Τρία events αφιερωμένα στο κρασί και τη γαστρονομία που δεν πρέπει να λείπουν από την ατζέντα μας
Η Θεσσαλονίκη προσγειώνεται στην αθηναϊκή Ριβιέρα, η Σαντορίνη μαζεύει πάνω της τα μάτια των wine lovers παγκοσμίως και ένα νέο οινικό φεστιβάλ έρχεται στον Πειραιά.
Κρασί και φαγητό ενώνονται τις επόμενες ημέρες στα ωραιότερα οινογαστρονομικά events και δρώμενα, από τον Πειραιά και τη Γλυφάδα έως τη Σαντορίνη. Διάσημοι σεφ και σημαντικές προσωπικότητες του κρασιού συναντούν εξαιρετικές ετικέτες και εμείς σημειώνουμε στην ατζέντα μας τις ημερομηνίες για να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά.
Τι συμβαίνει όταν ένα Michelin-starred εστιατόριο συμπράττει με ένα από τα World’s 50 Best Bars;
Selene Vedema 2025
Έφτασε η στιγμή για το σημαντικότερο οινικό διήμερο της χρονιάς, αφού η Selene Vedema επιστρέφει στους υποβλητικούς χώρους του Selene Restaurant στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου. Ο εμβληματικός πλέον θεσμός, “Selene Vedema”, δίνει ραντεβού με τους απανταχού οινόφιλους για ακόμη μία χρονιά στο νησί του ηφαιστείου, ενώ παρουσιάζεται ακόμη πιο ανανεωμένος, με νέα βιωματικά wine masterclasses, σπάνιες ετικέτες από την Σαντορίνη και τον κόσμο, παγκοσμίου βεληνεκούς επίτιμους καλεσμένους και φυσικά μοναδικά γαστρονομικά δρώμενα με αύρα από αστέρια Michelin, μεταξύ των οποίων και το Wine Legends Dinner σε συνεργασία με τα Château d'Yquem και Château Cheval Blanc.
Ιδιαίτερες οινικές εμπειρίες περιμένουν τους wine lovers σε ένα κρυφό κελάρι στο νησί του ηφαιστείου
Για ακόμη μία χρονιά από το συναρπαστικό παζλ δεν θα μπορούσε να λείπει και το καλλιτεχνικό στοιχείο, το οποίο φέτος εκπροσωπείται μέσα από τη φιλοξενία της έκθεσης γλυπτικής «Θεραπεύοντας το Χάσμα» του καταξιωμένου εικαστικού Γιώργου Κυπρή υπό την επιμέλεια της Gallery Mati.
Πιο συγκεκριμένα, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Σαντορίνη, όπου «οι θρύλοι θα σερβίρονται στα ποτήρια μας και θα γευτούμε την ίδια την ιστορία», όπως πολύ περιγραφικά αντανακλά ο τίτλος της φετινής διοργάνωσης. H Selene Vedema 2025 θα ξεδιπλωθεί σε δύο ημέρες γιορτής του κρασιού, της δεξιοτεχνίας και του terroir.
Πάντοτε σε συνεργασία και υπό την επιμέλεια του Γιάννη Καρακάση MW, το μαγικό αυτό διήμερο ταξίδι θα περιλαμβάνει φυσικά το Vedema Grand Tasting, την ολοήμερη έκθεση των καλύτερων κρασιών του τοπικού αμπελώνα από τους ίδιους τους παραγωγούς τους, αλλά και δύο βιωματικά masterclasses. Το πρώτο, “Argyros Vertical – Cuvée Monsignori & Cuvée Evdemon”, αποτελεί μία σπάνια κάθετη γευσιγνωσία σε συνεργασία με το Κτήμα Αργυρός και το δεύτερο, “Santorini vs the World”, θα είναι μία τολμηρή συγκριτική γευσιγνωσία μεταξύ των καλύτερων Ασύρτικων του νησιού και κορυφαίων διεθνών ετικετών-ορόσημων του παγκόσμιου αμπελώνα.
