Food…holic: Αυτές είναι οι πέντε πιο εθιστικές τροφές!

Food…holic: Αυτές είναι οι πέντε πιο εθιστικές τροφές!

Είσαι σίγουρη πως δεν είσαι εθισμένη και εσύ; 

Ακούγοντας τη λέξη εθισμός στο μυαλό μας έρχονται αυτόματα εικόνες υπερκατανάλωσης αλκοόλ, ναρκωτικών ή τσιγάρου. Ωστόσο, μια από τις σύγχρονες μορφές εθισμού, που έχει οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα παχυσαρκίας εκατομμύρια ανθρώπους, αποτελεί το φαγητό, και φυσικά δεν αναφερόμαστε στο... μπρόκολο ούτε στα καρότα. Άλλωστε, ποιος θα λιγουρευόταν ποτέ κάτι από αυτά; Αντιθέτως, όμως, κανείς δεν θα μπορούσε να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό ή σε ένα μπολ με πατατάκια.


Ο λόγος; Οι τροφές που περιέχουν σε μεγάλα ποσοστά αλάτι, ζάχαρη και λίπος είναι άκρως εθιστικές. Και για μια ακόμη φορά, εμείς οι γυναίκες, σύμφωνα με έρευνες, είμαστε πιο επιρρεπείς σε αυτό το τρίπτυχο... των «καταστροφικών» συστατικών. Παρακάτω θα βρεις τις πέντε πιο «εξαρτησιογόνες» τροφές που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεών μας. Εσύ μπορείς να αντισταθείς;


1.Παγωτό
Στην κορυφή της εξάρτησης δεν θα μπορούσε να βρίσκεται κάτι άλλο από το αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων, το παγωτό. Έρευνες αποδεικνύουν μάλιστα, πως η κατανάλωση επεξεργασμένων λιχουδιών μειώνει την ελκυστικότητα άλλων τροφών, καθώς μετατοπίζει το ηδονικό σημείο ρύθμισης του εγκεφάλου. Μόλις αυτό συμβεί, λυπούμαστε αλλά... δεν υπάρχει γυρισμός. Θέλεις απλά κι άλλο!


2.Σοκολάτα
Ο απόλυτος γλυκός πειρασμός αποτελεί μια από τις πιο εθιστικές τροφές, και μάλιστα τα άτομα που είναι εξαρτημένα από αυτήν, παρουσιάζουν παραπλήσια συμπεριφορά με αυτή των... τοξικομανών. Άλλωστε, οι κοινές σοκολάτες του εμπορίου είναι πεντανόστιμες και λαχταριστές, επειδή περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες στερεά γάλακτος, λάδι, λίπος και, φυσικά, ζάχαρη. Γι' αυτό προτίμησε να καταναλώνεις μαύρη σοκολάτα, αφού είναι η μόνη που έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία.


3.Τηγανιτές πατάτες
Αποτελούν τον... «εφιάλτη» κάθε δίαιτας, αλλά και για πολλούς, το ζενίθ της απόλαυσης, καθώς περιέχουν ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, συστατικά τα οποία τις καθιστούν όχι μόνο εθιστικές αλλά και απόλυτα επιβλαβείς για τον οργανισμό μας. Βάλε λοιπόν τα δυνατά σου, και αντιστάσου στις τηγανιτές πατάτες, και ειδικά σε αυτές του εμπορίου, αφού διαθέτουν υψηλά επίπεδα της καρκινογόνου ουσίας που βρίσκεται σε επεξεργασμένες τροφές, του ακρυλαμιδίου.


4.Πατατάκια
Ομολογουμένως, μέχρι σήμερα, μάλλον δεν έχει υπάρξει άνθρωπος στον πλανήτη που να έχει... σταματήσει στο πρώτο πατατάκι, αφού αν γίνει η αρχή, η συνέχεια είναι... καταιγιστική. Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στη θέα αυτού του πειρασμού, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε να τρώμε τσιπς μετά μανίας και πολλές φορές, η ποσότητα που καταναλώνουμε να είναι τεράστια, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Δυστυχώς όμως, περιέχουν υψηλά ποσοστά λιπαρών και αλατιού, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία. Αν δεν θέλεις να τα αποκλείσεις από τη διατροφή σου, μπορείς να τα αντικαταστήσεις με σπιτικά, προσθέτοντας λίγο αλάτι και άλλα συστατικά της προτίμησής σου.


5.Λευκό ψωμί
Μην απορείς, καθώς ήδη γνώριζες πως είναι μια από τις τροφές που καλό θα ήταν να μην υπήρχε στην κουζίνα σου, αφού είναι φτιαγμένη από επεξεργασμένο αλεύρι, το οποίο έχει ξεχωριστεί από όλα τα θρεπτικά συστατικά που κανονικά διαθέτει, όπως το πίτουρο και το φύτρο. Έτσι, οι υδατάνθρακες που περιέχει έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα η πέψη να γίνεται γρήγορα, τα επίπεδα σακχάρου να ανεβαίνουν, το αίσθημα ευφορίας να σε κατακλύζει και ο οργανισμός σου... να την «ζητά» συνεχώς.

Διαβάστε ακόμη:

Χάστε τα κιλά που θέλετε με την αποτελεσματική δίαιτα Dukan

Πρησμένη κοιλιά; Δοκιμάστε αυτό το smoothie και πείτε αντίο στο φούσκωμα!