Άραγε πόσα αστέρια Michelin χωράνε στην ίδια κουζίνα;

Νέλλη Καλαμαρά
Άραγε πόσα αστέρια Michelin χωράνε στην ίδια κουζίνα;

Μία βόλτα στο πρώτο Beefbar της Σαντορίνης, ένα δείπνο πολλών αστέρων, νέα δωμάτια που συναρπάζουν και όλα όσα ζήσαμε σε τρεις μέρες στο πανέμορφο Andronis Arcadia.

Όταν διεθνή γαστρονομικά brands επεκτείνουν την παρουσία τους στη χώρα μας και όταν γαστρονομικά φεστιβάλ φέρνουν Michelin-starred σεφ από το εξωτερικό, που κατά την παραμονή τους «τρίβονται» με τη μαγειρική μας κουλτούρα και τα υλικά μας, ενώ δημιουργούν στις ίδιες κουζίνες με τους δικούς μας σεφ και ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες, τότε τα πράγματα βαίνουν πραγματικά πολύ καλά. Τώρα όταν όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα ξενοδοχειακό brand, τότε σίγουρα υπάρχει σοβαρό όραμα πίσω από τους ανθρώπους που το δουλεύουν. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η κορυφαία «γιορτή» της γαστρονομίας επιστρέφει στη Χαλκιδική με πρωταγωνιστές πολυάστερους σεφ!

beefbar0.jpg

Πριν λίγες ημέρες είχα τη χαρά να επιστρέψω σε ένα από τα πολύ αγαπημένα μου ξενοδοχεία της Σαντορίνης, το Andronis Arcadia στην Οία, όμως αυτό που μεγέθυνε τη χαρά μου ήταν οι λόγοι για τους οποίους βρέθηκα εκεί. Καταρχάς -και με μεγάλα γράμματα- ήταν οι πρώτες ημέρες λειτουργίας του ολοκαίνουριου και πρώτου για το νησί του ηφαιστείου Beefbar! Το διεθνώς διάσημο γαστρονομικό brand, που συνδυάζει την κορυφαία dining εμπειρία -κυρίως για τους meat lovers ανά τον κόσμο- με ένα πάντα διακριτικό και χαριτωμένο fun factor και άπλετα positive vibes, μετά την Αθηναϊκή Ριβιέρα και τη Μύκονο, ρίχνει άγκυρα και στη Σαντορίνη.

Ένα μικρό «διαμαντάκι» φιλοξενίας στη Σκύρο με τη γαστρονομική υπογραφή του Άγγελου Λάντου

beedbarsantorini.jpg

Εκεί μέσα στο εντυπωσιακό Andronis Arcadia και -αν μου επιτρέπεται να σχολιάσω- ίσως στο πιο προνομιακό σημείο του resort δημιουργήθηκε ένα μαγευτικό σκηνικό, όπου τα φυσικά υλικά και η απρόσκοπτη θέα στο ηλιοβασίλεμα θέτουν τις βάσεις για μία κορυφαία γευστική -και όχι μόνο- εμπειρία. Το εστιατόριο παρότι λειτουργούσε μόλις ελάχιστες ημέρες έδειχνε σαν έτοιμο από καιρό, με το σέρβις να λειτουργεί στην εντέλεια, τη διάθεση να βρίσκεται στο peak της και τη μικρή γεύση που πήραμε να υπόσχεται λαμπρή συνέχεια για το νέο much-anticipated venue της Σαντορίνης.

beefbarsantorini.jpg

Τα Signature Mini Burgers με Kobe beef, καθένα με τη δική του διαφορετική sauce, εκ των οποίων η μία είναι απολύτως μυστική και μάλλον θα έπρεπε να μας σκοτώσουν αν μας την αποκάλυπταν, οπότε δεν το ρισκάραμε, ήταν ένα μικρό ποίημα κρεατένιας γεύσης. Η Iconic Pizza με τα τρία διαφορετικά άλευρα και βασικά συστατικά τη ρόκα, την τρούφα και την παρμεζάνα δεν άφηνε περιθώρια να μείνεις στο ένα κομμάτι,

beefbarsantorini.jpg

ενώ τα Lobster Tacos, με το ίδιο το taco να είναι στην ουσία ένα deep fried φύλλο gyoza γεμισμένο με αστακό ποσέ και satay mayo, σε έβαζαν σε σοβαρά διλήμματα μεταξύ των ιδίων και του Shiso Beef Tartare που, αν είσαι φίλος των raw κρεατένιων γεύσεων, σίγουρα θα λατρέψεις. Επειδή εμένα τα διλήμματα δεν μου αρέσουν, όπως ξέρεις, τα έφαγα και τα δύο και καθόλου δεν ντρέπομαι, γιατί η δίαιτά μου ούτως ή άλλως καταστράφηκε ολοσχερώς το συγκεκριμένο τριήμερο.

