Όταν ο Δημήτρης Κατριβέσης μαγείρεψε «λακωνικά» στο ΜΑΝΗΜΑΝΗ

Νέλλη Καλαμαρά
Όταν ο Δημήτρης Κατριβέσης μαγείρεψε «λακωνικά» στο ΜΑΝΗΜΑΝΗ

Το αγαπημένο μας εστιατόριο έκλεισε τα 20 χρόνια του και το γιορτάζει με μία σειρά από guests. Εμείς βρεθήκαμε στο πρώτο και σας μεταφέρουμε τις -καλύτερες- εντυπώσεις μας.

Καταρχάς να πούμε πως στις εποχές που ζούμε το να κλείνει ένα εστιατόριο 20 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης πορείας λέει πολλά από μόνο του. Τα 20 χρόνια είναι ένα διάστημα τεράστιο σε εστιατορικά χρόνια και η επιβίωση -πόσω μάλλον η επιτυχία- σε αυτό το διάστημα δείχνουν πως ένα εστιατόριο έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη του κόσμου, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το ΜΑΝΗΜΑΝΗ είναι ένα εστιατόριο που πλέον θεωρείται «κλασσική» επιλογή στη συνείδηση του αθηναϊκού -και όχι μόνο- κοινού, γιατί, εκτός από πάντα νόστιμη κουζίνα και ένα πολύ όμορφο περιβάλλον, προσφέρει και συνέπεια στο συνολικό προϊόν του, κάτι που σε κάνει να μπορείς να το συστήνεις ανεπιφύλακτα σε όποιον συχνά σε ρωτά (τουλάχιστον εμένα!) «που να πάω να φάω στην Αθήνα που να είναι σίγουρα ωραία;» και αυτό επίσης είναι πολύ σημαντικό.

Ο πιο γλυκός οδηγός για τα Χριστούγεννα μας πάει βόλτα στα ωραιότερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

manhmanh0.jpg

That said, να πούμε λοιπόν πως το ΜΑΝΗΜΑΝΗ, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του μακρινό 2004, κλείνει αισίως τα 20 χρόνια του και αποφάσισε να το γιορτάσει με μία σειρά από guests, προσκαλώντας γνωστούς σεφ να εμπνευστούν από τη λακωνική Μάνη, τα προϊόντα και τις μαγειρικές της παραδόσεις, να φιλοξενηθούν στην κουζίνα του σεφ Αλέξανδρου Φουρούλη και να δημιουργήσουν ένα δικό τους μενού προς τέρψιν των ουρανίσκων μας. Το πρώτο λοιπόν αυτό takeover έγινε από τον πάντα ανατρεπτικό σεφ Δημήτρη Κατριβέση, που συνήθως μπορεί να μην είναι «λακωνικός» στη μαγειρική του, αλλά φαίνεται πως τελικά πολύ του πάει!

Έξι panettone που θα έκαναν ακόμη & τους βέρους Μιλανέζους να παραμιλούν & τα βρίσκεις στην Αθήνα

dimitris_katrivesis7.jpg

Ο βραβευμένος σεφ, που από ότι μάθαμε ετοιμάζει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα στο άμεσο μέλλον και θα τα δούμε αναλυτικά από την παρούσα στήλη, μελέτησε τις συνταγές της λακωνικής Μάνης και παρουσίασε μέσα από τη δική του μοναδική ματιά ένα μενού 7 σταδίων, ενώ προσέθεσε και κάποιες μικρές «εκπλήξεις», απογειώνοντας περεταίρω τη συνολική εμπειρία.

20231219_201222.jpg

Τα πιάτα ήταν το ένα πιο ωραίο από το άλλο με βαθιά νοστιμιά, ανατρεπτικές πινελιές και μία εξαιρετικά γήινη διάσταση. Αρχής γενομένης με το καλωσόρισμα του σεφ, δηλαδή τα καλωσορίσματα για να είμαστε ακριβείς. Βάφλες από παντζάρι γεμισμένες με τυροκαυτερή, κατσικίσιο προσούτο, χειροποίητο τηγανητό ψωμί και crackers από καλαμάρι με χειροποίητο πελτέ τομάτας, μία βελούδινη ταραμοσαλάτα, ανανάς με χιόνι φέτας ήταν μερικά από τα πρώτα που γέμισαν τα τραπέζια και μίλησαν με απλά και μεστά λόγια για το ταλέντο του δημιουργού και τη δυνατότητα των παραδοσιακών συνταγών να αποκτήσουν νέα ζωή μέσα από μοντέρνες τεχνικές και μαγειρική φαντασία.

