Αέρας ανανέωσης και διάσημες υπογραφές στη βάση μίας κορυφαίας εμπειρίας φιλοξενίας στην Κρήτη
Με σύνθημα το “make it magic”, το πανέμορφο Daios Cove συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη με κορυφαία guests, αναβαθμισμένες προτάσεις διαμονής με βιώσιμο πρόσημο, αλλά και νέες γαστρονομικές ιδέες.
Το καλοκαίρι αυτό και πάλι πλήθος αστεριών Michelin «έλαμψαν» πάνω από το μικρό και μαγευτικό κόλπο στον οποίο βρίσκεται χτισμένο, μέσα στα βράχια, το Daios Cove στην Κρήτη. Για 7η φορά τα Culinary Journeys έφεραν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, βραβευμένα με δύο και τρία αστέρια Michelin και κορυφαίες θέσεις στα World’s 50 Best.
Φέτος το καλοκαίρι στην Αθήνα είναι πιο απολαυστικό από ποτέ με την υπογραφή του 91 Athens Riviera
Οι πολυβραβευμένοι σεφ παρέλασαν και συνεχίζουν να παρελαύνουν από τον Μάιο μέχρι και το Σεπτέμβριο από την κουζίνα του Ocean -του γαστρονομικού εστιατορίου του resort- χαρίζοντας αξέχαστες εμπειρίες στους επισκέπτες και προσθέτοντας το δικό τους λιθαράκι στην εντυπωσιακή πορεία μίας από τις καλύτερες luxury hospitality προτάσεις της χώρας μας.
Η Handwritten Collection προσγειώνεται στην Ελλάδα με ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στην Κρήτη
Εμείς βρεθήκαμε εκεί με αφορμή την έλευση του τριάστερου Kei Kobayashi, του πρώτου Ιάπωνα σεφ με τρία αστέρια Michelin στη Γαλλία, ο οποίος ήρθε στην Κρήτη για μία και μοναδική βραδιά κορυφαίας δημιουργικής διάθεσης και πολιτισμικής ένωσης. Ιαπωνία, Γαλλία και Ελλάδα «συναντήθηκαν» σε πιάτα ανατρεπτικά και απρόσμενα, που κάπως περιείχαν και την ιαπωνική ευαισθησία και την γαλλική κομψότητα και την ελληνική αλήθεια.
Ο Kei Kobayashi αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους σεφ της σύγχρονης γαστρονομικής σκηνής και η αποδοχή της πρόσκλησης να μαγειρέψει στη χώρα μας, μόνο θετικά πράγματα μπορεί να λέει για την εξέλιξη και τη φήμη των ελληνικών γαστρονομικών φεστιβάλ μεταξύ των πλέον διακεκριμένων σεφ του εξωτερικού.
Να σημειώσουμε πως τον σεφ ακολουθούσε η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας, δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ για τον ίδιο και τη ζωή του, μέρος του οποίου θα είναι και η επίσκεψή του στην Ελλάδα και η συμμετοχή του στα Culinary Journeys του Daios Cove.
Το δείπνο αποτέλεσε μία πραγματικά αξιομνημόνευτη εμπειρία με πιάτα, όπως το στρείδι με κρεμμυδάκι σε ζύμωση, παγωτό ξίδι και χαβιάρι, ή η πολύχρωμη σαλάτα από ποικιλίες τομάτας με γαρίδες ή ο διάσημος αστακός καπνισμένος στο άχυρο να δίνουν το τέμπο της τεράστιας δημιουργικής δεινότητας ενός σεφ που δεν έχει κατακτήσει τυχαία το κορυφαίο βάθρο του σημαντικότερου παγκόσμιου γαστρονομικού θεσμού.
Φυσικά και ο Kei Kobayashi είναι εξαιρετικός, το πιο σημαντικό όμως για εμάς εδώ είναι πως ήρθε στην Κρήτη, μπήκε στην ίδια κουζίνα με τους δημιουργούς του Daios Cove, ζυμώθηκε και ζύμωσε (όπως ο ίδιος άλλωστε μας δήλωσε) και φεύγοντας πήρε κάτι λίγο -έστω και ελάχιστο- από Ελλάδα μαζί του. Και αυτό είναι το στοιχείο εκείνο που κάνει το Culinary Journeys και όλους τους αντίστοιχου επιπέδου γαστρονομικούς θεσμούς της χώρας μας μία εξαιρετική και μοναδική πρωτοβουλία.
