Ψηφιακή «ακαταστασία»: Πώς θα κάνεις «γενική καθαριότητα» στην ψηφιακή σου ζωή

Ψηφιακή «ακαταστασία»: Πώς θα κάνεις «γενική καθαριότητα» στην ψηφιακή σου ζωή

Το θέμα με την ψηφιακή «ακαταστασία» είναι ότι δεν διαφέρει από τη φυσική ακαταστασία.

Με τις συσκευές μας να αποτελούν το κέντρο του κόσμου μας, είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να τις χρησιμοποιούμε με τρόπο που να μας βοηθάει αντί να μας βλάπτει. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι να πάρουμε πίσω τον έλεγχο και να αποσυμφορήσουμε τις συσκευές μας.

Το θέμα με την ψηφιακή «ακαταστασία» είναι ότι δεν διαφέρει από τη φυσική ακαταστασία. Ωστόσο, επειδή τα ηλεκτρονικά δεδομένα και η αποθήκευσή τους δεν καταλαμβάνουν φυσικό χώρο, μπορεί εύκολα να γίνει κακή διαχείριση. Η αποσυμφόρηση του ψηφιακού μας κόσμου απαιτεί να κάνουμε αρκετή δουλειά, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τον έλεγχο χιλιάδων παλαιών φωτογραφιών και μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι την απόφαση να κρατήσουμε μόνο δύο από τους πέντε λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αν πέσει κερί στα ρούχα, σου βρήκαμε τη λύση για να φύγει ο λεκές

Εφαρμογές

Όλοι έχουμε κατεβάσει εφαρμογές που τελικά δεν χρησιμοποιούμε ή ήταν ήδη προεγκατεστημένες στο κινητό μας. Η διαγραφή τους είναι ένας εύκολος τρόπος για να μειώσουμε σημαντικά τον αριθμό των εφαρμογών που καταλαμβάνουν χώρο στο τηλέφωνό μας και, ως εκ τούτου, να βρίσκουμε πιο γρήγορα τις εφαρμογές που όντως χρησιμοποιούμε.

Στη συνέχεια, μπορούμε να επανεξετάσουμε και όσες είναι παρόμοιες σε λειτουργία ή εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό. Τέλος, μπορούμε να τσεκάρουμε και εκείνες για τις οποίες πληρώνουμε συνδρομή, τερματίζοντας όσες τυχόν δεν χρειαζόμαστε.

Φωτογραφίες και βίντεο

Όλοι έχουμε φωτογραφίες και βίντεο στο κινητό μας που έχουν μεγάλη αξία για εμάς και μας είναι πολύτιμα. Μπορούμε, λόγω της αξίας τους, να ορίσουμε έναν συγκεκριμένο φάκελο γι' αυτές και μόλις διαπιστώσουμε ότι ο φάκελος γεμίζει πολύ, να μεταφέρουμε τα αρχεία πολυμέσων σε έναν εξωτερικό δίσκο ή στικάκι. Επιπλέον, πρέπει να διαγράφουμε τυχόν διπλότυπα ή εικόνες που δεν μας αρέσουν.

Εδώ ισχύει ένας κανόνας που μας βοηθά και στο ξεκαθάρισμα ντουλάπας: Κοιτάμε μια εικόνα και αναρωτιόμαστε αν μας προκαλεί χαρά. Από εκεί θα κριθεί αν θα την κρατήσουμε. Καθώς κάνουμε την πολυπόθητη αποσυμφόρηση, δημιουργούμε φακέλους για κατηγορίες εικόνων που εκτιμάμε πραγματικά.

Η πρώτη εντύπωση είναι το παν και δεν αποτελεί εξαίρεση όταν φιλοξενείς κάποιον στο σπίτι σου

Τα εισερχόμενα emails

Πολλοί από εμάς έχουμε χιλιάδες διαβασμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα προσωπικά μας εισερχόμενα. Ωστόσο, δεν αρκεί απλά να πατάμε «διαβάστηκε» γιατί παραμένουν στη λίστα των εισερχομένων μας. Αυτό που βοηθά είναι να τα αρχειοθετούμε ή να τα διαγράφουμε εντελώς από τα emails μας.

