Τηνιακή «καρμπονάρα», sushi «χωριάτικη σαλάτα» και πυρηνική πολυτέλεια στο νησί των ανέμων

Νέλλη Καλαμαρά
Τηνιακή «καρμπονάρα», sushi «χωριάτικη σαλάτα» και πυρηνική πολυτέλεια στο νησί των ανέμων

Το Botrini’s Mykonos ορίζει εκ νέου το fine dining σκηνικό στο νησί της Μυκόνου, φωλιασμένο σε ένα ξενοδοχείο που ξέρει να προσφέρει ουσιαστικές εμπειρίες φιλοξενίας στους επισκέπτες του.

Fine dining vs Μύκονος, να μία κουβέντα που ακούστηκε συχνά πυκνά αυτό το καλοκαίρι… «είναι η Μύκονος ένας fine dining προορισμός; », «αναζητά ο επισκέπτης του νησιού fine dining εμπειρίες; », «έχει νόημα ένα καθαρά γαστρονομικό εστιατόριο στο νησί των ανέμων;» και άλλα λοιπά ερωτήματα απασχόλησαν τα foodie πηγαδάκια ήδη από την αρχή της σεζόν. Αφορμή σίγουρα αποτέλεσε και το opening του Botrini’s Mykonos, αφού το δεύτερο αδελφάκι του βραβευμένου με αστέρι Michelin αθηναϊκού Botrini’s (το πρώτο βρίσκεται στη Σαντορίνη) σίγουρα ήρθε για να ταράξει τα γαστρονομικά νερά της Μυκόνου με την πολυβραβευμένη fine dining κουζίνα του «πιο επιδραστικού σεφ στην Ελλάδα», όπως ψηφίστηκε πρόσφατα και μάλιστα από τους συναδέλφους του ο Έκτορας Μποτρίνι.

Όταν ο Paco Mendez συνάντησε τον Ago Perrone και τους The Clumsies

botrini's_mykonos.jpg

Φυσικά και σε αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει μία αντικειμενική απάντηση, και είναι η επιτυχία των fine dining projects στη Μύκονο εν τω χρόνω που θα δείξει ποιος τελικά είχε δίκιο. Όμως, αν θες την προσωπική μου άποψη, είναι εξαιρετικά σωστό -και τολμώ να πω επιβεβλημένο- ένα νησί σαν τη Μύκονο να έχει αμιγώς fine dining εστιατόρια, δη με αέρα από αστέρια Michelin, καθώς προορισμοί αυτού του βεληνεκούς συγκεντρώνουν κόσμο που έχει την άνεση να ταξιδεύει πολύ, να τρώει σε εξαιρετικά εστιατόρια ανά τον κόσμο και να έχει άποψη στη γαστρονομία, άρα -ακόμη και αν έχει έρθει στη Μύκονο για διασκέδαση- γιατί να μην έχει και την επιλογή να δοκιμάσει την ελληνική γαστρονομία στην κορυφαία της εκδοχή από τους μαέστρους του είδους;

Γαστρονομία και wellness εν τη ενώσει σε ένα design-forward ξενοδοχείο στη Μύκονο

https://www.instagram.com/p/CxIGyc0oPxO/

Εγώ πολύ πρόσφατα λοιπόν βρέθηκα στη Μύκονο, και πιο συγκεκριμένα στο Katikies Mykonos, όπου βρίσκεται φωλιασμένο το ολοκαίνουριο εστιατόριο, και έχω να μοιραστώ μαζί σου πολλά και συναρπαστικά, τόσο για το ίδιο το Botrini’s Mykonos όσο και για τη συνολική -γευστική και όχι μόνο- εμπειρία μου στο εμβληματικό ξενοδοχείο. Καταρχάς να μιλήσουμε πολύ γρήγορα για το location, καθώς το ξενοδοχείο βρίσκεται στον Άγιο Ιωάννη και άρα αρκετά μακριά από τη νυχτερινή ζωή του νησιού ώστε να μην ενοχλεί και συνάμα αρκετά κοντά ώστε να την απολαμβάνεις εφόσον το επιθυμείς. Εδώ λοιπόν το χαρακτηριστικό «κόκκινο γοριλάκι» αποτελεί το σήμα κατατεθέν και σε υποδέχεται σε ένα σύμπαν όπου θα ζήσεις την ουσιαστική πλευρά της πολυτέλειας, απογυμνωμένης από το στοιχείο του δήθεν και της περιττής υπερβολής.