Το Daios Cove όμως δεν περιορίζεται μόνο στα guests, ή και μόνο στη γαστρονομία, στο δρόμο του για την επίτευξη της αριστείας. Έχει πολλά ακόμη να πει και να κάνει. Παρόλα αυτά εγώ θα μείνω και λίγο ακόμη στο γευστικό κομμάτι, καθώς κατά την παραμονή μας δοκιμάσαμε και το νέο μενού του Ocean Restaurant, τα πιάτα του οποίου είναι ένα κράμα της πολύχρονης συνεργασίας του resort με το παγκοσμίως διάσημο Ducasse Conseil της Γαλλίας, μαζί με τους εξαιρετικά ταλαντούχους σεφ του ίδιου του resort, και πιο συγκεκριμένα του Εμμανουήλ Μάριου Πετράκη, Executive Chef του Daios Cove, του Κωνσταντίνου Μανδηλα, Executive Sous Chef, και του Λευτέρη Γρυπάρη, Chef de Cuisine.
Το νέο μενού είναι πραγματικά από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει στα πολλά χρόνια που έχω τη χαρά να επισκέπτομαι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, με την εξέλιξη να είναι εμφανής και σταθερή, αλλά φέτος να ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Τα πιάτα που συνθέτουν τις προτάσεις της ομάδας έχουν ελληνική βάση, αλλά χωρίς να φοβούνται να αξιοποιούν τις διεθνείς προσλαμβάνουσες της κουζίνας και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά εκλεπτυσμένο αλλά και βαθιά νόστιμο.
Δοκιμάσαμε αρκετά πιάτα ομολογουμένως και προσωπικά θα επέστρεφα και αύριο το πρωί για να ξαναγευτώ ορισμένα από αυτά, όπως τη μικρή χειροποίητη τάρτα αθηναϊκής με καβούρι και τζελ από νερό τομάτας ή τα “μπουνουέλο” με παντζάρι, ταραμά και χέλι, μικρές μπουκιές τόσο γεμάτες γεύση και ουσία, που πραγματικά δεν ήθελες να τελειώσουν.
Στα ορεκτικά το tuna tataki με τζελ παλαμίδας, κολοκυθάκι, αγιολί και dashi ήταν ένα μικρό ποίημα γεύσης σε κάθε μπουκιά, ενώ το χειροποίητο κανελόνι με καβούρι και αστακό και lobster bisque με καφέ αποτελεί με διαφορά ένα από τα πιο μεστά και ολοκληρωμένα θαλασσινής βάσης πιάτα που δοκιμάσαμε φέτος.
Είναι πάντα πολύ εντυπωσιακό όταν συναντάς πιάτα που ενώ περιέχουν πολύ «ευαίσθητα» γευστικά υλικά, κατορθώνουν να διατηρούν την καθαρή γεύση του κάθε συστατικού τους στην εντέλεια, και συνάμα να συνθέτουν ένα υπέροχο συνολικό αποτέλεσμα για τον ουρανίσκο.
Last but not least, το risotto Milanese με καραβίδα και αφρό εστραγκόν, και πάλι ένα πιάτο όπου θα μπορούσε εύκολα να χαθεί η λεπτή γεύση της κορυφαίας καραβίδας, δίνει όλη τη φρεσκάδα της σε κάθε μπουκιά, ενώ συνάμα συναρπάζει με το μεστό και τέλεια μελωμένο ριζότο, που δεν αφήνει περιθώρια για αυτοσυγκράτηση.
Στα γλυκά ο Αλέξης Θώμος κάνει τα δικά του μαγικά σε διάφορες εκδοχές και για διαφορετικά γούστα. Το cake baba είναι πραγματικά επικό, όμως εγώ, ως ορκισμένη λάτρης κάθε μορφής σοκολάτας, δεν μπορώ ακόμη να ξεπεράσω το συναρπαστικό crispy choco praline με μπισκότο χαρουπιού και ένα συγκλονιστικό χειροποίητο παγωτό φουντούκι, που κάπως ασυναίσθητα με ταξίδεψε στα γλυκά των παιδικών μου χρόνων, χωρίς επιτήδευση, αλλά με αληθινή προσήλωση στη γεύση.
