Fine comfort ιταλική κουζίνα αξιώσεων στο Κολωνάκι από τον Luca Piscazzi

Νέλλη Καλαμαρά
Fine comfort ιταλική κουζίνα αξιώσεων στο Κολωνάκι από τον Luca Piscazzi
@kounelly

Αληθινό Vitello Tonnato, pasta fresca του ονείρου και cosmopolitan chic περιβάλλον σε ένα εστιατόριο που έρχεται να ανεβάσει τον πήχη της ιταλικής dining σκηνής στην πόλη.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται καν να σου πω πόσο λατρεύω την ιταλική κουζίνα, άλλωστε δεν νομίζω πως υπάρχει Έλληνας που θα σου πει το αντίθετο. Όμως η καλή ιταλική κουζίνα έλειπε από την πόλη μας, ή μάλλον για να μην είμαι άδικη, υπηρετείται από λίγα εστιατόρια στο επίπεδο που θα έπρεπε, και αυτά τα εστιατόρια έχουν πάντα πολλή δουλειά. Καθόλου τυχαίο, αν με ρωτάς. Έτσι, όταν διάβασα πως ο Ιταλός, βραβευμένος με αστέρι Michelin, σεφ του εστιατορίου Pelagos Luca Piscazzi επρόκειτο να βάλει την υπογραφή του σε ένα νέο εστιατόριο με επίκεντρο την fine comfort ιταλική κουζίνα στο κέντρο και υπό την ιδιοκτησία του Χάρη Σπύρου (βλ. Zurbaran, Alemagou κλπ), έσπευσα να μάθω περισσότερα. Άλλωστε και Ιταλός και μισελενάτος και ουσιαστικά γευστικός δημιουργός ο Piscazzi, σίγουρα το μενού που θα ετοίμαζε θα άξιζε της προσοχής μας. Και το όνομα αυτού Gorlomi, εμπνευσμένο από σκηνή της ταινίας Inglorious Bastards, και με τον «ήρωα» της ταινίας αποτυπωμένο στα custom-made πιάτα του.

Ντάκος, χοχλιοί και σφακιανή πίττα βάζουν τα καλά τους και υπηρετούν την υψηλή γαστρονομία

gorlomi2.jpg

Θέλω όμως πριν περάσουμε στο προκείμενο, να μου δώσεις δύο λεπτά με το ρολόι για να σου πω πόσο όμορφο είναι αυτό το μαγαζί, που πήγε και φώλιασε εκεί που κάποτε εμείς οι «παλιοί» διασκεδάζαμε στο Messiah. Κατεβαίνεις λοιπόν τα σκαλάκια και μεταφέρεσαι σε μία κρυφή από τα αδιάκριτα βλέμματα του δρόμου και εξαιρετικά κομψή αυλή, που ενοποιείται με τεράστια ευκολία και άνεση με τον εξίσου πανέμορφο εσωτερικό χώρο. Ξύλινα πατώματα, τραπέζια στρωμένα στην εντέλεια, υφασμάτινες πετσέτες με το λογότυπο του εστιατορίου, γύψινα ταβάνια, ατμοσφαιρικοί χρωματικοί τόνοι και προσεγμένος φωτισμός, άψογα συντονισμένο (και πολύ κομψά ντυμένο) προσωπικό, στο Gorlomi όλα είναι σωστά, αλλά όχι επιτηδευμένα. Σωστά.

https://www.instagram.com/p/CyRY89CrtDL/

Το εστιατόριο άνοιξε επίσημα Πέμπτη και εγώ το επισκέφτηκα Δευτέρα βράδυ, δηλαδή μετά από πέντε ημέρες λειτουργίας, και αν ενθουσιάστηκα τόσο στις πέντε μέρες, δεν μπορώ να φανταστώ τι θα έχω παραπάνω να πω αν ξαναπάω σε δύο μήνες. Που θα ξαναπάω, γιατί σε αυτό το περιβάλλον και με αυτήν την κουζίνα, καταλαβαίνω ακριβώς γιατί γέμισε εντελώς μία τυχαία Δευτέρα βράδυ.

gorlomi_setting.jpg

Αλλά αρκετά είπαμε, οπότε ας περάσουμε λίγο στα πρακτικά. Η κάρτα, που όπως είπαμε έχει δημιουργήσει ο Luca Piscazzi και εκτελεί εξαιρετικά ο Σωτήρης Γιαννόπουλος με θητεία σε σημαντικές fine dining κουζίνες, είναι τόσο όσο χρειάζεται εκτενής, ώστε να έχεις επαρκείς επιλογές, και τόσο όσο χρειάζεται οριοθετημένη, ώστε να μην χάνεσαι. Η κουζίνα δεν είναι fine dining, όπως μας εξήγησε με έμφαση ο Luca Piscazzi, είναι μία κουζίνα αυθεντικά ιταλική, επικεντρωμένη στην κορυφαία πρώτη ύλη και στις αληθινές γεύσεις, που φυσικά έχει δημιουργική ματιά, αφού ένας σεφ αυτού του επιπέδου δεν θα μπορούσε να εμπνευστεί και αλλιώς. Αφού τη δοκίμασα πια, μπορώ με βεβαιότητα να σου πω πως είναι μία fine comfort κουζίνα υψηλών αξιώσεων, αν χρειάζεται να βάλουμε ταμπέλες. Αν δεν χρειάζεται, θα σου πω πως είναι η πιο κομψή εκδοχή μία υπερνόστιμης κουζίνας. Σε αφήνω να επιλέξεις εσύ ποιο σε εκφράζει περισσότερο.