katikies_mykonos1.jpg

Το Katikies Mykonos είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, χαρίζοντας μαγική θέα σχεδόν από όλες τις γωνιές του, ενώ διαθέτει πισίνες σε δύο επίπεδα, με το upper level να προσφέρει στην ουσία μία ιδιωτική «παραλία» που αγκαλιάζει την άκρως εντυπωσιακή infinity πισίνα και σε κάνει να νιώθεις πως μόλις ανακάλυψες ένα μικρό κομμάτι από παράδεισο κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα.

michalis_britsios.jpg

Εδώ, όπως και στην επίσης πολύ εντυπωσιακή πισίνα του lower deck, όπου μάλιστα θα συναντήσεις και το υπέρκομψο Champagne Bar by Fleur de Miraval, μπορείς να γευτείς το all-day a la carte menu (εδώ το λένε “tsibologima”, που πολύ μου άρεσε ως ιδέα) και το εξαιρετικό πραγματικά sushi selection. Head Chef του Katikies Mykonos είναι ο πολύ ταλαντούχος Μιχάλης Μπίρτσιος, ο οποίος (πάντα υπό την καθοδήγηση του Executive Chef του Ομίλου Έκτορα Μποτρίνι και του πιο δικού του ανθρώπου, του σεφ Νίκου Μπίλλη) αν μου επιτρέπεις να σου πω τη γνώμη μου νομίζω πως πολύ θα μας απασχολήσει στα επόμενα χρόνια με το ταλέντο και το εξαιρετικό του χέρι.

katikies_mykonos4.jpg

Πριν περάσουμε όμως στα σοβαρά γαστρονομικά και την κορυφαία εμπειρία του Botrini’s Mykonos, να προλάβω να σου πω πως το επίπεδο του sushi menu στο Katikies Mykonos στέκεται σε πολύ μεγάλα ύψη, τόσο τεχνικά όσο και γευστικά. Δεν θα επεκταθώ, αλλά δεν γίνεται να μην σου αναφέρω το Sushi Roll «Χωριάτικη Σαλάτα», που αντί για soy sauce το βουτάς σε ένα fusion από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, και είναι μαγικό, όπως και το εξωτικό Lobster Mango Roll, με μπλε αστακό, και το Nigiri Χτένι, που όλα μαζί συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων rolls που δοκίμασα αυτή τη σεζόν, και έχω δοκιμάσει πολλά. Αν τώρα πάρεις τα υπέροχα αυτά rolls, τους βάλεις δίπλα ένα άκρως καλοκαιρινό και τέλεια φτιαγμένο signature cocktail και τα εντάξεις στο μαγικό περιβάλλον του Katikies Mykonos με τα πόδια σου χωμένα στη ζεστή άμμο, we definitely have a winner!

katikies_mykonos_breakfast.jpg

Ας μείνουμε όμως στο γευστικό κομμάτι, και ας πούμε και δύο λόγια για το εξαιρετικό breakfast experience, που μοιράζονται όλα τα ξενοδοχεία Katikies με την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι φυσικά, και χαρακτηρίζεται από την ποικιλία ενός μίνι μπουφέ σε a la carte όμως εκδοχή. Σπιτικές πίτες εναλλάσσονται σε καθημερινή βάση, ενώ τυριά και αλλαντικά από τις Κυκλάδες, χειροποίητα ψωμιά, κουλουράκια και τσουρεκάκια συναντιούνται με homemade μαρμελάδες και συγκλονιστικά γλυκά, όπως η τάρτα αμυγδάλου με εποχικά φρούτα που δεν πρέπει να χάσεις. Στη φωτογραφία η πίττα ημέρας με πράσο και τραχανά, που ως Ελληνίδα μου έφερε θύμισες από τις πίττες της γιαγιάς μου και ως ξένη νομίζω πως θα μου άνοιγε νέους γευστικούς ορίζοντες.

