρούν στο βουρτσάκι. Όταν το ξαναβουτήξουμε στο σωληνάριο της μάσκαρα, μπαίνουν μέσα. Επιπλέον, η θερμοκρασία δωματίου, στην οποία συνήθως αποθηκεύονται τα καλλυντικά, είναι ιδανική ώστε να αναπτυχθούν διάφορα μικρόβια.

Οι βούρτσες και οι χτένες μας φιλοξενούν διάφορα βακτήρια και μύκητες. Γι' αυτό κάθε άτομο πρέπει να έχει τη δική του προσωπική βούρτσα μαλλιών που θα πρέπει να πλένεται τακτικά και να αντικαθίσταται από καιρό σε καιρό. Οι πλαστικές και οι λαστιχένιες χτένες συνιστώνται να αντικαθίστανται κάθε 6-12 μήνες, ενώ μια βούρτσα από τρίχες αγριόχοιρου πρέπει να αντικαθίσταται μία φορά κάθε 6 μήνες.

Η υψηλή ποιότητα δεν έχει να κάνει με την τιμή: Πώς να φαίνεσαι high-end ό, τι κι αν φοράς

Κουρτίνες και χαλιά μπάνιου

Όταν κάνεις γενική καθαριότητα θα πρέπει να φροντίζεις να πλένεις οπωσδήποτε και τα χαλιά. Εάν ζεις μόνη σου, μπορείς να το κάνεις αυτό μία φορά κάθε 2 εβδομάδες, και εάν υπάρχουν πολλά άτομα στο σπίτι, τότε τα χαλιά πρέπει να πλένονται κάθε εβδομάδα. Τα χαλιά αντικαθίστανται συνήθως κάθε 2 χρόνια.

Πολλοί άνθρωποι αντικαθιστούν τις κουρτίνες μπάνιου και ντους μόνο όταν χαλάσουν ή αν ανακαινίσουν το σπίτι τους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι εντελών λάθος. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι το μπάνιο είναι ένα τέλειο περιβάλλον για την αναπαραγωγή βακτηρίων και η κουρτίνα δεν αποτελεί εξαίρεση.

Μην ξεχνάς να πλένεις τακτικά την κουρτίνα του μπάνιου και να την αντικαθιστάς με μία νέα μια φορά το χρόνο.