beefbar.jpg

Φυσικά έκλεισα με ένα αριστοτεχνικά φτιαγμένο Old Fashioned (με ξέρεις χρόνια τώρα!) και φόντο το ηλιοβασίλεμα και η εμπειρία ήταν συνολικά μαγική, ενώ υπόσχομαι να επιστρέψω για ακόμη πιο ολοκληρωμένη γευστική ανταπόκριση από το πιο καινούριο και άκρως εντυπωσιακό Beefbar της χώρας μας!

https://www.instagram.com/p/Ct8-t-XocVT/

Δεύτερος πυλώνας της επίσκεψής μας, και εξίσου συναρπαστικός, ήταν το εναρκτήριο δείπνο του διάσημου πλέον Andronis Gastronomy Festival, που κάθε χρόνο φέρνει τους απόλυτους σταρ της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής για να προσφέρουν fine dining εμπειρίες ζωής στους επισκέπτες του. Το πρώτο δείπνο λοιπόν του φετινού line up βρήκε τον 3άστερο Emmanuel Renaut και τον 2άστερο Philip Chronopoulos (τον μοναδικό Έλληνα με δύο αστέρια Michelin στην άκρως απαιτητική Παρισινή εστιατορική σκηνή) στην ίδια κουζίνα, που μαζί με τον εξαιρετικό δημιουργό και άνθρωπο chef του εστιατορίου Γιώργο Δόσπρα, προσέφεραν μία βραδιά υψηλότατων αξιώσεων με φόντο τη συγκλονιστική θέα στην Καλντέρα από το μαγικό πραγματικά «μπαλκόνι» του Lauda εντός του Andronis Boutique.

andronis.jpg

Φίλιππος Χρονόπουλος, Γιώργος Δόσπρας, Emmanuel Rennaut

@kounelly

«Είναι πάντα τεράστια χαρά για εμένα να επιστρέφω στη Σαντορίνη, και η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη σήμερα που θα συνεργαστώ με τον μοναδικό διάστερο Έλληνα του Παρισιού. Σήμερα το πρωί φύγαμε μαζί και πήγαμε πεζοπορία μέχρι το Ημεροβίγλι και στο δρόμο μαζέψαμε βότανα, μερικά εκ των οποίων θα συναντήσετε σήμερα στα πιάτα σας», μου είπε με πλατύ χαμόγελο ο 3άστερος σεφ,

ενώ ο εντυπωσιακά προσηνής Φίλιππος Χρονόπουλος συμπλήρωσε, «Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στη Σαντορίνη, το ομολογώ, αλλά η σημερινή βόλτα ήταν τόσο μαγική που πραγματικά υποσχέθηκα να επιστρέψω. Σήμερα θα δοκιμάσετε δημιουργίες και του Emmanuel Renaut και δικές μου, που καθεμία έχει κάτι από Γαλλία αλλά και κάτι από Σαντορίνη. Είναι μεγάλη μου τιμή που ο σεφ με προσκάλεσε να συμμετάσχω σε αυτή τη βραδιά και τον ευχαριστώ πολύ».

philipchronopoulos.jpg

Το δείπνο ήταν μαγικό ομολογώ και, παρότι η θέα είναι πραγματικά συγκλονιστική, τα πιάτα των σεφ κατόρθωναν να κρατούν την προσοχή σου στο τραπέζι. Το μενού ήταν μία εναλλαγή πιάτων μία από τον έναν σεφ και μία από τον άλλον, με τους δύο τους να «ισοψηφούν» στις προτιμήσεις του τραπεζιού, και να καταλήγουμε πως τελικά 5 αστέρια Michelin μια χαρά χωράνε στην ίδια κουζίνα, όταν υπάρχει δημιουργικό πάθος και αγαστή συνεργασία. Προσωπικά θα σου αναφέρω ως αγαπημένο μου πιάτο από τον Φίλιππο Χρονόπουλο το πανέμορφο Red Tuna, που στην ουσία ήταν ένας ολόφρεσκος τόνος ωμός με αρωματικά τοματίνια και καρπούζι, που περιχύθηκε με ένα νερό τομάτας αρωματισμένο με άνηθο. Δεν μπορώ να σου περιγράψω τη φρεσκάδα και την κομψότητα που έβγαζε η κάθε μπουκιά, από την πρώτη έως την τελευταία. Για εμένα ένα από τα καλύτερα πιάτα που δοκίμασα φέτος.