botrinis_mykonos10.jpg

Η γευστική όμως εμπειρία του Katikies Mykonos βρίσκει την απόλυτη κορύφωσή της στο degustation menu του Botrini’s Mykonos. Μία άκρως ατμοσφαιρική βεράντα με θέα στη θάλασσα και στο φωτισμένο Άγιο Ιωάννη γίνεται το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσεις μία από τις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, με τα πιάτα να συνδέουν τις Κυκλάδες με τις δύο ιδιαίτερες πατρίδες του σεφ Έκτορα Μποτρίνι, την Κέρκυρα και την Ιταλία.

botrinis_mykonos2.jpg

Οι πρώτες ύλες είναι οι καλύτερες που θα μπορούσε να βρει κανείς, και αυτό γίνεται σαφές ακόμη και στον πιο «απροπόνητο» ουρανίσκο, ενώ μερικά από τα πιο εμβληματικά πιάτα του Michelin-starred chef, όπως η Ρέγγα-Ταξίδι στο Χρόνο, συναντούν ολόφρεσκες προτάσεις, όπως ο Κολιός με «Τζατζίκι», ένα από τα πιάτα που αγάπησα βαθιά στο συγκεκριμένο μενού για τη φρεσκάδα, τη δροσιά, τις τέλειες ισορροπίες, τις κρυμμένες οξύτητες και τη βαθιά ελληνικότητα της ιδέας του.

botrinis_mykonos5.jpg

Στην ουσία υπάρχουν δύο degustation menus, ο «Περίπατος» με 13 στάδια και η «Φυσιολατρία», το vegetarian menu του εστιατορίου, ενώ υπάρχουν και κάποιες επιλογές σε a la carte πιάτα για να συνθέσεις ένα 10-stages dinner, αν για κάποιον λόγο δεν θέλεις να δοκιμάσεις το degu. Το wine pairing αποτελεί πραγματική εμπειρία εδώ, καθώς οι ετικέτες από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα, που έχουν επιλεγεί από τον Έλληνα Master of Wine και υπεύθυνο του οινικού προγράμματος Katikies, Γιάννη Καρακάση, καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι της γευστικής απόλαυσης, αναδεικνύοντας συστατικά και λεπτομέρειες που ίσως δεν θα διαφαίνονταν στο βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται με τη συνοδεία του κρασιού, αλλά και με το storytelling του εξαιρετικού σέρβις.

botrinis_mykonos8.jpg

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω δήλωσης είναι το πιάτο του Μπλε Αστακού σε χειροποίητο βούτυρο αστακού με φράουλες και παντζάρι, σπανάκι και φρέσκο αμύγδαλο, ένα πιάτο εκτός του μενού, που εμένα μου προτάθηκε με μία Βουργουνδία, από το Domaine Chavy- Chouet συγκεκριμένα, η οποία στη μύτη είχε έντονο το αμύγδαλο και μία εμφανή λιπαρότητα στο τελείωμα, απογειώνοντας ένα ήδη κορυφαίο πιάτο.

botrinis_mykonos6.jpg

Μεταξύ των πρώτων σταδίων, το Ταρτάκι από Ρεβύθι με Όστρακα, Αρακά και Crème Fraîche κλείνει μέσα του όλη τη φρεσκάδα των Κυκλάδων, και το αναφέρω εδώ γιατί κάπως στο δικό μου το μυαλό συνδέθηκε με ένα από τα μετέπειτα στάδια του μενού.