Trabhxth-Manhs-me-Ellhniko-brie-kai-axladi.jpg

Σειρά είχε η τραβηχτή Μάνης, που, όπως μας είπε η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Γιώτα Χουλιάρα με καταγωγή από τη Μάνη, είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της μανιάτικης κουζίνας που συναντάς κάθε στιγμή σε κάθε σπίτι. Η τραβηχτή του Δημήτρη Κατριβέση όμως είχε ελληνικό brie (το οποίο για να είμαι ειλικρινής αγνοούσα πως υπάρχει και ήταν μαγικό), δεμένο με αχλάδι, μέλι και σφέλα. Ένα πιάτο τόσο comfort και νόστιμο, αλλά συνάμα και τόσο ιδιαίτερο, χάρη στις μικρές αυτές παρεμβάσεις του σεφ.

manh_manh1.jpg

Μεσολάβησε ένα πιάτο-έκπληξη, που για εμένα ήταν και ένα από τα κορυφαία της βραδιάς, μία «μανιάτικη καρμπονάρα», αν μπορούμε να το ονομάσουμε έτσι, που στην ουσία ήταν εμπνευσμένη από τις διάσημες τσουχτές της Μάνης και αποτελείτο από ramen udon, σύγκλινο, ορό παρμεζάνας και τηγανητό αυγό. Νοστιμιά και ζεστασιά σε κάθε λαχταριστή μπουκιά, με ένα μικρό Asian-inspired κλείσιμο του ματιού.

Ntosa-me-traxana-xontro-xioyrines-kai-leykh-troyfa.jpg

Ένα πιάτο εκ φύσεως ρουστίκ, που στα χέρια του διάσημου σεφ απέκτησε μία ραφινάτη διάσταση, χωρίς να χάνει σε τίποτα τη βαθιά νοστιμιά και τον καθαρά γήινο χαρακτήρα του, ήταν η Ντόσα, δηλαδή η γουρουνοπούλα, που συνοδεύτηκε από έναν τέλεια χυλωμένο χοντρό τραχανά, χειροποίητο αρωματικό πελτέ, μανιτάρια και φίνα τρούφα. Ο τραχανάς είχε τσιγαριστεί με τέχνη στον πελτέ και είχε απελευθερώσει όλα τα αρώματα της τομάτας, ενώ η γουρουνοπούλα έλιωνε στο στόμα και σε γέμιζε σχεδόν βουκολικά συναισθήματα και αναμνήσεις.

Maniatikh-Galatopita-me-pagwto-corn-flakes.jpg

Η παραδοσιακή γαλατόπιτα απογειώθηκε κυριολεκτικά στα χέρια του σεφ, υιοθετώντας το στυλ και την υφή ενός καμένου cheesecake και συνοδευόμενη από παγωτό κορν φλέικς και καραμέλα βουτύρου. Δεν χρειάζεται να σου αναφέρω πως εγώ, που όπως ξέρεις γλυκό θεωρώ τη σοκολάτα και μόνο, δεν άφησα μπουκιά στο πιάτο μου, ενώ σκέφτηκα σοβαρά να βάλω τα μεγάλα μέσα και να ζητήσω και δεύτερο, απλώς κρατήθηκα εν όψει εορτών.

manh_manh9.jpg

Το συγκεκριμένο event ήταν το πρώτο από μία σειρά εκδηλώσεων με γνωστούς σεφ που όπως αναφέραμε θα ακολουθήσει μέσα στο επόμενο διάστημα για τον εορτασμό των 20 ετών του αγαπημένου μας εστιατορίου, και προσωπικά περιμένω με αγωνία τα επόμενα, καθώς ο Δημήτρης Κατριβέσης απέδειξε με τον πιο νόστιμο τρόπο πως δεν υπάρχουν σύνορα στη γαστρονομία, μόνο διάθεση για δημιουργία και γευστική απόλαυση.

Info: Φαλήρου 10, Αθήνα, 2109218180

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.