Ένα νέο hospitality concept βάζει τo wellness και τις farm-to-table εμπειρίες στον πυρήνα του

Νέλλη Καλαμαρά
Ένα νέο hospitality concept βάζει τo wellness και τις farm-to-table εμπειρίες στον πυρήνα του

Στο ολοκαίνουριο Pnoe Breathing Life στο Ηράκλειο της Κρήτης θα απολαύσεις μία μοναδική εμπειρία φιλοξενίας και φαγητού, αλλά και θα μάθεις να αναπνέεις, και αυτό δεν το εννοούμε μεταφορικά!

Νομίζω πως ένα από τα πράγματα που αγαπώ περισσότερο σε αυτή τη δουλειά είναι η επίσκεψη σε ολοκαίνουρια ξενοδοχεία. Και θα στο τεκμηριώσω ευθύς αμέσως. Ο πρώτος λόγος είναι λίγο πασιφανής, είναι μοναδική η αίσθηση του καινούριου: αφράτες πετσέτες και fluffy μπουρνούζια που δεν έχουν προλάβει καν να κουραστούν στο ελάχιστο από τις πλύσεις, θεϊκά κρεββάτια που περιμένουν να κοιμίσουν ανθρώπους για πρώτη φορά, έπιπλα που μόλις έχουν συναρμολογηθεί και μυρίζουν «καινούριο».

Αφηγηματική γαστρονομία και απέριττη πολυτέλεια στο διασημότερο νησί της Ελλάδας

Pnoe-Breathing-Life-2.jpg

Ο δεύτερος λόγος είναι λίγο πιο σύνθετος, αρκετά πιο επαγγελματικός και έχει να κάνει με την αίσθηση της ανακάλυψης και κυρίως με την επαγγελματική διαστροφή στην παρατήρηση της λεπτομέρειας: ένα νέο πολυτελές ξενοδοχείο που ανοίγει στην εποχή της άνθισης της ξενοδοχειακής σκηνής, μετά τον covid και στο λεγόμενο new luxury era, πόσο έχει αγκαλιάσει τα νέα δεδομένα, ή ακόμη καλύτερα πόσο θέτει το ίδιο νέα δεδομένα και τι έρχεται να προσθέσει στο ελληνικό τουριστικό προϊόν που δεν το έχουμε ήδη δει μέχρι σήμερα;

Η καρδιά του καλοκαιριού χτυπάει στο ομορφότερο beachbar restaurant της Πάρου!

Pnoe-Spa-2.jpg

Έτσι καταλαβαίνεις εύκολα το μεγάλο ενθουσιασμό μου όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθώ ένα ολοκαίνουριο, adults only, 5* ξενοδοχείο στην Κρήτη, που μάλιστα συστήνει και ένα νέο concept φιλοξενίας με την ευεξία στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του. Ο λόγος για το Pnoe Breathing Life, με το όνομά του να σε προδιαθέτει για wellness εμπειρίες, οι οποίες στην συγκεκριμένη περίπτωση να σου κάνω spoiler και να σου πω πως όντως παρέχονται στην εντέλεια. Άρα το όνομα εδώ είναι πέρα για πέρα αληθινό και σωστά επιλεγμένο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Pnoe-Breathing-Life-6.jpg

Το Pnoe Breathing Life λοιπόν άνοιξε τις πόρτες του μόλις πριν ένα μήνα πάνω σε μία πανέμορφη παραλία με αμμοθίνες, κυριολεκτικά μία ανάσα από το Ηράκλειο. Κινούμενο καθαρά σε γήινους τόνους και με μία έντονα soothing χρωματική παλέτα να κυριαρχεί παντού, ενοποιώντας εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα φυσικά υλικά μπαίνουν στο επίκεντρο και δημιουργούν τέλειες συνθήκες για χαλάρωση και αποσυμπίεση από την καθημερινότητα και τους ρυθμούς της.

pnoe.jpg

Στον πυρήνα λοιπόν του ολοκαίνουριου αυτού ξενοδοχείου βρίσκεται η ευζωία, η οποία υπηρετείται από ποικίλες πλευρές και με αρκετά πρωτότυπους τρόπους. Καταρχάς, ήδη από τη στιγμή της άφιξης σε καλωσορίζει ο προσωπικός σου Journey Mentor και σε βοηθά να αποσυμπιεστείς από το ταξίδι σου στο Welcome Circle με μια σειρά από ειδικές αναπνοές. Κάπου εδώ να πούμε πως η ομάδα του Pnoé έχει λάβει ειδική εκπαίδευση από την Τζίνα Πούλου, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια της Buteyko Clinic, που εφαρμόζει ειδικές τεχνικές αναπνοής που αναζωογονούν άμεσα το σώμα και το πνεύμα και βοηθούν στη συνολική επίτευξη της ισορροπίας και την προάσπιση και βελτίωση της υγείας μας.