Επίσης, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό 4-Hands Dinner, κατά το οποίο οι βραβευμένοι με αστέρια Michelin σεφ Έκτορας Μποτρίνι και Γιώργος Παπαζαχαρίας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, προσφέροντας μία γαστρονομική εμπειρία που συγκεράζει τις τοπικές γεύσεις με τις πιο σύγχρονες τεχνικές.
Τέλος, η κορύφωση της Selene Vedema 2025 έρχεται μέσα από το πολυαναμενόμενο Wine Legends Dinner, παρουσία του ίδιου του Pierre Lurton, επικεφαλής των σπουδαίων Château d'Yquem και Château Cheval Blanc. Κατά τη διάρκεια αυτού του σπάνιου δείπνου οι εκλεκτοί καλεσμένοι θα δοκιμάσουν vintages των Château d’Yquem, Ygrec, και Château Cheval Blanc, συνδυασμένα με αριστοτεχνικά πιάτα από τον Michelin-starred Executive Chef του Ομίλου Katikies, Έκτορα Μποτρίνι, και την ομάδα του.
Μετά την επιτυχία των προηγούμενων καλλιτεχνικών εκθέσεων φωτογραφίας και ζωγραφικής που φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο της Selene Vedema, φέτος η διοργάνωση εμπλουτίζει εκ νέου το πολιτιστικό της αποτύπωμα, με την έκθεση γλυπτικής «Θεραπεύοντας το Χάσμα» του γνωστού γλύπτη Γιώργου Κυπρή, υπό την επιμέλεια της Gallery Mati.
Έτσι η Selene Vedema 2025 θα φιλοξενεί την ιδιαίτερη αυτή έκθεση στο υποβλητικό μεσαιωνικό πέρασμα του εστιατορίου Selene, μέσα από έργα τα οποία φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά με το φυσικό στοιχείο. Η έκθεση, υπό την επιμέλεια της Gallery Mati, που θα διαρκέσει από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου, φιλοξενεί επιλεγμένα έργα του σημαντικού εικαστικού, του οποίου το συνολικό έργο έχει βοηθήσει σημαντικά στη διαμόρφωση της πορείας της σύγχρονης τέχνης στη Σαντορίνη.
Ora x Όλυμπος Νάουσα
Το One&Only Aesthesis, το πολυτελές resort στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, φιλοξενεί στις 2 Οκτωβρίου το ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης «Όλυμπος Νάουσα», σε μια βραδιά στο ORA by Ettore Botrini, και παρουσιάζει για πρώτη φορά μια μοναδική συνένωση δυνάμεων με τρεις από τους πιο σημαντικούς οινοποιούς της Βόρειας Ελλάδας.
Για περισσότερα από εξήντα χρόνια, το «Όλυμπος Νάουσα» υπήρξε το πιο εμβληματικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης και πρεσβευτής της αστικής κουζίνας της. Σήμερα, με επικεφαλής τον chef Δημήτρη Τασιούλα, εμπνευστή μερικών από τα σημαντικότερα γαστρονομικά projects της πόλης και επίσημο Chef Ambassador του Δήμου Θεσσαλονίκης, επιστρέφει δυναμικά ως ορόσημο της ελληνικής και ευρωπαϊκής γαστρονομικής σκηνής, αναβιώνοντας την κληρονομιά του μέσα από νέες δημιουργίες, που συνδυάζουν την αυθεντικότητα της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας με τη σύγχρονη ματιά και την καινοτομία.
Επιδιώκοντας να μυήσει το αθηναϊκό κοινό στη βαθιά και πλούσια γαστρονομική ιστορία της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που υπήρξε διαχρονικά σταυροδρόμι πολιτισμών, το εμβληματικό εστιατόριο φιλοδοξεί να αποτελέσει εκ νέου αιχμή της σύγχρονης γαστρονομίας προσκαλώντας τρεις σπουδαίους δημιουργούς – μύθους της ελληνικής οινοποιίας.
