Dallmayr: ένα ταξίδι στα «άδυτα» του πιο αναγνωρίσιμου coffee brand της Γερμανίας

Νέλλη Καλαμαρά
Dallmayr: ένα ταξίδι στα «άδυτα» του πιο αναγνωρίσιμου coffee brand της Γερμανίας

Ο Οίκος Dallmayr προσφέρει απλόχερα γευστικές απολαύσεις στους κατοίκους του Μονάχου από το 1700, που δεν περιορίζονται μόνο στον παγκοσμίως διάσημο καφέ του.

Ένα ταξίδι στην Γερμανία την άνοιξη είναι πάντα μία καλή ιδέα, αφού τα ονειρεμένα πάρκα και το απέραντο πράσινο της χώρας απολαμβάνονται ιδανικά με τις ευχάριστες ανοιξιάτικες θερμοκρασίες. Έτσι όταν ο Οίκος Dallmayr, γνωστός στη χώρα μας για την κορυφαία ποιότητα του καφέ του, μας προσκάλεσε να συμμετάσχουμε σε ένα ταξίδι «εξερεύνησης» του μαγικού κόσμου ενός εκ των παλαιότερων και σημαντικότερων brand names της Γερμανίας στο Μόναχο, η απάντηση ήταν δεδομένη. Όμως φτάνοντας εκεί μάθαμε τελικά πως ο Οίκος Dallmayr έχει να μοιραστεί με τον κόσμο πολλά περισσότερα από τον εξαιρετικό καφέ του, από τον οποίο για την ιστορία να πούμε πως καταναλώνονται 318 κούπες κάθε δευτερόλεπτο στη Γερμανία.

Greek Chefs Abroad: συνάντηση κορυφής των 5 ηπείρων φέρνουν οι διάσημοι «απόδημοι» σεφ του φεστιβάλ

Dallmayr_Facade(1).jpg

Ένα ιστορικό brand

Η ιστορία του Dallmayr ξεκινά περίπου στα 1700 σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Μονάχου, όταν ένας διορατικός επιχειρηματίας με το όνομα Christian Reitter άνοιξε ένα «παντοπωλείο» της εποχής σε απόσταση αναπνοής από τη Marienplatz, τη διασημότερη πλατεία της πόλης. Αρκετά σύντομα αυτή η μικρή επιχείρηση αγοράστηκε από τον Alois Dallmayr, o οποίος και μετακόμισε την επιχείρηση στο σημερινό της σημείο -λίγα μέτρα μακριά από το αρχικό πόστο- και εν συνεχεία την πούλησε στο ζεύγος Randlkofer, με την σύζυγο του ζευγαριού να μένει σύντομα χήρα και να γιγαντώνει την επιχείρηση, ενώ στην πορεία συνεταιρίστηκε με τον Konrad Wille, ο οποίος ήταν και εκείνος που δημιούργησε το εξειδικευμένο τμήμα καφέ της εταιρείας. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία, με τις δύο αυτές οικογένειες, τους απογόνους Randlkofer και Wille, να διατηρούν μέχρι σήμερα την επιχείρηση αμιγώς οικογενειακή, ένα γεγονός εξαιρετικά σπάνιο αλλά και εντυπωσιακό για το μέγεθός της.

Terroirist: Ένα walk-in κελάρι και γεύσεις από τον Άγγελο Λάντο στο νέο wine bar του Χαλανδρίου

Dallmayr

Από τα 1900 μέχρι και σήμερα το Delicatessen Dallmayr θεωρείται ένα από τα κορυφαία της Ευρώπης, εξυπηρετώντας καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους που το επισκέπτονται για να αγοράσουν από επώνυμα κρασιά και premium σοκολάτες μέχρι τυριά από κάθε γωνιά της γης, αλλαντικά, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, λαχανικά, είδη δώρων, και κάθε άλλο προϊόν delicatessen που μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους, ενώ εδώ συναντούμε και τρία εστιατόρια, με το ομώνυμο Alois Dallmayr να είναι βραβευμένο και με αστέρι Michelin. Αρκεί να πούμε πως 3.5 εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο περνούν τις όμορφες πόρτες του χαρακτηριστικού κίτρινου κτηρίου κάθε χρόνο για να κάνουν τα ψώνια τους. Έτσι για την ιστορία να πούμε πως εδώ ο οίκος ήταν ο πρώτος που εισήγαγε μπανάνες σε ολόκληρη τη Γερμανία, αλλά και ο πρώτος που έφερε σοκολάτα στη νότια πλευρά της χώρας.

