Έξι panettone που θα έκαναν ακόμη & τους βέρους Μιλανέζους να παραμιλούν & τα βρίσκεις στην Αθήνα

Νέλλη Καλαμαρά
Έξι panettone που θα έκαναν ακόμη & τους βέρους Μιλανέζους να παραμιλούν & τα βρίσκεις στην Αθήνα

Το panettone έχει σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια να είναι καθαρά ιταλική υπόθεση, αφού πλέον και τα ελληνικά Χριστούγεννα είναι απόλυτα ταυτισμένα την αφράτη, γλυκιά και υπόξινη γεύση του.

Ποιος από εμάς δεν αρχίζει να ονειρεύεται ένα πληθωρικό κομμάτι panettone με τον πρωινό του καφέ ήδη από το Νοέμβριο; Βέβαια η αλήθεια είναι πως πλέον και στη χώρα μας, όπως παραδοσιακά στην Ιταλία, έχει σταματήσει το panettone να αφορά μόνο στην εορταστική περίοδο, αλλά όπως και να το κάνεις τα Χριστούγεννα σίγουρα το αφράτο αυτό είδος κέικ έχει αδιαμφισβήτητα την τιμητική του. Έξι διευθύνσεις κρύβουν τα καλύτερα panettone της πόλης και εμείς έχουμε ήδη πάρει τις προμήθειές μας, εσύ;

Μία ελληνική κουζίνα με διεθνείς προσλαμβάνουσες και μητροπολιτικό χαρακτήρα

XMAS-EDITION-PANETTONE-APPLE-and-TONKA.jpg

Antonis Selekos Conceptual Desserts

Πρέπει να ομολογήσουμε πως ο Αντώνης Σελέκος έχει βάλει σίγουρα το χεράκι του στο να γίνει το panettone κάτι που -αν μη τι άλλο- θέλουμε να απολαμβάνουμε όλο το χρόνο και στην Ελλάδα. Μέσα στην καραντίνα ο τότε pastry chef του τότε διάστερου Funky Gourmet αποφάσισε να φουρνίζει και να μοιράζει τα δικά του panettone σε όλη την Αθήνα πόρτα-πόρτα, αμέσως σχεδόν το εγχείρημα έγινε viral και ο ταλαντούχος Αντώνης αφενός δημιούργησε μία τάση και αφετέρου τα πιο χαρακτηριστικά panettone, αφού οι αφράτες δημιουργίες by Antonis Selekos Conceptual Desserts είναι συνήθως αμέσως αναγνωρίσιμες. Θυμάμαι πως υπήρχε λίστα αναμονής για να μπορέσεις να δοκιμάσεις τα panettone με το δικό του προζύμι και τις ανατρεπτικές γεύσεις.

Πεϊνιρλί με χαβιάρι, crème brûlée από μεδούλι και κορυφαία sliders σε ένα άκρως θεατρικό σκηνικό

MAIN-ANTONIS-SELEKOS.jpg

Πλέον ο pastry chef θεωρείται μετρ του είδους και πολύ συχνά δημιουργεί signature γεύσεις για σημαντικές συνεργασίες σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό. Εδώ λοιπόν προμηθευόμαστε panettone αρτυμένα με πληθωρικά γαρνιρίσματα, όπως το signature με σταφίδες, cranberries, σοκολάτα υγείας και χειροποίητο confit από πορτοκάλι και λεμόνι, το hazelnut με σοκολάτα gianduja, καραμελωμένα φουντούκια, αλμυρή καραμέλα και ανθό αλατιού, το apple με πράσινα ξινόμηλα και κανέλα, αλατισμένη καραμέλα και τραγανά μπισκότα κανέλας στην κορυφή, και πολλά ακόμη.

