Αύρα γαλλικής Ριβιέρας, αυθεντικό joie de vivre και απίθανες γεύσεις στην πιο συναρπαστική άφιξη
Δεν έχει παρά λίγες εβδομάδες λειτουργίας, αλλά το πρώτο Bagatelle Athens είναι όλα αυτά που περιμέναμε και ακόμη περισσότερα.
Το όνομα Bagatelle από μόνο του έχει ιδιαίτερες συνδέσεις στο μυαλό κάθε ορκισμένου λάτρη της καλής ζωής, αφού το παγκοσμίως διάσημο restaurant club είναι συνυφασμένο με πυρηνικές έννοιες «joie de vivre» όπου κι αν το συναντήσει κανείς. Από την Κουρσεβέλ μέχρι το Μαϊάμι και από το Τουλούμ μέχρι το St. Barths, το εμβληματικό brand είναι απόλυτα ταυτισμένο με το fine living στην πιο χαλαρή και fun διάστασή του. Έτσι είναι λογικό που αδημονούσαμε για την έλευση του πρώτου Bagatelle Athens, μέσα στο πολυτελές σκηνικό της Astir Marina, και τώρα που το είδαμε έχουμε να πούμε πως είναι ακόμη καλύτερο από ότι περιμέναμε.
Ο βραβευμένος σεφ Νίκος Μπίλλης βάζει τη δική του γευστική σφραγίδα στη Μεσσηνία
Πριν όμως περάσω να σου περιγράψω όλα όσα δοκιμάσαμε, ζήσαμε και είδαμε σε μία υπέροχη βραδιά στο Bagatelle Athens, ας δούμε λίγες λεπτομέρειες που όμως κάνουν τη διαφορά. Η ολοκαίνουρια αυτή άφιξη λοιπόν μοιράζεται τις αρχές του παγκόσμιου brand στο οποίο ανήκει, το οποίο πρεσβεύει πως για να προσφέρεις κάτι που ξεπερνά τις προσδοκίες δεν μπορείς να αφήνεις τίποτα στην τύχη.
Ιαπωνικός εξωτισμός, sake cocktails και guest DJs σε μία ατμοσφαιρική gastro pub στο Κολωνάκι
Έτσι με μότο “A love letter to the French joie de vivre” και με το όραμα των ιδιοκτητών του να σπάει σύνορα και νόρμες, το Bagatelle αποτελεί την επιτομή της γαλλικής φινέτσας και του lifestyle σε διεθνές επίπεδο, όπου κι αν το συναντήσεις. Η αθηναϊκή Ριβιέρα λοιπόν δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, και η συνέργεια του Αστέρα Βουλιαγμένης με την Bagatelle Group και την 7Management Group, έναν καταξιωμένο όμιλο στον τομέα της φιλοξενίας, των επενδύσεων και της διαχείρισης στο Ντουμπάι, ο οποίος μάλιστα με αυτό το έργο κάνει το πρώτο του βήμα επί ευρωπαϊκού εδάφους, έδωσαν ζωή και πνοή σε ένα νέο σύμπαν απόλαυσης και ευζωίας στα νότια.
Ο χώρος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, με τα φυσικά υλικά να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και την προνομιακή θέα στη θάλασσα και τα σκάφη να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Το πανέμορφο πραγματικά μπαρ είναι το «σημείο εισαγωγής», εάν θέλεις, αφού οπωσδήποτε θα κάτσεις για ένα εξαιρετικό signature cocktail πριν πάρεις θέση στα άψογα στρωμένα τραπέζια. Το καλοκαίρι φαντάζομαι πως με τις τεράστιες βεράντες, το εκλεπτυσμένο crowd της αθηναϊκής Ριβιέρας θα ζήσει εδώ απίθανες βραδιές κάτω από τα αστέρια και μπροστά στη θάλασσα.