Επιφάνεια εργασίας και φάκελοι

Η επιφάνεια εργασίας μας είναι το «πρόσωπο» του υπολογιστή μας. Ψάξε ένα προς ένα τα εικονίδια, τα αρχεία και τις εφαρμογές της επιφάνειας εργασίας και διάλεξε ποια θέλεις να κρατήσεις. Καθώς κάνεις digital αποσυμφόρηση, λάβε υπόψη σου τόσο την προσβασιμότητα όσο και τη συνάφεια. Πρόσεξε επίσης για αντίγραφα ή έγγραφα με κενές σελίδες. Μετά την αποσυμφόρηση αυτή, μπορείς με την ησυχία σου να επανεξετάσεις τον κάδο απορριμμάτων της επιφάνειας εργασίας και, στη συνέχεια, άφησέ τα να εξαφανιστούν τελείως αδειάζοντας τον κάδο απορριμμάτων.

Προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο

Αυτό που επίσης βοηθά είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να εξετάσουμε πραγματικά τα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο αλλά και τους σελιδοδείκτες μας, προσδιορίζοντας ποιοι είναι απαραίτητοι και απορρίπτοντας τους υπόλοιπους.

Social Media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια τεχνολογία που θα λειτουργήσει στον «αυτόματο πιλότο» αν την αφήσουμε. Προσδιορίζοντας πόσο συχνά χρησιμοποιούμε κάθε εφαρμογή, πώς μας κάνει να αισθανόμαστε και αν προσθέτει αξία στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας, θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια καλύτερη εικόνα ως προς το ποια χρειαζόμαστε.

Αν δεν είσαι σίγουρη για το πώς να αρχίσεις το detox και την αποσυμφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνα με τα άτομα και τους λογαριασμούς που ακολουθείς. Ρώτα τον εαυτό σου: Γνωρίζω τους ανθρώπους που ακολουθώ; Το περιεχόμενό τους εξακολουθεί να έχει απήχηση σε εμένα και να μου προσφέρει κάτι;

Αν η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι αρνητική, ενδεχομένως να θελήσεις να πατήσεις ένα unfollow και να πάψεις να τους ακολουθείς. Έτσι θα βλέπεις μόνο τα άτομα και το περιεχόμενο που θέλεις πραγματικά.

Ένας άλλος τρόπος για να δώσουμε προτεραιότητα στην τροφοδοσία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να αλλάξουμε τις ειδοποιήσεις και τους τύπους ειδοποιήσεων που επιτρέπουμε, καθώς μπορούν εύκολα να γίνουν ψηφιακοί περισπασμοί. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να προσαρμόσουμε την εμπειρία μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις δικές μας ανάγκες, που το μόνο θέμα είναι να αφιερώσουμε τον χρόνο για να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες.

Πώς να καθαρίσεις το ηχείο του κινητού σου ή αλλιώς το πιο ευαίσθητο σημείο του τηλεφώνου

Μερικές επιπλέον συμβουλές

  • Κρατάμε τα μικρόβια μακριά με τον καθαρισμό και την απολύμανση των συσκευών μας.
  • Δεν υπερφορτώνουμε τη συσκευή μας.
  • Μια φορά την εβδομάδα απενεργοποιούμε εντελώς τις συσκευές μας.
  • Ορίζουμε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα για να αποσυμφορήσουμε και να οργανώσουμε τις συσκευές μας. Μία φορά την εβδομάδα, μία φορά το μήνα, μία φορά κάθε τρεις μήνες - η επιλογή είναι δική μας.
  • Αλλάζουμε τη νοοτροπία μας, χωρίς να ξεχνάμε ότι οι συσκευές είναι απλώς εργαλεία, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούμε και αναλόγως.
  • Οι συσκευές μας είναι το ψηφιακό μας σπίτι. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε σοβαρά σε ποιον θέλουμε να δώσουμε πρόσβαση.