Το "όχι εστιατόριο" που μας έμαθε να τρώμε νόστιμα και εκτός του comfort zone μας

Νέλλη Καλαμαρά
Το "όχι εστιατόριο" που μας έμαθε να τρώμε νόστιμα και εκτός του comfort zone μας

Ο Proveleggios άνοιξε τις πόρτες του τον Δεκέμβριο του 2019 και αμέσως συζητήθηκε εκτενώς για τον «out of the box» χαρακτήρα του αλλά και τις πειραματικές διαθέσεις του.

«Όχι ένα εστιατόριο» δήλωσε ο Proveleggios του Σωτήρη Κοντιζά και του Κώστα Πισιώτη μόλις άνοιξε τις πόρτες του πριν από ακριβώς 4 χρόνια στον Κεραμεικό, και αμέσως έγινε talk of the town μεταξύ καταρχάς όλων των λάτρεων του Nolan (του μεγάλου αδερφού του που άνοιξε το 2016 και έκανε ένα νέο statement στη γευστική σκηνή της Αθήνας) και εν συνεχεία των ψαγμένων foodies της πόλης. Μετά ακολούθησε και όλο το υπόλοιπο κοινό που διαπίστωσε πως το να βγαίνεις και λίγο από το comfort zone σου μπορεί να αποβεί εξίσου νόστιμο, καμιά φορά και ακόμη περισσότερο ίσως.

Ένα head to tail menu μεταμορφώνει γιακάδες, πτερύγια και κόκκαλα σε πιάτα υψηλών αξιώσεων

proveleggios7.jpg

Ο Proveleggios λοιπόν σήμερα, 4 χρόνια μετά το πρώτο opening, συνεχίζει να ενθουσιάζει τους λάτρεις του νόστιμου φαγητού και όλων όσων δεν χρειάζονται ταμπέλες για να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και απρόσμενες συνθέσεις. Η «παιδική χαρά για μάγειρες», όπως αυτοχαρακτηρίζεται το ιδιαίτερο στέκι του Κεραμεικού, παίζει με υλικά και σκέφτεται πάνω σε αυτά, είναι ένα εργαστήριο που θέλει να δοκιμάζει, να πειραματίζεται, να ψάχνει πρώτες ύλες, να επανεφευρίσκει διαρκώς τον εαυτό του και το μενού του και να τροφοδοτεί με γνώσεις και τεχνικές το σύμπαν του Nolanverse.

Νέα εποχή για ένα από τα πιο δημοφιλή peruvian resto bars του Κολωνακίου

proveleggios.jpg

Έτσι μέχρι σήμερα συνεχίζει να φτιάχνει το θρυλικό ψωμί του, τα τυριά, τη μπύρα, τα ζυμάρια για τις πίτσες του, ενίοτε τα αλλαντικά του, ενώ έφτασε φέτος να φτιάχνει μόνος του και τον εξοπλισμό του, σχεδιάζοντας ένα αυτοσχέδιο αλλά διόλου ερασιτεχνικό καπνιστήρι, όπου καπνίζονται κρέατα, ψάρια, λαχανικά, ακόμη και αποστάγματα. Μπορεί ο Proveleggios αρχικά να έγινε γνωστός για τις ανοιχτές φωτιές και τον ξυλόφουρνό του, τα οποία και συνεχίζει να τιμά και με το παραπάνω, όμως τελευταία στρέφεται όλο και περισσότερο και σε vegetarian και vegan πιάτα, τα οποία ομολογώ -εγώ που καθόλου vegan δεν μπορώ να πω ότι είμαι- πως είναι απίστευτα νόστιμα και αναπάντεχα λαχταριστά.

proveleggios8.jpg

Η χαρακτηριστική μπάρα του, το βασίλειο της Πόπης Σεβαστού, παραμένει μέσα σε όλα και πιο επίκαιρη από ποτέ, εισάγοντας νέες επιλογές, που όχι μόνο προηγούνται ή έπονται, αλλά και συνοδεύουν το δείπνο μας, ενώ η λίστα των κρασιών ανανεώνεται σημαντικά, ενσωματώνοντας όλο και περισσότερο ιδιαίτερα ψαγμένες ετικέτες.

