Η επιστροφή του Θοδωρή Παπανικολάου απογειώνει την ιταλική κουζίνα στα βόρεια προάστια

Νέλλη Καλαμαρά
Η επιστροφή του Θοδωρή Παπανικολάου απογειώνει την ιταλική κουζίνα στα βόρεια προάστια

Το πολύ καινούριο Nebbiolo σου δίνει όλους τους σωστούς λόγους να ανέβεις στην Εκάλη και να δοκιμάσεις ένα από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της πόλης.

Οφείλω να ομολογήσω πως η επίσκεψή μου στο πολύ νέο και ήδη talk-of-the-town Nebbiolo με πήγε πολλά πολλά χρόνια πίσω, όταν ως μαθήτρια δημοτικού ακόμη περνούσα τα καλύτερα σαββατοκύριακα στο σπίτι της αγαπημένης μου εξαδέλφης και τα μεσημέρια συχνά πυκνά απολαμβάναμε το θεϊκό –ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν στο παιδικό μου μυαλό- κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές του ιστορικού Νάρκισσου. Τα χρόνια κύλησαν, ο Νάρκισσος πέρασε από πολλά στάδια, μέχρι που πρόσφατα το πολύ όμορφο κτήριο άλλαξε ριζικά και έγινε ο ατμοσφαιρικός χώρος που πλέον φιλοξενεί το Nebbiolo, ένα από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της πόλης μας αυτή τη στιγμή και με το μενού να έχει σχεδιαστεί από τον εξαιρετικό Θοδωρή Παπανικολάου.

Δύο βραδιές γεμάτες αστέρια Michelin και κορυφαία κρασιά στο Παγκράτι

nebbiolo.jpg

Το Nebbiolo, που παίρνει το όνομά του από την ομώνυμη σκούρα κόκκινη ποικιλία σταφυλιών της Βόρειας Ιταλίας, έχει ιδιαίτερη αδυναμία τόσο στην εξαιρετική ιταλική κουζίνα with a twist όσο φυσικά και στο κρασί. Ο χώρος του είναι πραγματικά πάρα πολύ ζεστός και φιλόξενος, με το εσωτερικό να «χωρίζεται» στη σάλα και την κάβα-deli, από όπου ο επισκέπτης έχει απρόσκοπτη θέα στην ανοικτή κουζίνα.

Ο Άγγελος Μπακόπουλος μας συστήνει στη hook to fork φιλοσοφία του στο ολοκαίνουριο Astakos

nebbiolo.jpg

Πολύ εντυπωσιακό και το walk-in κελάρι με τις σπάνιες ετικέτες, όπου οι λάτρεις του κρασιού σίγουρα θα περάσουν αρκετή ώρα. Άλλωστε το Nebbiolo είναι «παιδί» των Γιάννη Μωράκη, Χρήστου Φλώκου και Άγγελου Αντωνίου, με τους δύο τελευταίους οινικούς ειδικούς να έχουν συγκεντρώσει εδώ πάνω από 500 ετικέτες κυρίως του ιταλικού, αλλά και του διεθνούς και του ελληνικού αμπελώνα. Πέρα όμως από κρασί, εδώ μπορούμε να προμηθευτούμε από ιταλικά τυριά μέχρι panettone και να νιώσουμε τον ιταλικό αέρα να μπαίνει στο σπίτι μας. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στα spirits και τα cocktails, τη λίστα των οποίων έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Δουζένης.

nebbiolo-92.jpg

Στην εσωτερική σάλα του εστιατορίου με τις περιμετρικές τζαμαρίες, τα λαμπερά φωτάκια και το εντυπωσιακό ανοικτό τζάκι παίρνουμε θέση από νωρίς το πρωί για ποιοτικό καφέ και χειροποίητα Panini σε αρκετές επιλογές, ομελέτα με prosciutto και healthy yogurt bowl με σπιτική Granola μεταξύ άλλων, ενώ η μέρα μας συνεχίζεται με υπέροχες επιλογές σε lunch και φυσικά κορυφαίες dinner εμπειρίες. Αδημονώ ομολογώ να έρθει το καλοκαίρι και να πάρω θέση για να απολαύσω τις θεϊκές του πίτσες, και όχι μόνο, στον καταπράσινο κήπο του και να αναπολήσω ξανά τα παιδικά μου χρόνια, ή και όχι.

