Πόσες θερμίδες έχει πραγματικά ο αγαπημένος σου καφές;

Ερμιόνη Σαρρή
Πόσες θερμίδες έχει πραγματικά ο αγαπημένος σου καφές;

Είναι η αγαπημένη σου συνήθεια, αφού πριν ακόμα ανοίξεις καλά καλά τα μάτια σου έχεις ήδη πιάσει το φλιτζάνι με τον αγαπημένο σου καφέ. Σου κρατά συντροφιά παντού, στο σπίτι στην δουλειά, με τις κολλητές σου... Πολλές φορές μέσα στην γεμάτη ημέρα σου, ο ένα δεν αρκεί, μπορεί να καταναλώσεις 2 και 3 καφέδες για σε τονώσουν ή να σε «ξυπνήσουν». Έχεις σκεφτεί πότε όμως, πόσες θερμίδες σου προσδίδει ο καφές;

Τα καλά νέα είναι ό,τι ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες, για να ακριβολογούμε μπορεί να προσδίδει στα 100γραμμάρια καφέ μισή θερμίδα. Αλλά δυστυχώς τις θερμίδες τις ανεβάζουν αυτά που προσθέτεις στον καφέ σου όπως η ζάχαρη, το γάλα, και όποιο άλλο συστατικό για να του δώσει γεύση. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αντιστοιχεί περίπου σε 20 θερμίδες και ένα γαλατάκι 20-30 θερμίδες αν είναι πλήρες, και 15 θερμίδες αν είναι αποβουτυρωμένο.

Άρα αν σου αρέσει ο γαλλικός καφές τον χειμώνα και τον πίνεις με 1 κουταλάκι ζάχαρη σου προσδίδει τις 20 θερμίδες από την ζάχαρη , αν βάζεις και ένα γαλατάκι φτάνει στις 40-50 θερμίδες. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ελληνικό καφέ, ο οποίος θεωρείται και από τις πιο υγιεινές επιλογές αφού είναι ιζηματούχος. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και ο στιγμιαίος καφές και ο εσπρέσο, οι καφέδες σκέτοι δεν έχουν θερμίδες, ανάλογα με την ζάχαρη και το γάλα που θα προσθέσεις αποκτούν και τις αντίστοιχες θερμίδες.

Τι γίνεται όμως με το cappuccino, που συνήθως το παραγγέλνεις έξω ή μπορεί να τον προτιμήσεις για να σου κόψει την τάση για γλυκό; Ανάλογα αν περιέχει φρέσκο γάλα (με αφρόγαλα 160 θερμίδες) ή σαντιγί (333 θερμίδες) οι θερμίδες απογειώνονται. Για το freddo cappuccino που συνηθίζεται το light γάλα τα πράγματα είναι καλύτερα, ανάλογα από την ποσότητα στο αφρόγαλα ξεκινάει από τις 75 θερμίδες, χωρίς καθόλου ζάχαρη.

Συχνά θα ακούσεις να λένε ότι προσθέτουν γάλα στον καφέ, καθώς δεν τον πίνουν με άλλο τρόπο, για να πάρουν λίγο ασβέστιο. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει καθώς ο καφές μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου. Αν επιλέγεις να βάζεις γάλα στον καφέ σου και το κάνεις για την γεύση τότε είναι δεκτό αλλά να ξέρεις πως επιβαρύνεσαι τις θερμίδες του χωρίς να σου έχει καμία θρεπτική αξία. Αν έχεις παρατηρήσει και εσύ κάποια πρηξίματα, καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να καταναλώνεις το αγαπημένο σου ρόφημα σκέτο. Κάθε αρχή και δύσκολη. Όλα μια συνήθεια είναι. Αν προτιμάς πιο εναλλακτικές επιλογές, μπορείς να επιλέξεις cappuccino με γάλα σόγιας, το οποίο πια έχει γίνει αρκετά διαδεδομένο και παρέχεται στις καφετέριες ώς light εκδοχή του παραπάνω ροφήματος. Ο συγκεκριμένος σου προσδίδει περίπου 64 θερμίδες.

Εκτός από τα παραπάνω κλασικά ήδη, ο ιταλικος latte καφές μπορεί να είναι μία από τις επιλογές σου. Συνήθως αποτελείται από δύο δόσεις εσπρέσο, ζεστό γάλα και αφρόγαλα. Πάλι και εδώ οι θερμίδες του προέρχονται από το είδος του γάλατος που περιέχει. Ανάλογα με το αν είναι πλήρες, αποβουτυρωμένο ή φυτικό το γάλα που θα προσθέσεις οι θερμίδες του κυμαίνονται από 120 μέχρι 200 θερμίδες.

Και από εκεί και πέρα, μία φορά στο τόσο, παραδέξου ότι θα επιλέξεις έναν πιο «περίπλοκο» καφέ, από αυτούς που εγώ αποκαλώ καφέδες-πάστες. Δεν είναι κάποιος δόκιμος όρος αλλά οι θερμίδες τους πλησιάζουν τις θερμίδες ενός αγαπημένου μας γλυκού. Το Freddoccino Espresso που παραγγέλνεις το καλοκαίρι στην ξαπλώστρα και περιέχει ζάχαρη, φρέσκο γάλα και θρυμματισμένο πάγο μπορεί να φτάσει στις 330 θερμίδες. Ο Mochaccino Espresso με την προσθήκη σοκολάτας και σαντιγί φτάνει στις 400 θερμίδες.

Τέλος για τους πιο απαιτητικούς υπάρχουν και οι καφέδες που περιέχουν αλκοόλ όπως ο Irish Coffee, δηλαδή καφές φίλτρου ή Espresso με Irish whiskey, ο Bailey’s Irish Cream Coffee (με Bailey’s Original Irish Cream), ο Mexican Coffee (liqueur Kahlua) που αποτελούν πολύ «κακές» επιλογές όταν κάνεις δίαιτα και χρειάζεσαι ένα συγκεκριμένο θερμιδικό φορτίο να λαμβάνεις, αφού ξεκινούν από τις 380 θερμίδες και μπορούν να αγγίξουν μέχρι και τις 430, όσο δηλαδή ένα ολόκληρο μεσημεριανό σου γεύμα, και δεν αναφερόμαστε στα λιπαρά που σου προσφέρουν από την σαντιγί και το αλκοόλ.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω πλέον είσαι αρκετά ενημερωμένη να επιλέγεις τον κατάλληλο καφέ, ανάλογα με την διατροφική φάση που βρίσκεσαι.

Καρτσωνάκη Χριστίνα

Bsc, MscΚλινικη διαιτολογος διατροφολόγος- Health & Wellness Coach ( diet coach)

Μόνιμος συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχολογίας dance your soul