dallmayr_fountain.jpg

Ένας διάσημος καφές

Στη διάρκεια του ταξιδιού μας εκεί είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την απίθανη κουζίνα των εστιατορίων του delicatessen, να γευτούμε τα πραγματικά υπέροχα σοκολατάκια του brand -ειλικρινά δεν ξέρω αν έχω φάει ωραιότερα- και να ξεναγηθούμε σε όλους τους χώρους του ιστορικού καταστήματος, από το οποίο το μόνο πράγμα που έμεινε όρθιο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι το πανέμορφο σιντριβάνι που βλέπεις στη φωτογραφία και στέκεται υπερήφανο σε κεντρικό σημείο του χώρου, ο οποίος ανακατασκευάστηκε από την αρχή.

Coffee_Fest_22-117.jpg

Όμως ο βασικός λόγος της επίσκεψής μας ήταν να γνωρίσουμε από κοντά τον κορυφαίας ποιότητας καφέ Dallmayr, τον οποίο έχουμε την τύχη να έχουμε και στη χώρα μας, και να μάθουμε πολλά και ενδιαφέροντα για την ιστορία, τη διαδικασία παραγωγής, την τεχνογνωσία, το πάθος, την καινοτομία, την επιστήμη και την απίστευτη δουλειά που κρύβεται πίσω από κάθε πολύτιμο φλιτζάνι του πιο διάσημου καφέ της Γερμανίας, ο οποίος εξάγεται σε 50 χώρες στον κόσμο. Αν μπορώ να σημειώσω εδώ κάτι που πολύ με εντυπωσίασε, είναι το γεγονός πως γύρω στα ‘60s ο γιος της οικογένειας Wille ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να δημιουργήσει προϊόντα καφέ για μηχανές αυτόματης πώλησης, κάτι που όλοι εμείς απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εταιρείας.

Dallmayr_Latte_Art

Επισκεφτήκαμε λοιπόν και μία από τις μονάδες παραγωγής στην πόλη, που πραγματικά εντυπωσιάζει με τα υπερσύγχρονα μηχανήματα αλλά και τα αρώματα καφέ που σε συναρπάζουν από τη στιγμή που αρχίζεις να πλησιάζεις το κτήριο, αλλά κάναμε και ένα πολύ ενδιαφέρον cupping session για να γνωρίσουμε από κοντά τη διαδικασία που κάνουν καθημερινά οι έμπειροι γευσιγνώστες Dallmayr, οι οποίοι καλούνται να δοκιμάζουν περίπου 400 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, προκειμένου να είναι σίγουροι πως μόνο το καλύτερο προϊόν θα έχει το δικαίωμα να φέρει το εμβληματικό λογότυπο της εταιρείας.

Dallmayr-Kaffee_Kaffeezeremonie.JPG

Και πάλι για την ιστορία να πούμε πως από το 1965 που ο Konrad Wille ταξίδεψε στην Αιθιοπία προς αναζήτηση των καλύτερων κόκκων καφέ στον κόσμο, μέχρι σήμερα που πίνω τον Dallmayr καφέ μου και πληκτρολογώ αυτές τις γραμμές, η εταιρεία συνεχίζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πλυμένου arabica καφέ από την Αιθιοπία ανά την υφήλιο, ενώ στη μάχη της για βιωσιμότητα και έναν πιο δίκαιο κόσμο η Dallmayr στηρίζει έμπρακτα τους παραγωγούς της με καλές τιμές, απορρόφηση της παραγωγής τους, κατασκευή έργων κοινής ωφέλειας στις περιοχές τους και πολλά ακόμη.

Κaffeeabteilung-6.jpg

Μέσα στο ιστορικό Delicatessen στην καρδιά του Μονάχου το τμήμα καφέ αποτελεί ίσως το σημείο όπου χτυπά η καρδιά της επιχείρησης, με τα υπερμεγέθη πολύτιμα πορσελάνινα Nymphenburg βάζα καφέ με τα εξωτικά χρώματα και σχέδια να τραβούν όλα τα βλέμματα και να είναι τα μόνα κατάλληλα για να κλείσουν μέσα τους έναν καφέ τόσο ανώτερης ποιότητας. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο καφές που απολαύσαμε στο lounge της Lufthansa στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου βρίσκουμε αποκλειστικά καφέ Dallmayr, ήταν λιγότερο καλός, έστω και αν δεν βρισκόταν αποθηκευμένος στα πανέμορφα βάζα, αλλά στην αυτόματη μηχανή κορυφαίας τεχνολογίας που η εταιρεία σύστησε στον κόσμο τόσες δεκαετίες πριν.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.