nebbiolo9.jpg

Το menu του Θοδωρή Παπανικολάου, που εκτελεί πιστά ο Noel Angoli, γράφει τη δική του ιστορία, «παντρεύοντας» το παλιό με το καινούργιο, όπως για παράδειγμα η εξαιρετική αντιστροφή του vitello tonnato σε tonno vitellato, που υλοποιείται με άψογα κομμένο tataki τόνου συνδυασμένο με ζωμό μοσχαριού, πίκλα κρεμμυδιού, τηγανιτή κάπαρη και βελουτέ μαγιονέζα με τρούφα.Εξαιρετικό και με πανέμορφες ισορροπίες και σωστές οξύτητες αρωματικών εσπεριδοειδών το Carpaccio di Manzo με παλαιωμένο μπαλσάμικο από σύκα και αποξηραμένα σύκα.

nebbiolo-433.jpg

Ενώ εύκολα θα ξαναρχόμουν ως εδώ και μόνο για την πίτσα Tartufo με taleggio, stracchino και φρέσκια μαύρη τρούφα αγκαλιασμένα από ναπολιτάνικο ζυμάρι ωρίμανσης 72 ωρών, που κρατάει τόσο όσο πρέπει την υγρασία του.

nebbiolo_2.jpg

Σίγουρα στα highlights θα τοποθετήσω την «διαδραστική» Cacio e Pepe με ζυμαρικό mezze maniche rigate, που τελειώνει το μαγείρεμά της μέσα σε ολόκληρο κεφάλι από τυρί πεκορίνο μπροστά στα μάτια σου και είναι τόσο cacio όσο και pepe χρειάζεται να είναι.

nebbiolo_7.jpg

Η πολύ δημοφιλής τις τελευταίες εστιατορικές σεζόν κοτολέτα εδώ έχει τη μορφή του Cordon Bleu με το εκλεκτό μοσχάρι γάλακτος να αγκαλιάζει το proscutto cotto και το τυρί fontina για ένα γευστικό αποτέλεσμα που σίγουρα θα παθιάσει τους λάτρεις των γεμάτων και πληθωρικών γεύσεων. Προσωπικά δεν μπόρεσα να κατεβάσω το πιρούνι μου από το αμαρτωλά νόστιμο αυτό πιάτο, παρά μόνο για να πάρω λίγο βελούδινο πουρέ τρούφας που το συνόδευε.

nebbiolo-486.jpg

Στο γλυκό φινάλε, που επιμελείται ο αναγνωρισμένος ζαχαροπλάστης Γιάννης Καλδάνης, βρίσκουμε cannoli που γεμίζονται με μια πρωτότυπη κρέμα από ricotta και αποξηραμένα φρούτα, tiramisu με βελούδινη κρέμα, γευστικό λικέρ και σιρόπι καφέ αλλά και soufflé με σοκολάτα γάλακτος, bitter valrhona, παγωτό βανίλια και καραμέλα τόνγκα. Να σημειώσουμε πως το καλοκαίρι, εάν κάποιος απολαύσει τις διακοπές του στις κοσμοπολίτικες Σπέτσες, δεν θα χρειαστεί να νοσταλγεί τα λαχταριστά πιάτα του Nebbiolo, αφού το εστιατόριο αναμένεται σύντομα να αποκτήσει αδελφάκι στο κομψό νησάκι του Αργοσαρωνικού.

Info: Λεωφ. Θησέως 111, Εκάλη, 2106228888

Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.