proveleggios4.jpg

Προσωπικά δοκίμασα ένα Old Fashioned -τι άλλο;- που εδώ έχει κονιάκ, clarified cordial ανανά, madeira και black walnut και έχω να πω μόνο τα καλύτερα, ενώ χρειάστηκα πολύ ώρα και μεγάλη εναλλαγή πιάτων για να θεωρήσω απαραίτητο πλέον το πέρασμά μου στο κρασί.

proveleggios38.jpg

Πάμε τώρα στα δικά μας τα γευστικά. Το διάσημο ψωμί 24ώρης ωρίμανσης είναι δίκαια διάσημο και ειλικρινά σε συμβουλεύω να κρατηθείς, γιατί η συνέχεια είναι μεγάλη και εξίσου λαχταριστή. Πάντως εμείς κάναμε δύο επαναλήψεις σε ψωμί και κάθε φορά που ερχόταν ζεστό ορκιζόμουν πως αυτή θα είναι η τελευταία μπουκιά, αλλά στο θέμα φαγητό δύσκολα κρατάω τις υποσχέσεις μου.

proveleggios1.jpg

Το καρπάτσιο από μοσχάρι με καπνιστό χέλι και πεκάν, μία δική τους εκδοχή surf n turf αν θες, πατάει γερά στη γη και συναρπάζει με την τέλεια υφή του, ενώ από την κατηγορία «μαρινάτα» λάτρεψα την τριλογία καλαμάρι, παλαμίδα και μύδια με το σωστά ισορροπημένο σε εντάσεις ζουμί να προσκαλεί το ψωμί που λέγαμε παραπάνω για να μην αφήσεις σταγόνα.

proveleggios17.jpg

Μια και είπαμε λίγο πιο πάνω για την διευρυμένη αγάπη του Proveleggiou για τα vegan πιάτα, να πούμε πως η σελινόριζα με μανιτάρια και κάσιους, αλλά και το μπροκολίνι με παντζάρια και φύλλα μουστάρδας είναι ικανά να σε κάνουν να ξεχάσεις στο λεπτό το επικό μπουτάκι κοτόπουλο με πράσινο μήλο, ακόμη και αν είσαι ορκισμένος carnivore.

proveleggios_sliders.jpg

Εντάξει βέβαια τα sliders με γραβιέρα Κάσου μέσα σε θεϊκό χειροποίητο ψωμάκι θα σου θυμίσουν ξανά την αγάπη σου για το κρέας, δεν υπάρχει αμφιβολία, οπότε μην ανησυχείς πως θα αλλαξοπιστήσεις ξαφνικά στον Proveleggio.

proveleggios_papardele1.jpg

Προσωπικά θα ξαναρχόμουν και μόνο για αυτά τα sliders αλλά και για τις homemade παπαρδέλες με kimchi και lactic, που ήταν σαν να τις είχε φτιάξει η πιο ψαγμένη και εναλλακτική μαμά στον κόσμο και εάν μπορούσα να τους δώσω έναν τίτλο, θα ήταν sexy comfort. Δυστυχώς η ώρα είχε περάσει (με ξέρεις εμένα πια που γίνομαι κολοκύθα από σταχτοπούτα όταν έρχεται η στιγμή για τον τελευταίο συρμό του μετρό) οπότε έχασα την διάσημη πίτσα με το χειροποίητο ζυμάρι και τα γλυκά, από τα οποία ήθελα πιο πολύ να δοκιμάσω το τσουρέκι μπρουλέ με lactic sorbet, αλλά δεν πειράζει γιατί θα επιστρέψω δριμύτερη (ναι νωρίτερα!) and that is a promise!

Info: Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός, 2105234749

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.