Όταν ο Paco Mendez συνάντησε τον Ago Perrone και τους The Clumsies

Νέλλη Καλαμαρά
Όταν ο Paco Mendez συνάντησε τον Ago Perrone και τους The Clumsies

Το εμβληματικό Connaught Bar του Λονδίνου, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef Paco Mendez και οι πολυβραβευμένοι The Clumsies έδωσαν το πιο συναρπαστικό ραντεβού της σεζόν στο Daios Cove.

Είναι γεγονός πως κάθε καλοκαίρι τα Culinary Journeys, τα Uncorked Dinners και τα υπόλοιπα γαστρονομικά και οινικά δρώμενα του Daios Cove συγκεντρώνουν πάνω τους όλα τα βλέμματα, χάρη στα διάσημα ονόματα της παγκόσμιας και εγχώριας σκηνής που δίνουν ραντεβού στο πανέμορφο resort της Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτού του διατρέχοντος από την αρχή έως το τέλος της σεζόν «γευστικού φεστιβάλ» (χρησιμοποιώ ομολογουμένως λίγο καταχρηστικά τον όρο, αλλά δεν βλέπω καλύτερο τρόπο να το περιγράψω) εντάσσεται ίσως το πιο πολυαναμενόμενο 3ήμερο κάθε καλοκαιριού, το λεγόμενο The Summer Festival, που αποτελείται από τρεις ημέρες γεμάτες διάσημους σεφ, βραβευμένους mixologists, κορυφαίους artists και πολλά διαφορετικά happenings.

Μία πρώτη ματιά μέσα στην πιο πολυαναμενόμενη ξενοδοχειακή άφιξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας

https://www.instagram.com/p/CwhHgaKItSP/

Φέτος λοιπόν, την 3η συνεχή χρονιά του The Summer Festival, τα πράγματα ήταν πιο λαμπερά από ποτέ, αφού μεταξύ πολλών άλλων και συναρπαστικών, το Daios Cove υποδέχτηκε τον βραβευμένο με αστέρι Michelin chef Paco Mendez, Chef Patron του εστιατορίου COME της Βαρκελώνης, τον Mixology Director του εμβληματικού Connaught Bar του Λονδίνου, την πρέσβειρα των αποσταγμάτων αγαύης Gabrieal Moncada από το Μεξικό, τους πολυβραβευμένους Βασίλη Κυρίτση και Νίκο Μπάκουλη από τους The Clumsies (#19 World’s 50 Best Bars), τον διάσημο Έλληνα σεφ Μανώλη Παπουτσάκη (βλ. Pharoh, Δέκα Τραπέζια, Χαρούπι κλπ), οι οποίοι επιδόθηκαν σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα masterclasses και σεμινάρια, διαδραστικές παρουσιάσεις, conceptual δείπνα και εμπνευσμένα γεύματα, δημιουργώντας μοναδικές αναμνήσεις για όλους τους παρευρισκόμενους. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το πρώτο Mandarin Oriental της Ελλάδας είναι πλέον γεγονός και είναι άκρως εντυπωσιακό

daios_festival.jpg

Ο καταξιωμένος Έλληνας Sommelier Νικόλας Γιαννόπουλος, ο οποίος στο παρελθόν μάλιστα έχει λάβει 3 φορές τη διάκριση του Καλύτερου Έλληνα Sommelier, φιλοξένησε ένα πολύ ενδιαφέρον masterclass & tasting με αντικείμενο την ετικέτα Dom Perignon Vintage 2013, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαμε τη χαρά να μάθουμε πολλές λεπτομέρειες για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της εξαιρετικής σαμπάνιας, που δημιουργήθηκε σε μία χρονιά με καθυστερημένο κατά έναν μήνα τρύγο, μετά από έναν υγρό χειμώνα και ένα ιδιαίτερο ζεστό καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα ήταν μία σαμπάνια πολύ εκλεπτυσμένη, με έντονη ορυκτότητα και μεγάλη συνέπεια στα γευστικά στάνταρ του οίκου.

pco_mendez.jpg

Το ίδιο βράδυ, ο διάσημος μεξικανός σεφ Paco Mendez άφησε για λίγο μόνο το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριό του COME στη Βαρκελώνη για να βρεθεί στην Κρήτη, να μπει στην κουζίνα του εστιατορίου Ocean του Daios Cove και να ετοιμάσει ένα άκρως εντυπωσιακό champagne dinner, συνοδεία της γαστρονομικής σαμπάνιας Veuve Clicquot, αλλά και cocktail crafted by The Clumsies ειδικά για το συγκεκριμένο μενού. Ο chef, εξαιρετικά προσηνής και ταλαντούχος, ετοίμασε on the spot μπροστά σε κάθε τραπέζι μία σφαίρα από premium tequila Volcan De Mi Tierra, lime και άλλα συστατικά που έσκαγε στο στόμα σαν σύννεφο, εισάγοντας με τον καλύτερο τρόπο τους καλεσμένους στην εμπειρία που θα ακολουθούσε.

