Ένα μοναδικό ταξίδι αισθήσεων στον κόσμο του πολύτιμου cognac LOUIS XIII

Νέλλη Καλαμαρά
Ένα μοναδικό ταξίδι αισθήσεων στον κόσμο του πολύτιμου cognac LOUIS XIII
Yannis Paschalis

Το επίτευγμα ζωής δύο και πλέον γενεών Cellar Masters, το LOUIS XIII, παρουσιάστηκε σε μία exclusive βραδιά στο εστιατόριο Delta.

Σε ένα κλειστό δημοσιογραφικό δείπνο παρουσιάστηκε το μοναδικό LOUIS XIII και το ξεχωριστό τελετουργικό του. Στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και στο βραβευμένο με δυο αστέρια Michelin Delta Restaurant, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το ξεχωριστό μενού που ολοκληρώθηκε με την κορυφαία εμπειρία της γευστικής δοκιμής του μοναδικού cognac από τον Ανδρέα Ματθίδη Dip WSET, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων και Σύμβουλο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης της Β.Σ.ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ.

Δύο βραδιές γεμάτες αστέρια Michelin και κορυφαία κρασιά στο Παγκράτι

LOUI-XIII-DINNER-14.jpg

Το LOUIS XIII ιδρύθηκε το 1874 από τον Paul Emile Rémy Martin. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό blend με πάνω από 1.200 eaux-de-vie, προερχόμενα 100% από την περιοχή του Grande Champagne, την πιο σημαντική για την ποιότητα των αποσταγμάτων που προσφέρει, περιοχή του Cognac.

Ο Άγγελος Μπακόπουλος μας συστήνει στη hook to fork φιλοσοφία του στο ολοκαίνουριο Astakos

LOUI-XIII-DINNER-17.jpg

Η μητέρα φύση είναι στην καρδιά όσων εκτυλίσσονται στο Cognac: χωρίς την πλήρη ισορροπία και την τέχνη της δημιουργίας, οι καλύτεροι Cellar Masters ή οι αμπελώνες από μόνοι τους, δεν θα ήταν ικανοί να δώσουν το εξαιρετικό blend που συνθέτει κάθε LOUIS XIII φιάλη.

LOUI-XIII-DINNER-10.jpg

Κάθε μπουκάλι αποτελεί επίτευγμα ζωής δυο και πλέον γενεών, Cellar Masters με την κάθε γενιά να επιλέγει από τα κελάρια τα παλαιότερα και πολυτιμότερα eaux-de-vie για το LOUIS XIII. Σήμερα, o πέμπτος κατά σειρά Cellar Master, Baptiste Loiseau, διαλέγει τα καλύτερο eaux-de-vie ως κληρονομιά στους διαδόχους τού του επόμενου αιώνα.

LOUI-XIII-DINNER-27.jpg

Το τελετουργικό της γεύσης

Το τελετουργικό της γευστικής δοκιμής είναι μια μοναδική διαδικασία, ωδή στην τέχνη του χρόνου. Το γευστικό προφίλ του LOUIS XIII χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και πολλαπλά επίπεδα απόλαυσης, ενώ από την πρώτη κιόλας σταγόνα του απολαμβάνεται με όλες τις αισθήσεις.

LOUI-XIII-DINNER-25.jpg

Αρχικά γοητευόμαστε από το χρώμα του, με τις ζεστές αποχρώσεις ξύλου, χαρακτηριστικό του eaux-de-vie που έχει ωριμάσει για πολλά χρόνια. Ακολούθως μας συνεπαίρνουν τα πλούσια αρώματα του, με τις νότες ξύλου μεταξύ άλλων, να μαρτυρούν τη μακροχρόνια παραμονή τού στα δρύινα βαρέλια και φυσικά ακολουθεί η γεύση. Με κάθε γουλιά ανοίγεται και μια νέα παλέτα φρούτων και λουλουδιών.

LOUI-XIII-DINNER-30.jpg

Kαθώς το απολαμβάνουμε, ανακαλύπτουμε σταδιακά μύρο, μέλι, αποξηραμένο τριαντάφυλλο, δαμάσκηνο, αγιόκλημα, πούρο, δέρμα, σύκο και passion fruit. Το τελετουργικό επιβάλλει το μοναδικό αυτό cognac να το απολαμβάνουμε σε κρυστάλλινα ποτήρια.

LOUI-XIII-DINNER-7.jpg

Το μπουκάλι

Κάθε φιάλη LOUIS XIII είναι μοναδική. Ένα απαράμιλλο έργο τέχνης από κρύσταλλο που απαιτεί τον τέλειο συγχρονισμό έντεκα διαφορετικών τεχνητών, που διαμορφώνουν το σχήμα της φιάλης και τοποθετούν με το χέρι τα εγχάρακτα διακοσμητικά από χρυσό 20 καρατίων, ενώ ακόμη το γυαλί έχει την κατάλληλη θερμοκρασία.

Απολαύστε υπεύθυνα

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.