andronis2.jpg

Ως αγαπημένο μου από τον 3άστερο Emmanuel Renaut θα πρέπει νομίζω να επιλέξω το περιστέρι, όσο και αν κάποιους πιθανώς να τους ξενίζει ως επιλογή, καθώς στη χώρα μας δεν συνηθίζουμε και τόσο να τρώμε περιστέρια. Όμως ήταν πεντανόστιμο, ψημένο στην τελειότερη εκδοχή medium rare και συνοδευόταν από μία σος με γάλα, μανιτάρια και πράσινα μυρωδικά που απογείωναν την ήδη κορυφαία γεύση του πουλιού. Προσωπικά μπορώ να πω με άνεση πως συνολικά η συγκεκριμένη βραδιά είναι μία εμπειρία ζωής για κάθε άνθρωπο που έστω και λίγο αγαπά την τέχνη της γαστρονομίας!

andronisarcadia.jpg

Τρίτος πυλώνας τώρα της επίσκεψής μας στη Σαντορίνη ήταν τα ολοκαίνουρια δωμάτια του πανέμορφου Andronis Arcadia. Να θυμίσουμε πως πέρσι το αγαπημένο resort δημιούργησε τη μεγαλύτερη lagoon pool στο νησί (δίπλα ακριβώς στην οποία πήρε θέση το Beefbar που λέγαμε παραπάνω) και κατά την ταπεινή μου άποψη μία από τις πιο εντυπωσιακές στην Ελλάδα, καθώς μέσα της βρίσκεις «νησιά» και μαγικές γωνιές, ενώ το swim-up bar της είναι θεϊκό.

andronisarcadia2.jpg

Ώρες ατελείωτες θα μπορούσα να περάσω εδώ δοκιμάζοντας τα signature cocktails του ξενοδοχείου και απολαμβάνοντας το καλοφτιαγμένο sushi που έρχεται απευθείας στην άνεση του day bed σου από το εστιατόριο Pacman, που βρίσκεται μόλις ένα επίπεδο ψηλότερα, δίπλα σε μία ακόμη πανέμορφη infinity pool.

andronisarcadia3.jpg

Αλλά ας μην παρασύρομαι, μιλούσαμε για τα νέα δωμάτια, στα οποία έχω την αίσθηση πως μπορεί να μείναμε και πρώτοι. Όπως ισχύει για όλα τα δωμάτια όλων των ξενοδοχείων του Ομίλου Andronis, η παρουσία του υγρού στοιχείου πρωταγωνιστεί. Όμως στα ολοκαίνουρια Natura έχει ακόμη πιο έντονη παρουσία, αφού πέρα από την ιδιωτική πισίνα (η οποία να πούμε πως είναι πραγματικά ιδιωτική, δηλαδή δεν σε βλέπουν ούτε από τα δίπλα δωμάτια ούτε από πουθενά αλλού να απολαμβάνεις το μπάνιο σου), σε αυτά θα βρεις και μία τεράστια τετράγωνη hot tub, που ουσιαστικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και εσωτερική πισίνα αν τη γεμίσεις, και ένα από τα ωραιότερα rain showers ever, σε στυλ μπαλινέζικου outdoor shower, αλλά εσωτερικό.

andronisnatura.jpg

Τα νέα δωμάτια κινούνται σε ήρεμους γήινους χρωματικούς τόνους και αγαπούν τα φυσικά υλικά, ενώ ακόμη και η κάρτα του δωματίου είναι ξύλινη. Είναι μεγάλα και άνετα, πάρα πολύ φιλόξενα σε αίσθηση, βλέπουν θάλασσα και προσφέρουν απίστευτη ιδιωτικότητα, αφού είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να μην σε βλέπουν σχεδόν από πουθενά. Στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά -και μου αρέσει πάντα να σχολιάζω- θα σου πω για τα φυσικά σφουγγάρια που περιλαμβάνονται στα bathroom amenities και πάρα πολύ μου αρέσουν όποτε τα συναντώ!

catch.jpg

Κλείνοντας να σου αναφέρω απλώς πως ο Όμιλος Andronis φέτος έκανε επαναλανσάρισμα στο άκρως σκηνογραφικό εστιατόριό του Catch στο κέντρο της Οίας, που πλέον θέτει το ψάρι και τα θαλασσινά στο επίκεντρο της προσοχής του δια χειρός του νέου αλλά πολύ ταλαντούχου και θετικού σεφ Λευτέρη Καρέλη. Δοκιμάσαμε πολλά και διάφορα (είπαμε η δίαιτα πήγε κατ’ ευχή) από τα οποία ένα τέλεια χυλωμένο ριζότο με ποικιλία ολόφρεσκων θαλασσινών νομίζω έκλεψε την παράσταση.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.