https://www.instagram.com/p/CumEm0oo3Nl/

Στο Pnoé Breathing Life το ταξίδι αναζωογόνησης είναι ολιστικό και αφορά ψυχή, πνεύμα και σώμα. Πιο συγκεκριμένα εδώ θα βρεις ένα εντυπωσιακό spa με signature θεραπείες, τόσο με παραδοσιακές όσο και με σύγχρονες τεχνικές. Έτσι τα χαλαρωτικά full body massage treatments και τα hot stones rituals συναντούν τα Zerobody, Hyperbaric Oxygen Therapy και Breathwork Therapy. Εκτός από το άκρως ατμοσφαιρικό εσωτερικό pool jacuzzi, τα water corridors, τη σάουνα, το χαμάμ, τα state-of-the-art μηχανήματα οξυγονοθεραπείας, χαλαρωτικά floating beds και πολλά ακόμη, εδώ βρίσκουμε και ένα πλήρως εξοπλισμένο Fitness Center με υπερσύγχρονα μηχανήματα, αλλά και ένα προσεγμένο Beauty Salon που συμπληρώνει στην εντέλεια το ουσιαστικό και πλήρες wellness παζλ.

Pnoe-Fitness-Center.jpg

Ακριβώς έξω από το γυμναστήριο απλώνεται ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου πραγματοποιούνται τα Yoga Sessions αλλά και τα πιστοποιημένα Breathing Sessions, που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν τον τρόπο που αναπνέουμε και να μας διδάξουν τη σωστή μέθοδο αναπνοής με τεράστια οφέλη και για την ψυχολογία αλλά και για την υγεία μας.

513-12-2.jpg

Σε επίπεδο διαμονής τώρα το Pnoé Breathing Life λοιπόν διαθέτει 60 σουίτες, καθεμία από τις οποίες έρχεται με τη δική της private pool, και συνοδεύεται από μία σωστά μελετημένη και έμπρακτη αίσθηση ιδιωτικότητας. Τα πολυτελή αυτά δωμάτια γίνονται αυτόματα το προσωπικό σου καταφύγιο χαλάρωσης και ανασύνθεσης, αφού είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να δημιουργούν μία όμορφη «φωλιά» απόλυτου privacy. Στα amenities θα βρεις και φυσική λούφα (ξέρεις πόσο τις εκτιμώ) και μάσκα νυκτός μαζί με ωτοασπίδες, πράγμα που σπάνια έχω συναντήσει σε ξενοδοχεία και πολύ μου άρεσε.

pnoe24.jpg

Η κεντρική πισίνα σε σχήμα ημικυκλίου, που ουσιαστικά αγκαλιάζει τρόπον τινά, τον βασικό κτηριακό όγκο, δίνει το τέμπο για ατελείωτες νωχελικές ώρες πάνω στα πολυτελή daybeds και τις μαξιλάρες κάτω από τον ευλογημένο ήλιο της Κρήτης, ενώ το χαριτωμένο pool bar είναι εκεί για να φροντίσει όλες τις ανάγκες σου με το dedicated pool & beach menu του.

pnoe13.jpg

Στο ίδιο κλίμα και η παραλία του resort είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να ακολουθεί το concept και σε design και σε φιλοσοφία πάνω στη χρυσή άμμο και ανάμεσα σε αμμοθίνες. Για να φτάσεις στην παραλία από το ειδικά φτιαγμένο μονοπάτι, θα περάσεις μπροστά από τα απομεινάρια του εμβληματικού Xenia της περιοχής, που πραγματικά αξίζει 3 λεπτά από το χρόνο σου ώστε να διαπιστώσεις, ακόμη και στα χαλάσματα, την σχεδιαστική ιδιοφυΐα του σημαντικότερου μεταπολεμικού Έλληνα αρχιτέκτονα, του Άρη Κωνσταντινίδη.

Thymises-By-Peskesi-1.jpg

That said, να περάσουμε και λίγο στο θέμα του φαγητού, που εδώ είναι πολύ σημαντικό. Άλλωστε στην Κρήτη βρισκόμαστε. Στο Pnoé Breathing Life λοιπόν θα βρεις πρωτίστως και εξόχως το Thymises by Peskesi, δηλαδή το αδελφάκι του διάσημου κρητικού Peskesi του Παναγιώτη Μαγγανά. Εδώ βιώνεις μία ολιστική γευστική εμπειρία βασισμένη στην διάσημη σε όλο τον κόσμο κρητική δίαιτα και στις αρχές της βιώσιμης γαστρονομίας. Εδώ η farm to table φιλοσοφία δεν είναι απλώς όμορφα λόγια, αλλά γευστική πραγματικότητα. Mε ιστορία από το 1998 το Peskesi και ο εμπνευστής και δημιουργός του, Παναγιώτης Μαγγανάς, φέρνουν από το αγρόκτημα στο τραπέζι γευστικές προτάσεις που αναδεικνύουν την παράδοση της Κρήτης μέσα από αυθεντικές συνταγές και πρώτες ύλες κρυμμένες στον χρόνο.