Info: Εριφύλης 2, Παγκράτι, 2107248888

Xmas-Noble-2.jpg

Noble Patry

Γαλλικό βούτυρο εξαιρετικής ποιότητας, ιταλικό αλεύρι αλεσμένο σε παραδοσιακούς πετρόμυλους, ελληνικά βιολογικά αυγά, κορινθιακή σταφίδα κι εκλεκτές ποικιλίες καρπών σοκολάτας, το αστείρευτο ταλέντο του Ευγένιου Βαρδακαστάνη και ένα «ατίθασο» προζύμι έχουν κάνει τα Noble panettone μεταξύ των κορυφαίων επιλογών των λάτρεων του είδους, δώδεκα μήνες το χρόνο. Εδώ βρίσκουμε δύο γνωστές και αγαπημένες παραλλαγές, το Classico με λεμόνι, πορτοκάλι και σταφίδα και marronchini με σοκολάτα γάλακτος και κάστανο, τα οποία απολαμβάνονται ιδανικά με το πρωϊνό ή στο coffee break, σε συνδυασμό με λαχταριστό chocolate spread ή εποχικές μαρμελάδες.

Evgenios-Vrdakastanis-2.jpg

Όλη η μαγεία του Noble panettone βρίσκεται στο ατίθασο προζύμι, μας λέει ο pastry chef, καθώς και στη γνώση και την εμπειρία γύρω από αυτό, η οποία αποκτιέται κοπιαστικά με τα χρόνια. Η χειροποίητη παραγωγή μιας και μόνο φουρνιάς παραδοσιακών panettone διαρκεί τρεις ολόκληρες μέρες, από την αργή ωρίμανση της ζύμης έως την τελική τοποθέτηση στα κομψά λευκά κουτιά τους, αφού πρώτα κρεμαστούν ανάποδα για τουλάχιστον 8 ώρες. Διαδικασία χρονοβόρα, αλλά απαραίτητη ώστε οι κυψέλες αέρα μέσα στη ζύμη να διατηρήσουν τον όγκο τους και τα panettone να μείνουν έτσι αφράτα και αέρινα και μετά τη συσκευασία, ώστε να τα απολαμβάνουμε τέλεια μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Info: Υμηττού 225, Αθήνα, 2114186086

Noble-x-Kora-2.jpg

Kora x Noble Pastry

Νόμιζες ότι τα είπαμε όλα για τα panettone του Noble Pastry; Κι όμως έχουμε και κάτι ακόμη να σου πούμε, γιατί ειδικά για την εορταστική περίοδο κυκλοφόρησε ήδη και σε πολύ περιορισμένα κομμάτια το limited edition Kora x Noble Lemon Meringue Panettone με ολόφρεσκο αρωματικό λεμόνι και αέρινη μαρέγκα. Το πιο γλυκό αποτέλεσμα της πιο ευφάντασης συνεργασίας μεταξύ αγαπημένων δημιουργών, του Noble και της Kora. Και εδώ να σου πούμε απαραιτήτως πως, όταν πας για το limited edition panettone σου, μην παραλείψεις με τίποτα να πάρεις και ένα κουτί κουραμπιέδες, που το Kora βγάζει για πρώτη χρονιά και είναι από τους ωραιότερους που έχεις φάει ποτέ στη ζωή σου, με διαφορά!

Info: Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα, 2103627855

Viennese-5.jpg

MiTo 21

Το έκανε πάλι το θαύμα του ο Μιχάλης Τυράκης και αυτά τα Χριστούγεννα απολαμβάνουμε panettone Viennese, εμπνευσμένο από τη διάσημη τούρτα Sacher Torte. Η νέα αυτή γεύση έχει έναν συνδυασμό μαύρης σοκολάτας και βερίκοκου σε μια έκδοση panettone με την υπογραφή της υψηλής δεξιοτεχνίας που χαρακτηρίζει τα MiTo21. To panettone Viennese είναι ένα ξεχωριστό panettone. Τα υπόλοιπα MiTo21 έχουν ως κοινή βάση το πρώτο ζύμωμα και διαφοροποιούνται στο δεύτερο με την προσθήκη των συστατικών που τα χαρακτηρίζει. Στο Panettone Viennese, όμως, το κακάο και η σοκολάτα μπαίνουν από το πρώτο ζύμωμα, κάτι που του χαρίζει άλλωστε και το υπέροχο καστανό του χρώμα.