paco_mendez_2.jpg

Το πραγματικά πολύ εντυπωσιακό dinner είχε πολλά στάδια, το ένα καλύτερο από το άλλο, με όλα τα πιάτα να μοιράζονται την αγάπη του σεφ για την αψάδα και τις μεγάλες εντάσεις. Προσωπικά ξεχώρισα την εικονιζόμενη tostada με ένα ιδιαίτερα πικάντικο ταρτάρ από μοσχάρι, που συνοδευόταν από την εξόχως δροσιστική και απαλή Veuve Clicquot Rose, και πολύ του πήγαινε. Αλλά και μία σούπα από μαρούλι με παγωτό από παρμεζάνα και πικάντικο κοτόπουλο, που αν και όχι πολύ φωτογενές, ήταν ένα μαγικό πιάτο και αποτελούσε την εκδοχή Caesar Salad όπως την οραματίστηκε ο καταξιωμένος μεξικανός σεφ. Στα pairings και ο Νικόλας Γιαννόπουλος, αλλά και ο Άρης Σκλαβενίτης (Καλύτερος Έλληνας Sommelier 2023) εξηγούσαν αναλυτικά στους προσκεκλημένους τα στοιχεία που έπρεπε να προσέξουν και τη λογική πίσω από τα ταιριάσματα.

ago_perrone.jpg

Την επόμενη ημέρα, ένα από τα εμβληματικότερα μπαρ του κόσμου, το Connaught Bar του Λονδίνου, προσγειώθηκε στο Daios Cove, με τον εξαιρετικό Director of Mixology, τον Ιταλό Ago Perrone, να δίνει το «παρών» και να ενθουσιάζει τους πάντες με ένα μικρό masterclass για τη δημιουργία του υπερδιάσημου ανά τον κόσμο Perfect Martini Experience που προσφέρει το πολυβραβευμένο λονδρέζικο μπαρ.

agor_perrone0.jpg

Εκεί μάθαμε πως όταν ξεκίνησε να λειτουργεί το Connaught Bar, του οποίου το πιο διάσημο attraction είναι ένα martini bar με ροδάκια που πηγαίνει μπροστά στον πελάτη με τον bartender επί τόπου να δημιουργεί για εκείνον το δικό του perfect martini, ακολουθώντας μία διαδικασία διερεύνησης των προτιμήσεών του στο πλαίσιο μία ιδιαίτερα interactive παρουσίασης, «σώθηκε» ως διαδικασία από τη Madonna. Η υπερδιάσημη σταρ «μεσολάβησε» μετά από επίσκεψή της στο μπαρ προκειμένου να φύγει το χαλί, που έκανε δύσκολη τη μετακίνηση του τροχήλατου μπαρ, και να αντικατασταθεί με τα εμβληματικά μέχρι σήμερα μάρμαρα του Connaught Bar.

martini_perrone9.jpg

Το ίδιο απόγευμα οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν και οι ίδιοι το δικό τους perfect martini δια χειρός Ago Perrone στο εντυπωσιακό Crystal Box Bar με την όλη ιεροτελεστία πραγματικά να συναρπάζει με την ακρίβεια στις κινήσεις και τη θεατρικότητα της διαδικασίας. Εγώ -που γενικά δεν είμαι και η μεγαλύτερη fan των martinis- ήπια ένα martini Dr. Ago και οφείλω να ομολογήσω πως τελικά ήταν πολύ κοντά στις γεύσεις μου, πράγμα που αποδεικνύει πως τα tailor-made cocktails τελικά είναι όντως προσωποποιημένα σε κάποιες περιπτώσεις.

daios.jpg

Το βράδυ πλέον ήρθε η ώρα του πολυαναμενόμενου πάρτι με την απευθείας εκ Λονδίνου μουσικό και DJ Tasty Lopez να δίνει το tempo στο πανέμορφο Ocean Bar δίπλα στην πισίνα και τους Βασίλη Κυρίτση και Νίκο Μπάκουλη να μπαίνουν πίσω από το μπαρ και να φτιάχνουν τα απίθανα cocktails της βραδιάς.

daios_party.jpg

Νίκος Μπάκουλης, Βασίλης Κυρίτσης

Προσωπικά ξεχώρισα το Paint a Pink Splash με ρούμι Eminente και φράουλα, που πήγαινε θεϊκά με την all pink βραδιά και τα θετικά vibes του γεμάτου ζωή και μουσική πάρτι.

manolis_papoutsakis.jpg

Το τριήμερο έκλεισε με ένα διαδραστικό σεμινάριο «ντάκου», όπου είχαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε το δικό μας πιάτο υπό τις οδηγίες του βραβευμένου σεφ Μανώλη Παπουτσάκη και με τα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών της Lidl Hellas. Και επειδή έκαστος στο είδος του, χωρίς να υπονοώ πως ο δικός μου ντάκος δεν ήταν εξαιρετικός, προσωπικά προτίμησα να αφεθώ στα υπέροχα πιάτα με ντάκο που είχε ετοιμάσει ο διάσημος κρητικός σεφ για εμάς, και πραγματικά έκλειναν μέσα τους όλη τη φρεσκάδα της Κρητικής γης.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.