Σε ένα εξαίσιο wine pairing μενού επτά πιάτων, οι Βασιλική Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου), Αγγελική Ιατρίδου (Κτήμα Άλφα) και Στέλιος Μπουτάρης (Κτήμα Κυρ-Γιάννη), επιλέγουν οι ίδιοι τις αγαπημένες τους ετικέτες, συνθέτοντας μαζί με τον βραβευμένο chef Δημήτρη Τασιούλα μια εμπειρία που αναβιώνει τον πληθωρικό χαρακτήρα και τη γευστική κληρονομιά του μυθικού εστιατορίου.
Σε μια γιορτή–ύμνο στην ελληνική οινο-γαστρονομία, το ORA – του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Έκτορα Μποτρίνι – προσκαλεί τους επισκέπτες του σε μια μοναδική βραδιά στο One&Only Aesthesis, όπου η αυθεντική τοπική κουζίνα της Θεσσαλονίκης συναντά τη δημιουργικότητα της σύγχρονης γαστρονομικής τέχνης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον πλούτο και την εκλεκτή ποιότητα των ελληνικών κρασιών.
ViBo Harvest Festival
Από τις 29 Σεπτεμβρίου και για έναν ολόκληρο μήνα το γνωστό wine bistro του Πειραιά, ViBo, μας προσκαλεί σε ένα φεστιβάλ που γιορτάζει την ελληνική αμπελουργία και σε ένα οινικό και γαστρονομικό ταξίδι σε τέσσερις περιοχές της χώρας μας. Το ViBo Bistrot Πειραιά θα φιλοξενήσει το πρώτο ViBo Harvest Festival, ένα οινικό φεστιβάλ αναδεικνύει τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα.
Εδώ οι λάτρεις του καλού κρασιού θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν γευστικά σε όλη την Ελλάδα, ανακαλύπτοντας τις μοναδικές ποικιλίες και τις ιστορίες πίσω από κάθε περιοχή και κτήμα. Η περίοδος του τρύγου (Αύγουστος - Οκτώβριος) αποτελεί τη πιο σημαντική στιγμή για την ελληνική οινοποιία και το ViBo φιλοδοξεί να μεταφέρει αυτή τη μαγεία στον Πειραιά. Το φεστιβάλ αποτελεί έναν φόρο τιμής στους οινοποιούς που με πάθος και τεχνογνωσία αναδεικνύουν τον ελληνικό αμπελώνα.
Το Vibo Harvest Festival διαρθρώνεται σε τέσσερις εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες, με κάθε εβδομάδα αφιερωμένη σε διαφορετική οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας. Πιο αναλυτικά, θα παρουσιαστούν:
-Νησιά, θαλασσινές γεύσεις (29 Σεπτεμβρίου - 5 Οκτωβρίου): τα νησιώτικα terroirs και οι ποικιλίες που διαμορφώθηκαν από τη θάλασσα και τον ήλιο.
-Πελοπόννησος, αρχαίες ρίζες - σύγχρονη τέχνη (6-12 Οκτωβρίου): Η πελοποννησιακή οινοποιία από το Μοσχοφίλερο της Μαντινείας έως το Αγιωργίτικο της Νεμέας.
-Κεντρική Ελλάδα, η καρδιά της παράδοσης (13-19 Οκτωβρίου): οι ποικιλίες και τα κτήματα που αντιπροσωπεύουν την κλασική ελληνική οινοποιία.
-Βόρεια Ελλάδα, οι εμβληματικές ποικιλίες (20-26 Οκτωβρίου): οι αυτόχθονες ποικιλίες της Βόρειας Ελλάδας, με πρωταγωνιστές το Ξινόμαυρο και τη Μαλαγουζιά.
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.