panettone-6.jpg

Επίσης, φέτος, συναντούμε τα MiTo21 με νέα εντυπωσιακή εμφάνιση. Πάντα στο ίδιο art deco ύφος που τα χαρακτηρίζει, σε χάρτινο φορητό κουτί με sleek Italian αισθητική, αλλά και σε μια εντυπωσιακή μεταλλική συσκευασία που κυκλοφορεί για πρώτη φορά κρύβοντας μέσα της το μισόκιλο Milano Basso, το κλασικό Panettone της συλλογής. Η σειρά των MiTo’21 αποτελείται από το κλασικό Milano Alto με την αυθεντική μιλανέζικη συνταγή και το Panettone al Cioccolato με κύβους μαύρης σοκολάτας, νότες πορτοκαλιού και βανίλιας Μαδαγασκάρης, καθώς και το Parmigiano Reggiano & Pepe Sichuan με παρμεζάνα ΠΟΠ 24μηνης ωρίμανσης σε υψηλή ποσόστωση και πιπέρι Σετσουάν που του χαρίζει μια φρουτώδη, ελαφρά πικάντικη επίγευση.

Info: mito21.com

13138-GB-Corner-Panetonne-Ceramic-bases.jpg

GB Corner Gifts & Flavors

Νέο panettone παρουσιάζει φέτος το κομψότερο gift shop της πόλης, αφού πλέον το αφράτο και λαχταριστό αυτό εορταστικό κεικ φέρει την υπογραφή του ταλαντούχου Pastry Chef Αλέξανδρου Κούφα. Παρασκευάζεται με χειροποίητο προζύμι και περιέχει επιλεγμένα συστατικά υψηλής ποιότητας, όπως χειροποίητη πάστα φουντουκιού, ξύσμα από εσπεριδοειδή, σοκολάτα gianduja, κάστανα γλασέ και μια νότα από ουίσκι, που του προσδίδουν μια εκλεπτυσμένη γεύση που ξεχωρίζει. Στο κατάστημα διατίθενται επίσης κομψές χειροποίητες κεραμικές βάσεις, δημιουργίες των ταλαντούχων καλλιτεχνών Λουκία Θωμοπούλου και Λεωνή Γιατζόγλου, αναδεικνύοντας με πρωτότυπο τρόπο το μοναδικό αυτό έδεσμα.

Info: Βασιλέως Γεωργίου Α1, Σύνταγμα, 2103330750

385527848_1066055271203725_2857764753759323526_n.jpg

Τάκης

Κατευθείαν από τα βουνά της Βερόνας στο φούρνο του Τάκη, τα panettone της εταιρείας Infermentum θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Τα γλυκά του «οικογενειακού» αυτού ιταλικού brand στη Βερόνα φτιάχνονται από τέσσερις φίλους και είναι όλα χειροποίητα, μόνο από υλικά κορυφαίας ποιότητας, χωρίς αρώματα, χρώματα, συντηριτικά ή διογκωτικά και με τα φρούτα να καραμελώνουν με τη χρήση μόνο νερού και ζάχαρης, σύμφωνα με τη γαλλική συνταγή φυσικής συντήρησης. Εδώ θα βρούμε φυσικά το Traditional Panettone, που ήταν και η πρώτη συνταγή των βερονέζων φίλων μας, που χρειάζεται 36 ώρες προετοιμασίας και περιέχει πορτοκάλι, σταφίδες και βανίλια bourbon Μαδαγασκάρης, καθώς και τρεις ακόμη απίθανες γεύσεις, εκ των οποίων αυτή με τις τρεις σοκολάτες ομολογούμε πως είναι η αγαπημένη μας.

Info: Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι, 2109230052

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.