Φεύγω από το γευστικό κομμάτι, στο οποίο επέμεινα ιδιαιτέρως η αλήθεια, αλλά είδαμε και δοκιμάσαμε τόσα υπέροχα πράγματα, που θα ήταν κρίμα να μην τα μοιραστούμε μαζί σου. Το δεύτερο λοιπόν κεφάλαιο στο οποίο το Daios Cove επανεφευρίσκεται με απόλυτη επιτυχία είναι το κομμάτι της διαμονής. Το ξενοδοχείο ανακαινίζεται σταδιακά, και σιγά σιγά το έργο ολοκληρώνεται, με τα νέα ανακαινισμένα δωμάτια να είναι απολύτως εναρμονισμένα με τη νέα εποχή φιλοξενίας.
Να θυμίσουμε πως πριν τρία χρόνια είχε γίνει η πλήρης ανακαίνιση του wellness & spa centre, το οποίο σε συνεργασία πλέον με την Goco Hospitality αποτελεί ένα από τα καλύτερα -και πιο όμορφα θα προσθέσω εγώ- hotel spa της χώρας μας, με τις εγκαταστάσεις του (συμπεριλαμβανομένων oxygen chambers, cryotherapy room, IV centre και πολλά ακόμη) να ξεπερνούν τις προσδοκίες ακόμη και των πλέον κοσμογυρισμένων luxury travellers.
Τα ανακαινισμένα δωμάτια και σουίτες λοιπόν εντυπωσιάζουν με μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες που κάνουν όλη τη διαφορά. Τα vibes και το feeling παραμένουν αναλλοίωτα, με έμφαση στα γήινα χρώματα και στα φυσικά υλικά, όπως τα μοναδικά custom made τραπεζάκια από πράσινο μάρμαρο που δένουν τέλεια με τους λαδί τόνους που συναντούμε σε πολλές επιφάνειες των χώρων.
Προσωπικά τα στοιχεία εκείνα, που για εμένα έχουν τη μεγαλύτερη σημασία και δίνουν τη νέα εποχή φιλοξενίας στην οποία εισέρχεται πλέον το Daios Cove, είναι πρωτίστως τα στοιχεία βιωσιμότητας, που συνάμα είναι και εξαιρετικά βολικά για τον επισκέπτη.
Στα νέα δωμάτια λοιπόν υπάρχει ειδική εγκατάσταση tap water από την οποία γεμίζεις τα μεγάλα γυάλινα μπουκάλια του δωματίου (που χωρούν και στο ψυγείο) και έτσι έχεις πάντα κρύο πόσιμο νερό στο δωμάτιο -ένα από τα μεγαλύτερα άγχη μου στα ξενοδοχεία, το να ξυπνήσω το βράδυ και να μην έχω νερό- και συνάμα σταματούν να χρησιμοποιούνται άσκοπα πλαστικές και γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες νερού μίας χρήσεως. Και sustainable λοιπόν και efficient!
Άλλες όμορφες λεπτομέρειες είναι τα απολύτως τοπικά welcome treats με κρητική τσικουδιά και παραδοσιακά γλυκά, οι nespresso μηχανές ντυμένες με λαδί δέρμα, τα διαστημικά σεσουάρ που μόνο καφέ δεν φτιάχνουν και αυτά, τα πολύ προσεγμένα συστήματα φωτισμού, αλλά και εξαιρετικά στυλάτες ριγέ παντόφλες στους ίδιους χρωματικούς τόνους που μας θύμισαν πως ακόμη και οι hotel slippers μπορούν να μην είναι βαρετές!
Από ό,τι μαθαίνουμε το ξενοδοχείο θα έχει πολλά νέα πράγματα να επιδείξει του χρόνου με καινούριες εγκαταστάσεις και πολλές επενδύσεις, όμως αυτά θα τα αφήσουμε για να τα μοιραστούμε μαζί σου όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή.
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.