peskesi.jpg

Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη γεύση και τα αρώματα αυτού του μικρού θαύματος: ένα ζεστό καρβέλι ψωμί, συνοδευόμενο από επιλογή βιολογικών ελαιολάδων ανώτερης ποιότητας και αξεπέραστης πραγματικά γεύσης. Αυτό μόνο να είχα φάει μαζί με την ελληνική σαλάτα με λαχανικά από τη φάρμα, και ειλικρινά θα ήμουν ήδη ευτυχής. Φυσικά όμως δεν περιοριστήκαμε εκεί, αφού δοκιμάσαμε πολλά ακόμη και εξίσου μαγικά, από τα οποία θα σου αναφέρω τη θεϊκή μους παντζάρι με τηγανητό χονδρό και ελαιόλαδο με σκόρδο.

peskesi.jpg

Το τηγανητό “κατσοχοίρι” στο μαντέμι, ένα φρέσκο τοπικό τυρί με ιδιαίτερη γεύση, που δεν νομίζω ότι έχω φάει κάτι πιο νόστιμο στη ζωή μου ποτέ, μέχρι που ήρθε το τηγανητό αυγό πάνω σε προζυμένιο ψωμί με απάκι και είπα εντάξει «αντίο ζωή!». Το φαγητό εδώ είναι αληθινό, πεντανόστιμο και ποιοτικό με την ουσιαστική έννοια του όρου. Θα μπορούσα να σου γράψω σελίδες ατελείωτες για την εμπειρία μου, όμως κάτι πρέπει να σου αφήσω να ανακαλύψεις και εσύ, οπότε θα περιοριστώ σε δύο ακόμη πιάτα, το συγκλονιστικό πιλάφι με γιαούρτι και αρνί, και το σύγκλινο από χοιρινό καπνισμένο με δεντρολίβανό.

peskesi3.jpg

Ψέματα είπα, αφού δεν γίνεται να μη σου πω για τα γλυκά, και συγκεκριμένα για ένα γλυκό που λέγεται «γάστρι», από ότι κατάλαβα στην Κρήτη είναι γνωστό, εγώ δεν το είχα ξανακούσει ποτέ, και είναι ουσιαστικά ο προπροπροπάππους του γνωστού μας μπακλαβά με τις ρίζες του να φτάνουν ως την αρχαιότητα. Εντάξει ένα θα σου πω, πάλι καλά που δεν υπάρχει αυτό το πράγμα στην Αθήνα, γιατί θα διέκοπτα οριστικά παρτίδες με τη ζυγαριά μου προκειμένου να το απολαμβάνω κάθε μέρα, αν γινόταν.

anasa.jpg

Φυσικά στο Pnoé Breathing Life οι επιλογές δεν περιορίζονται μόνο στο Thymises by Peskesi, αφού υπάρχει και το εστιατόριο Αnása, τα μενού του οποίου έχουν επιμεληθεί οι σεφ Nίκος Αποστολάκης και Γιώργος Πολυχρονάκης. Ουσιαστικά αποτελεί μία ωδή στις γεύσεις του καλοκαιριού με μια σειρά από προτάσεις με ελληνικό και μεσογειακό πρόσημο, ενώ το dinner menu περιλαμβάνει ποικιλία σε μοσχαρίσιες κοπές και ψάρια ωρίμανσης που αναδεικνύουν την εξειδίκευση του chef Νίκου Αποστολάκη στη συγκεκριμένη τεχνική.

tiki_cocktail.jpg

Τέλος το Uranos Rooftop Bar με την υπέροχη θέα υπόσχεται όμορφες βραδιές και δυνατές fine drinking εμπειρίες, συνοδευόμενες από sushi bites από τον sushi specialist Προκόπη Κουρή. Στη φωτό ένα πολύ δροσερό και άκρως εξωτικό Tiki Explosion στο αρμόζον ποτήρι φυσικά.

peskesi_fournos.jpg

Κλείνοντας να σου μιλήσω για δύο outdoor εμπειρίες, εάν έχεις τη διάθεση να βγεις «εκτός των τειχών» του πανέμορφου ξενοδοχείου. Αφενός αν έχεις διάθεση για μία αυθεντική κρητική γαστρονομική εμπειρία στο φυσικό της περιβάλλον μπορείς να κάνεις μία επίσκεψη στο Peskesi, το βιολογικό αγρόκτημα, φάρμα και εστιατόριο, του Παναγιώτη Μαγγανά, καλά κρυμμένο στα βουνά της περιοχής. Πρόκειται για μία εμπειρία ζωής που αφενός θα αλλάξει άρδην τη στάση σου απέναντι στη διατροφή μας και στις πρακτικές της, και αφετέρου θα σου μείνει αξέχαστη για όλη σου τη ζωή. Αύριο το πρωί να μου έλεγες να πετάξω για Κρήτη μόνο και μόνο για να ξαναπάω εκεί, θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκέψη.

cicada.jpg

Η δεύτερη “outdoor” εμπειρία βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά περπάτημα παραλιακά από το ξενοδοχείο και ακούει στο όνομα Cicada, το ζωντανό και γεμάτο θετικά vibes beach restaurant της οικογένειας που έχει το ξενοδοχείο. Είναι επίσης boho-styled και γεμάτο ζωή και διάθεση για party!

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.