Μία μεγάλη γιορτή του κρασιού με πρωταγωνιστές τις δημιουργίες κορυφαίων Ελλήνων, και όχι μόνο, σεφ

Νέλλη Καλαμαρά
Μία μεγάλη γιορτή του κρασιού με πρωταγωνιστές τις δημιουργίες κορυφαίων Ελλήνων, και όχι μόνο, σεφ
RIVIOS

Το Boutari & Chefs’ Stories πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά στο πανέμορφο Οινοποιείο Μπουτάρη Σαντορίνη και έκλεψε τις καρδιές των οινόφιλων, αλλά και των λάτρεων της υψηλής γαστρονομίας.

 

Αν θες τη γνώμη μου, το κρασί είναι γιορτή. Αφού η παρουσία ενός καλού κρασιού αποτελεί από μόνη της συνθήκη ικανή να δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας και καλής διάθεσης. Το καλό κρασί μας φτιάχνει το κέφι, δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε. Τώρα αν στην εξίσωση προσθέσεις ένα πανέμορφο οινοποιείο, επτά εξαιρετικά κρασιά και έξι κορυφαίους σεφ, μαζί με τις δημιουργίες τους φυσικά, νομίζω πως έχεις φτιάξει την ιδανική γιορτή για τους φίλους του οίνου και της γαστρονομίας ταυτόχρονα. Το Boutari & Chef’s Stories είναι ακριβώς αυτό, μία εμπνευσμένη γιορτή που έρχεται να παρουσιάσει τις νέες σοδειές του Οινοποιείου Μπουτάρη Σαντορίνη συνδυασμένες αριστοτεχνικά με τα πιάτα μερικών από των πλέον διάσημων και καταξιωμένων σεφ της χώρας μας, οι οποίοι στην πλειονότητα τους έχουν έδρα το νησί του ηφαιστείου.

Boutari_Winery_Santorini_(1).jpg

Η ιδέα αυτή ξεκίνησε από τη διευθύντρια του οινοποιείου, Καλλιόπη Πιπέρη, η οποία ονειρευόταν να κάνει κάπως πιο διαδραστική και ενδιαφέρουσα την παρουσίαση της νέας σοδειάς κάθε χρόνο στους επαγγελματίες του νησιού. Και επειδή η ίδια λατρεύει τη γαστρονομία, κάπως ήθελε αυτή η διαδραστική εκδήλωση να περιστρέφεται γύρω από το δίπτυχο κρασί-φαγητό. Έτσι αποφάσισε να σχεδιάσει μία μεγάλη γιορτή, ένα «πάρτι» αν θες, όπου κορυφαίοι σεφ θα εμπνέονται από συγκεκριμένες κάθε φορά ετικέτες και θα παρουσιάζουν τα πιάτα τους για να τα γευτούν οι παρευρισκόμενοι μαζί με το αντίστοιχο κρασί. Μαγική ιδέα, θέλω να σχολιάσω εγώ, αν μου επιτρέπεις.

Που θα δοκιμάσεις cocktails & tapas με αέρα από αστέρια Michelin!

01.-Boutari-Santorini-Chefs-Stories.jpg

Οι chefs που εμπνεύστηκαν από τα κρασιά Boutari μαζί με την Διευθύντρια του Οινοποιείου Μπουτάρη κα. Καλλιόπη Πιπέρη και τον οινολόγο της Οινοποιίας Μπουτάρη κον. Γιάννη Βογιατζή

Έτσι βρέθηκαν εκεί οι Πάνος Ιωαννίδης (Ιδιοκτήτης Οz37, Chef Patron Ovio), Φάνης Μαϊκαντής (Chef /Ιδιοκτήτης, Panigyri Festival Food), Κώστας Αγγελόπουλος (Executive Chef Caldera Collection Σαντορίνη), Γιώργος Δόσπρας (Chef Lauda Andrοnis Σαντορίνη), Κώστας Δημόπουλος (Chef, Radisson Blue Zaffron Santorini) και Marco Zeffirino Belloni (Ιδιοκτήτης Zeffirino Ristorante Genova) και, αφού επέλεξαν ο καθένας από μία ετικέτα από την τεράστια γκάμα του οινοποιείου Μπουτάρη, δοκίμασαν, εμπνεύστηκαν και προχώρησαν στη δημιουργία πιάτων που συμπληρώνουν και αναδεικνύουν ιδανικά το κάθε κρασί. Άλλοι έπαιξαν με τα τοπικά υλικά της Σαντορίνης, ενώ άλλοι κινήθηκαν σε πιο διεθνή μονοπάτια, όλοι όμως εντυπωσίασαν με την παρουσία και τις δημιουργίες τους.

Panosioannidis.jpg

Αλλά ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις επιλογές και τα «παντρέματα» που έλαβαν χώρα στη μεγάλη αυτή γιορτή του κρασιού. Ο celebrity chef Πάνος Ιωαννίδης, ο οποίος δήλωσε απερίφραστα τη χαρά του για τη συμμετοχή του στο Boutari & Chefs’ Stories, επέλεξε να δημιουργήσει το ιδανικό συνοδευτικό για το Grand Reserve Naoussa Boutari, και πιο συγκεκριμένα για το 2011 και το 2013, τα οποία συνδύασε με ένα Gnocco Frito με μοσχάρι ταρτάρ, κρέμα παρμεζάνας και τρούφα, δένοντας αρμονικά το γεμάτο σώμα και τα αρώματα παλαίωσης του κρασιού με τις γήινες και μεστές νότες του πιάτου του.