Εγώ ξεκίνησα με ένα Coquelicot Sour με λικέρ παπαρούνας -όπως μαρτυρά και το όνομά του- και ανανά, και το συνιστώ ανεπιφύλακτα και για εισαγωγικό, καθώς παρά τους εξωτικούς του τόνους ήταν φρέσκο και δροσερό. Φυσικά και πολλά cocktails εδώ είναι γαστρονομικά, όμως και η λίστα των κρασιών έχει τόσες συναρπαστικές επιλογές και από τον ελληνικό -ο οποίος εκπροσωπείται επάξια- και από τον διεθνή αμπελώνα, που θα ήταν κρίμα να μην συνεχίσει κανείς με κρασί.
Η αλήθεια είναι πως δοκιμάσαμε πάρα πολλά πιάτα και αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις έχω να πω εκ πείρας δεν είναι καλή τακτική, γιατί κάπου μπερδεύεσαι και χάνεις τις γεύσεις -δεν μιλώ για degustation menu φυσικά σε γαστρονομικά εστιατόρια που ο σεφ έχει τον απόλυτο έλεγχο της ισορροπίας και της κλιμάκωσης. Για να μην ξεφεύγω όμως από το θέμα, πρέπει να ομολογήσω πως στην προκειμένη περίπτωση ήταν τέτοιο το επίπεδο των γεύσεων και της κουζίνας, που δεν χανόταν τίποτα, ενώ η ροή και η συνέπεια του σέρβις έβαζαν τη δική τους σφραγίδα στην κορυφαία γευστική εμπειρία.
Το μενού εδώ, όπως και σε κάθε Bagatelle του κόσμου, περιέχει πιάτα που είναι σχεδιασμένα για να μοιράζονται. Υπεύθυνος των μενού είναι ο πολυβραβευμένος Corporate Chef Rocco Seminara και ο αναγνωρισμένος Pastry Chef Manon Santini, που βασίζονται πάντα στα κορυφαία εποχικά προϊόντα που προμηθεύονται απευθείας από τους καλύτερους παραγωγούς της κάθε χώρας. Από εκεί και πέρα στην Αθήνα συναντούμε τον εξαιρετικό Joseph Kahat σε ρόλο Executive Chef, που αποδίδει αριστοτεχνικά τις signature προτάσεις που συναντούμε ίδιες σε όλα τα Bagatelle του κόσμου, ενώ είναι ο υπεύθυνος δημιουργός για ορισμένα πιάτα που θα γευτούμε μόνο στο Bagatelle Athens.
Εδώ λοιπόν η εμπειρία ξεκινά με ζεστή και αέρινη φοκάτσια του ονείρου με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ελιές, για να συνεχιστεί με ένα ολόφρεσκο Ceviche τσιπούρας με εσπεριδοειδή, αυγά σολομού και κρεμμύδι, που μαρτυρούσε εξαιρετικές ισορροπίες και μεγάλη λεπτότητα.
Το signature Tuna Tartare, που το βρίσκουμε αυτούσιο σε όλα τα Bagatelle, εκτός από εξαιρετικά νόστιμο, είναι και υπέροχα εντυπωσιακό. Ένα από εκείνα τα πιάτα, που δεν θέλεις να φας για να μην το χαλάσεις, αλλά μόλις δοκιμάσεις μία μπουκιά απαλλάσσεσαι από κάθε τύψη αισθητικής και δεν αφήνεις τίποτα.
Στις σαλάτες ξεχωρίσαμε και την signature Riviera Salad, που ταιριάζει και με την τοποθεσία, αλλά προσωπικά ξετρελάθηκα με την Mozzarella με τα καρότα μπρεζέ και το νεροκάρδαμο. Ειλικρινά τόσο βελούδινη burrata δύσκολα βρίσκεις ακόμη και στα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια.
Η εποχική πίτσα τρούφας, ένα από τα παγκόσμια best seller του brand, δεν χρειάζεται θεωρώ συστάσεις και έλαμπε δια της απλότητάς και της νοστιμιάς της, ενώ ένα ακόμη signature πιάτο κέρδισε τη δική μου καρδιά με διαφορά. Οι Μελιτζάνες με παρμεζάνα, αρωματική τομάτα και κρέμα παρμεζάνας, ένα πιάτο που ολοκληρώνεται στο τραπέζι σου και κλείνει όλη τη Μεσόγειο σε κάθε μπουκιά.