gorlomi_4.jpg

Για την εκτενέστατη λίστα των κρασιών (με περίπου 200 ετικέτες στη διάθεση των επισκεπτών) να πούμε πως υπηρετεί με διαφορά τον ιταλικό αμπελώνα, σε ένα ποσοστό περίπου 80%, ενώ συμπληρωματικά περιλαμβάνει λίγη Γαλλία, λίγη Ελλάδα και ακόμη πιο επιλεκτικά και περιορισμένα μερικές ετικέτες Νέου Κόσμου.

gorlomi_5.jpg

Η εμπειρία σου ξεκινά με μία ζεστή, μαγική, χειροποίητη focaccia συνοδευόμενη από ιταλική μορταδέλα. Μην το χάσεις, αλλά μην το παρακάνεις, γιατί η συνέχεια έπεται μακρά και γευστικότατη.

gorlomi_crudo.jpg

Ξεκινήσαμε με ένα Crudo Μαγιάτικο με κολοκυθάκι τηγανιτό, που μετά μαρινάρεται σε ξύδι, πουρέ κολοκύθι με μέντα και μία κρεμώδη stracciatella. Δροσερό και φρέσκο, δεμένο και τέλεια ισορροπημένο, με τη μέντα να έχει μία σωστά διακριτική παρουσία και τη stracciatella να κομπλιμεντάρει όμορφα το σύνολο.

gorlomi_vitello.jpg

Θέλω να σταθώ λίγο στο Vitello Tonnato. Στο μενού λέει λοιπόν Vitello Tonnato και έρχεται το πιάτο και ρωτώ -συνηθισμένη από τα δεκάδες αντίστοιχα πιάτα που έχω δοκιμάσει μέσα στα χρόνια στην Αθήνα «αλά Vitello Tonnato» που είναι το twist- δεν έχει μου λέει το ευγενέστατο σέρβις, είναι η κλασσική συνταγή. Πόσο χάρηκα, δεν έχω λόγια να σου περιγράψω, και πόσο νόστιμο ήταν επίσης δεν έχω λόγια να σου πω. Αληθινό, αυθεντικό και υπερνόστιμο, στηριγμένο σε καλά υλικά και σωστές ισορροπίες. Κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν θες κάτι άλλο.

gorlomi_aubergine.jpg

Μετά περάσαμε στην Μελιτζάνα all’ Italiana, κάτι σαν τη δική μας μελιτζανοσαλάτα συνδυασμένη με κάποια στοιχεία του ιμάμ εν προκειμένω, με τη μελιτζάνα να έχει καψαλιστεί, να έχει ανοιχτεί στη μέση και μέσα να έχει προστεθεί ψητή τομάτα, βασιλικός και μία φίνα κρέμα παρμεζάνας από πάνω. Μεσογειακή κουζίνα στα καλύτερά της θα σου πω εγώ και καθόλου βαριά επίσης, πράγμα που συχνά περιμένεις από αντίστοιχης λογικής πιάτα.

gorlomi_pasta.jpg

Η pasta εδώ είναι φυσικά χειροποίητη, δεν θα περίμενες και κάτι λιγότερο, και βρασμένη στην εντέλεια. Δοκιμάσαμε ένα Spaghetti Vongole με αυγοτάραχο που εμένα έγινε απευθείας το αγαπημένο μου, και ένα Reginette με κρέμα από μπροκολίνι, μπρόκολο και pancetta, που λάτρεψε ο έτερος συνάδελφος για την εξαιρετικά μεστή του γεύση και την φινετσάτη του πληθωρικότητα. Συμφώνησα απόλυτα, αλλά η pasta με θαλασσινά πάντα θα με κερδίζει σε προσωπικό επίπεδο.

gorlomo_7.jpg

Στις κυρίως επιλογές το Baby Κοτόπουλο Cacciatore ήταν τόσο τρυφερό και ζουμερό και μαζί με τα λαχανικά του μαγειρεμένο σε κρασί ήταν ένα μικρό ποίημα comfort νοστιμιάς, και το λέω αυτό εγώ που δεν μπορώ να σου πω πως τρελαίνομαι εύκολα για κοτόπουλο, ενώ και το Λαβράκι με αχιβάδες και λαχανικά ήταν τέλεια ψημένο απέξω και φανταστικά ζουμερό στο εσωτερικό του, ελαφρύ και σωστό σε μέγεθος και αναλογίες.

gorlomi_10.jpg

Θα κλείσω με τα γλυκά και συγκεκριμένα με το Tiramisu a la minute, που είναι όντως a la minute, καθώς δημιουργείται μπροστά στα μάτια σου σε ένα χαριτωμένο και ιδιαίτερα instaworthy τελετουργικό. Προσωπικά ειλικρινά σκοπεύω να επιστρέψω σε λίγο καιρό, για να εντυπωσιαστώ είμαι σίγουρη εκ νέου από την εξέλιξη που μπορεί να έχει ένα εστιατόριο με τόσο καλές επιδόσεις στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του.

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.