Ήξερες πως όσο πιο υψηλό SPF φοράς, τόσο πιο σωστά μαυρίζεις;

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Ήξερες πως όσο πιο υψηλό SPF φοράς, τόσο πιο σωστά μαυρίζεις;

Το SPF είναι απαραίτητο για το μαύρισμά σου...

Αν μπορούσαμε να πατήσουμε ένα κουμπί και άμεσα να αποκτήσουμε ομοιόμορφο, σοκολατένιο μαύρισμα θα είμασταν όλες τόσο ευτυχισμένες. Το μαύρισμα βλέπεις είναι ένας από τους στόχους του καλοκαιριού μαζί με τα μπάνια και τα παγωτά. Μετράμε βουτιές και απολαυστικές μπουκιές και κοιτάζουμε ανά 3 λεπτά να δούμε πόσο έντονο έχει γίνει το σημάδι από το μαγιό μας! Βλέπεις, το μαύρισμα είναι αυτό που μας κάνει να δείχνουμε και να νιώθουμε πιο όμορφες. Είναι αυτό για το οποίο “δουλεύουμε” όλο το καλοκαίρι αλλά παράλληλα, για να το αποκτήσουμε, κάνουμε πολύ μεγάλα λάθη. Καθόμαστε με τις -ακατάλληλες- ώρες στον ήλιο, δεν φοράμε αντηλιακό ή ακόμα χειρότερα, φοράμε μαυριστικά προϊόντα χωρίς προστασία. Ποιος είπε όμως πως δεν μαυρίζεις με SPF;

Υπάρχει ένας πολύ κακός μύθος που κυκλοφορεί το καλοκαίρι και αφορά το μαύρισμα με προστασία. Πάρα πολλά κορίτσια (και αγόρια) νομίζουν πως φορώντας υψηλό SPF θυσιάζουν το μαύρισμά τους. Λάθος, λάθος, λάθος! Εφ᾽όσον η επιδερμίδα εκτίθεται στον ήλιο οι μηχανισμοί άμυνάς της θα μπουν σε λειτουργία και θα παράγει επιπλέον μελανίνη. Ναι, σε περίπτωση που δεν το ήξερες, το μαύρισμα είναι ο μηχανισμός προστασίας του σώματός μας. Το δέρμα αντιδρά παράγοντας μελανίνη, μαυρίζοντας δηλαδή, προκειμένου να προστατευτεί. Ο ήλιος είναι τόσο βλαβερός για την επιδερμίδα που το δέρμα αντιδρά σε αυτόν μαυρίζοντας ακόμα και στη σκιά εξαιτίας της αντανάκλασης των ακτίνων του.

crop slender lady in swimwear standing on berth near sea 4552182

Είτε λοιπόν καθίσεις στον ήλιο με SPF ή χωρίς θα μαυρίσεις, πως θα μαυρίσεις όμως; Χωρίς προστασία, το δέρμα δεν προλαβαίνει να αντιδράσει και να παράγει μελανίνη, έτσι μένει εκτεθειμένο στη βλαβερή ακτινοβολία και κοκκινίζει. Αυτό το κοκκίνισμα είναι φλεγμονή είτε γίνει μαύρισμα αργότερα είτε όχι. Είναι φθορά που υφίσταται η επιδερμίδα και μάλιστα φθορά που όχι απλά δεν διορθώνεται αλλά προστίθενται σε αυτή και όλες οι άλλες φορές που κάηκες στον ήλιο. Το SPF λοιπόν, δίνει στην επιδερμίδα σου το χρόνο που χρειάζεται για να παράγει μελανίνη και το προστατεύει από τη βλαβερή ακτινοβολία. Θα μαυρίσεις λοιπόν με υψηλό SPF και θα μαυρίσεις πιο σωστά και πιο βαθιά. Όχι, δεν θα μαυρίσεις τόσο γρήγορα αλλά έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει κουμπί για να πατήσεις και να αποκτήσεις χρυσαφένιο μαύρισμα σε μία μέρα. Χωρίς προστασία, το μόνο που θα καταφέρεις είναι ένα επίπονο, βλαβερό μαύρισμα που θα συνοδευτεί από ξεφλούδισμα, ανομοιόμορφο χρώμα και μεγάλη φθορά στο δέρμα την οποία αν δεν δεις άμεσα -trust us– θα δεις σε βάθος χρόνου.

Copy of Copy of Copy of NUXE Fact

Είναι όπως αντιλαμβάνεσαι προτιμότερο να προστατεύσεις το δέρμα σου και να μαυρίσεις σωστά παρά να βιαστείς και να μαυρίσεις άσχημα και επικίνδυνα. Και κάπως έτσι φτάνουμε στα αντηλιακά και το SPF. Όταν λέμε SPF εννοούμε οτιδήποτε από 20 και πάνω, ιδανικά 30 ή και 50 αλλά περίμενε... Για να προστατευτείς και να μαυρίσεις με ασφάλεια χρειάζεσαι αποτελεσματική προστασία από τη UVA και UVB ακτινοβολία, μία φόρμουλα που δεν θα σε προδώσει αν ιδρώσεις ή αν βουτήξεις και βαθιά περιποίηση. Όλα αυτά μπορείς να τα βρεις στη σειρά Nivea Sun, Protect & Moisture 5 in 1. Περιλαμβάνει τρεις λοσιόν σε spray με SPF 20, 30 και 50, 3 λοσιόν με SPF 20, 30 και 50 και 2 trigger spray με SPF 30 και 50. Υπάρχει με λίγα λόγια ένα Nivea Sun, Protect & Moisture 5 in 1 για κάθε γούστο και μυρίζει αντηλιακό Nivea... καλύτερα δεν γίνεται. Αν όμως η λοσιόν δεν σου αρέσει έχω και μία άλλη, απόλυτα... dry και σούπερ δροσερή πρόταση: Το Νivea Sun, ProTect & Dry Touch Gel SPF 30 !

Το Νivea Sun, ProTect & Dry Touch Gel SPF 30! Είναι ένα ανάλαφρο ζελέ που παρέχει προστασία από τη UVA και τη UVB ακτινοβολία, αφήνει 0% αίσθηση λιπαρότητας και απορροφάται άμεσα από την επιδερμίδα. Ξεχνάς λοιπόν τα λευκά σημάδια και απολαμβάνεις μαύρισμα και παιχνίδι (είναι αδιάβροχο) στη θάλασσα, χωρίς καμία έγνοια. Είτε επιλέξεις μία λοσιόν, είτε ένα gel είτε ένα λάδι ή ακόμα και ένα διάφανο σπρέι, σημασία έχει να επιλέξεις ένα προϊόν με υψηλό SPF που σε προστατεύει αποτελεσματικά. Μόνο έτσι θα μαυρίσεις σωστά, βαθιά και ομοιόμορφα. Ξέχνα λοιπόν όσα νόμιζες πως ξέρεις και απόλαυσε τον ήλιο όπως πρέπει αυτό το καλοκαίρι...