botrinis_mykonos7.jpg

Συγκεκριμένα με την iconic Gastro Esperanto, μία πολύ ιδιαίτερη εκδοχή κολοκυθόπιτας, με ένα φύλλο λαδιού πραγματικό κομψοτέχνημα, κολοκύθι φυσικά, τρούφα και καρίκι Τήνου (το διάσημο «μπλε τυρί» των Κυκλάδων), που με την άκρως χαρακτηριστική του γεύση σε ταξιδεύει απευθείας στο γειτονικό νησί και έχει μία τόσο γήινη, σχεδόν συγκινητική, διάσταση που δεν μπορεί παρά να σε συναρπάσει.

botrinis_mykonos10.jpg

Φυσικά δεν μπορούμε να μιλήσουμε και για τα 13 στάδια του μενού αναλυτικά, αλλά θα μου επιτρέψεις να κλείσω με ένα εκ των γλυκών, όλα σε επιμέλεια των εξαιρετικών pastry chefs, Ευγένιου Βαρδακαστάνη και Ιωάννη Κίκιρα, το «Strawberry Fields», όπως αναγράφεται στο μενού, και είναι ένα συγκλονιστικό ταρτάκι από μούρα με κρέμα ιβίσκου, ταρτάρ φρέσκιας φράουλας και σαμπαγιόν. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τρόπο να κλείσεις το δείπνο σου εδώ, όσο κι αν προσπαθήσω.

katikies-mykonos-junior-suite__2021.jpg

Ολοκληρώνοντας και το θέμα μας σιγά σιγά, υπό το φόβο μη σε κουράσω και όχι από έλλειψη πραγμάτων που θα ήθελα ακόμη να γράψω για να είμαι ειλικρινής, θέλω να αφιερώσω δύο λόγια στη συνολική εμπειρία φιλοξενίας σε ένα ξενοδοχείο που δείχνει να γνωρίζει καλά τη διαφορά μεταξύ επιφάνειας και ουσίας. Δωμάτια μεγάλα που «αναπνέουν» κυκλαδίτικο φως και αέρα, φροντισμένα εμμονικά ως την τελευταία λεπτομέρεια, όπως τα mini bar που διαθέτουν από St.Barth After Sun μέχρι Oreo Cookies και από χειροποίητες σοκολάτες μέχρι ultra-premium spirits.

katikies-mykonos-junior-suite_q1a0463.jpg

Γενναιόδωρες βεράντες με ιδιωτικές πισίνες και hot tubs που εξασφαλίζουν την τόσο σημαντική ιδιωτικότητα των διαμενόντων. Εργαζόμενοι χαμογελαστοί, με ειλικρινές βλέμμα και έμφυτη διάθεση να εξυπηρετήσουν χωρίς να ενοχλήσουν ή να διακόψουν την ιερή στιγμή της απόλαυσης που βιώνει ο επισκέπτης σε κάθε επίπεδο. Bathroom amenities που καλύπτουν όλες τις ανάγκες με την υπογραφή premium οίκων, όπως ακριβώς αρμόζει σε αυτού του επιπέδου τα ξενοδοχεία. Εννοείται πως βρήκα φυσική λούφα, πράγμα που ξέρεις πόσο μετράει για εμένα τόσα χρόνια που "ταξιδεύουμε μαζί" πια.

Τέλος να πούμε πως το spa των Katikies ξεκίνησε συνεργασία με το διάσημο αυστραλιανό skincare brand Grown Alchemist και δημιούργησε signature θεραπείες που συναρπάζουν κάθε wellness-addict, ενώ τα massage sessions και τα body protocols είναι βέβαιον πως θα πάρουν από πάνω σου το παραμικρό ψήγμα άγχους που μπορεί να έχει απομείνει μετά την είσοδό σου στο Katikies Mykonos.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.