Το δείπνο ξεκίνησε με ελληνικό αμπελώνα, ενώ η μετάβαση στα κυρίως συνοδεύτηκε και από αλλαγή στον ευρωπαϊκό αμπελώνα. Και κάπου εδώ να πούμε ένα μεγάλο μπράβο για την επιλογή των ετικετών, που αναδείκνυαν στην εντέλεια και αναδεικνύονταν από τα πιάτα.
Στα κυρίως προσωπικά θα έφευγα αυτή τη στιγμή και θα έκανα και τα 40 χιλιόμετρα που χρειάζομαι για να φτάσω στην αθηναϊκή Ριβιέρα εύκολα μόνο και μόνο για να γευτώ ξανά τις King Prawns με λεμονοθύμαρο και κουμκουάτ, ένα μικρό ποίημα γεύσεων και ισορροπιών.
Επίσης μαγικά τα χειροποίητα μίνι Ravioli γεμιστά με Castelmagno από το Piedmont και φρέσκια τρούφα εποχής, ενώ το «βαρύ πυροβολικό», το ολόκληρο βιολογικό κοτόπουλο ψημένο σε κρούστα αλατιού έρχεται θεατρικά στο τραπέζι σου και κόβεται εκεί μπροστά σου. Γενικά, το ξέρεις άλλωστε, δεν έχω ποτέ και κάτι πολύ συναρπαστικό να πω για το κοτόπουλο, αλλά αυτό το κοτόπουλο δεν πρέπει να το χάσει κανείς.
Ειδική μνεία αξίζει -ή μάλλον επιβάλλεται- στα μικρά και σίγουρα όχι φωτογενή Potato Puffs (κάτω αριστερά στη φωτογραφία) που είναι πατάτα που έχει γίνει πουρές και μετά έχει ξαναγίνει "πατάτα" και είναι ό,τι πιο νόστιμο έχω φάει -ίσως και ποτέ. Εθιστικό και κολασμένο, σε κάνει να ονειρεύεσαι να μπορούσες να το έχεις μπροστά σου σε ένα chicken bucket, να βάλεις Cobra Kai από το πρώτο επεισόδιο και να μείνεις στον καναπέ σου μέχρι την Κυριακή τα ξημερώματα!
Στα γλυκά επίσης έχουμε πολλές επιλογές και πολύ φινετσάτες, αλλά εγώ ως γνωστή chocoholic θα μείνω στην -βραβευμένη να το τονίσουμε!- πίτσα σοκολάτας, που αναδείχθηκε World Champion Pizza Dessert το 2019. Χειροποίητη ζύμη, πλούσια κρεμώδης σοκολάτα και καραμελωμένα φουντούκια… δεν έχω κάτι άλλο να πω αλήθεια!
Για να σοβαρευτώ όμως και λίγο, θέλω να τονίσω πως αυτό που θεωρώ πως κάνει το Bagatelle Athens πραγματικά άξιο της προσοχής μας δεν είναι ούτε το όνομα, ούτε η αδιαμφισβήτητη πολυτέλεια, ούτε και το εξαιρετικό design. Είναι το γεγονός πως κατορθώνει, και μάλιστα ήδη στην πολύ αρχή του, να συνδυάζει όλους τους παράγοντες που μας κάνουν να περνάμε καλά σε πολύ υψηλό επίπεδο. Φαγητό, ποτό, σέρβις, λίστες, υλικά, ατμόσφαιρα, πάρτι διάθεση, μουσική, τίποτα δεν έχει αφεθεί στο «θα δούμε», έχουν όλα φροντιστεί έτσι ώστε να προσφέρον πραγματικά μία εμπειρία παγκοσμίου κλάσεως, κάτι που οφείλουν να προσφέρουν όλα τα μαγαζιά αυτού του προφίλ και του budget, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει πάντα.
Info: Απόλλωνος 77, Βουλιαγμένη, 2144448240
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.