Τελικά το κρασί κάνει το ποτήρι ή το ποτήρι το κρασί;

fanismaikantis.jpg

Ο Φάνης Μαϊκαντής επέλεξε να συνοδεύσει την κομψή και φινετσάτη Καλλίστη Reserve, μία από τις κορυφαίες εκδοχές βαρελάτου Ασύρτικου, με μία απίστευτα γευστική κροκέτα κόκκινης γαρίδας με κρέμα πράσινης ελιάς και gel αγουρίδας από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλία τσαμπιδολιά. Μιλάμε ξεκάθαρα για ένα made in heaven γευστικό match!

09.-Boutari-Santorini-Chefs-Stories.jpg.jpg

Οι Chefs Κώστας Αγγελόπουλος και Γιώργος Δόσπρας

Ο Κώστας Αγγελόπουλος επέλεξε δύο ετικέτες, κατά συνέπεια δημιούργησε και δύο πιάτα. Για το Λευκό Γράμμα, από Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Sauvignon Blanc, με τον έντονα αρωματικό χαρακτήρα σχεδίασε έναν υπέροχο ντολμά θαλασσινών με πράσο, φρέσκα μυρωδικά και ταραμά,

04b.-Boutari-Santorini-Chefs-Stories.jpg

ενώ για το Scalarea Ερυθρό, το πολυβραβευμένο κρασί από Κοτσιφάλι και Syrah με τον πολύπλοκο χαρακτήρα και τα έντονα αρώματα ώριμων φρούτων, εμπνεύστηκε μία τραγανή και πολύ νόστιμη κροκέτα με λουκάνικο Σαντορίνης, πελτέ από τοματάκι Σαντορίνης, καλαμπόκι και καπνιστό τυρί.

05.-Boutari-Santorini-Chefs-Stories.jpg.jpg

Ο Γιώργος Δόσπρας επέλεξε τη Σαντορίνη, ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα κρασιά του οινοποιείου αν μου επιτρέπεις, και την πάντρεψε αριστοτεχνικά με ένα υψηλών αξιώσεων μικρό ταρτάκι με μαριναρισμένο μυλοκόπι, κάπαρη και αφρό αγγουριού.

06.-Boutari-Santorini-Chefs-Stories.jpg.jpg

Ο άρτι αφιχθείς στο νησί Κώστας Δημόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει το νέο, ελληνικής κατεύθυνσης, εστιατόριο του ξενοδοχείου Radisson Blue Zaffron Santorini, που αναμένεται να ανοίξει σύντομα, επέλεξε το Οροπέδιο Organic, ένα έντονα αρωματικό Μοσχοφίλερο οργανικής καλλιέργειας, και το συνδύασε με μία γεμάτη «μπουκιά» με ψητό χαλούμι, μαριναρισμένο ταρτάρ αβοκάντο, αποξηραμένο σύκο με εσπεριδοειδή, γλυκό του κουταλιού σταφύλι και τραγανά φιστίκια Αιγίνης.

07.-Boutari-Santorini-Chefs-Stories.jpg.jpg

Τέλος, ο Marco Zeffirino Belloni, που ήρθε από τη Γένοβα ειδικά για να παραστεί και να μαγειρέψει στη συγκεκριμένη εκδήλωση, επέλεξε το Dianthos, ένα εξαιρετικό ροζέ από ξινόμαυρο με έντονη φρεσκάδα και ζωηρή οξύτητα, και το συνδύασε με ένα ταρτάρ μόσχου με κρυστάλλους αλατιού, το οποίο συνοδεύεται από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φιστίκι Αιγίνης, μουστάρδα, κρόκο αβγού και φύτρες με κρασί.

10.-Boutari-Santorini-Chefs-Stories.jpg.jpg

Ο Marco Zeffirino Belloni κατά την διάρκεια της δημιουργίας της διάσημης Pesto Genovese με την Καλλιόπη Πιπέρη και τον Κώστα Δημόπουλο

Στο συγκεκριμένο corner να πούμε πως είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και ψωμάκια με pesto alla Genovese από τα χέρια του Marco Zeffirino Belloni, με την διάσημη ανά τον κόσμο μυστική οικογενειακή συνταγή του. Αρκεί να πούμε πως η Sofia Lauren, o Frank Sinatra, αλλά και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Luciano Pavarotti και πολλοί ακόμη έχουν υπάρξει ορκισμένοι λάτρεις της κουζίνας του εστιατορίου της οικογένειας στη Γένοβα. Εντάξει δεν χρειάζεται να σου πω πως ήταν το ωραιότερο pesto που έχω γευτεί στη ζωή μου!

Boutari-Santorini-Chefs-Stories.jpg

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πάνος Ιωαννίδης παρουσίασε και το νέο του βιβλίο, Risotti, το οποίο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι μια κατηγορία από μόνο του. «Επιθυμία μου δεν είναι να προτείνω ακόμα ένα βιβλίο συνταγών. Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε μεν τις συνταγές μου και κάποιες από τις ιδέες μου, αλλά κυρίως θα βρείτε την έμπνευση και τον δρόμο για να δημιουργήσετε εσείς το δικό σας ριζότο. Στις σελίδες του παρουσιάζω, με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις μου, τις τεχνικές που απαιτεί ένα ριζότο, καθώς και τις συμβουλές, τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στο ριζότο που εκφράζει εσάς. Σε αυτό το βιβλίο εγώ θα σας δείξω τον τρόπο και θα σας εξηγήσω τη φιλοσοφία, αλλά την προσωπικότητα στη γεύση θα τη βάλετε εσείς. Θα σας δείξω το πώς κι εσείς θα δημιουργήσετε το δικό σας ριζότο», μας είπε ο διάσημος σεφ.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.