Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής: Πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής: Πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια

Το φαγητό μπορεί να αποτελεί μία αφορμή για κοινωνικοποίηση και διασκέδαση, μία διέξοδο, ένα καταφύγιο ή ένα «αγχολυτικό»

Πότε λέμε ότι η σχέση μας με το φαγητό είναι προβληματική; Σίγουρα, η λήψη της τροφής είναι μία βασική ανάγκη που πρέπει να καλύπτουμε καθημερινά, προκειμένου να επιβιώσουμε. Παρόλα αυτά, δεν αποτελεί μόνο ένα «καύσιμο» για το σώμα μας, αλλά σχετίζεται άμεσα και με την ψυχολογία μας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Το φαγητό μπορεί να αποτελεί μία αφορμή για κοινωνικοποίηση και διασκέδαση, μία διέξοδο, ένα καταφύγιο ή ένα «αγχολυτικό». Σε κάθε περίπτωση όμως, οι διατροφικές μας συνήθειες σχετίζονται άμεσα με τη συναισθηματική μας κατάσταση. Και αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε, μπορεί να αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης του εσωτερικού μας κόσμου. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει έλλειψη μέτρου και απώλεια του ελέγχου;

Σίγουρα, γνωρίζεις για την Ψυχογενή Ανορεξία, όμως δεν είναι η μοναδική διατροφική διαταραχή που επηρεάζει τις γυναίκες. Η Ψυχογενής Βουλιμία και η Επεισοδιακή Πολυφαγία αποτελούν μερικές ακόμη σημαντικές Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) που είναι «γένους θηλυκού» και τις οποίες πρέπει να γνωρίσεις καλύτερα. Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια που πρέπει να σε αφυπνίσουν; Παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο θα καταλάβεις περισσότερα.



Μπορεί τα σημάδια να μην είναι πάντα τόσο εμφανή, ώστε να τα αναγνωρίσεις άμεσα. Για αυτό και είναι σημαντικό να πληροφορηθείς επαρκώς για τις ΔΠΤ, που μπορεί να ταλαιπωρούν τις φίλες σου, τις συναδέλφους σου ή άλλους κοντινούς σου ανθρώπους.

Φυσικά, η ενημέρωση είναι το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Μην ξεχνάς όμως ότι, η δική μας στήριξη στις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με ΔΠΤ είναι πολύ σημαντική. Αυτό ήρθε να μας θυμίσει η καμπάνια Million Chances, που πραγματοποιείται από τον Schwarzkopf και τον Σύλλογο «Επιστρέφω», και έχει στόχο να μας ευαισθητοποιήσει και να μας κινητοποιήσει γύρω από ένα τόσο σημαντικό ζήτημα υγείας, που συχνά προσπερνάμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους αγαπημένους μας;

Είναι σημαντικό, αφού ξεπεράσουμε τους πρώτους φόβους, τις ενοχές και την άρνηση της πάθησης, να προσπαθήσουμε να δείξουμε στους αγαπημένους μας τον δρόμο της επιστροφής στην καθημερινότητα. Πρέπει, λοιπόν, να τους «σηκώσουμε» και πάλι όρθιους και να τους κατευθύνουμε προς το φως της ζωής.

Πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο; Σε αυτό μπορεί να μας καθοδηγήσει ο Σύλλογος «Επιστρέφω», που από το 2015 παρέχει βοήθεια και υποστήριξη στις οικογένειες των ατόμων που πάσχουν από ΔΠΤ. Για την ενέργεια Million Chances συνεργάζεται με τον Schwarzkopf και μας μιλούν ανοιχτά και χωρίς ταμπού για το θέμα. Έτσι, μας δείχνουν τον κατάλληλο τρόπο για να βοηθήσουμε κάθε γυναίκα να ξεπεράσει τα διατροφικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει.

antimetw

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την ενέργεια Million Chances

Πρόκειται για μία δυναμική καμπάνια με ένα πολύ ισχυρό κοινωνικό μήνυμα που φέρνει την ελπίδα σε κάθε γυναίκα, ενθαρρύνοντάς την να μην παραιτείται, αλλά να ξεπερνάει τα εμπόδια και να συνεχίζει να ονειρεύεται. Θέλει να κάνει κάθε μία μας να πιστέψει ότι μπορεί να κυνηγάει ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον, ακόμα και όταν φαίνεται ότι αυτές δεν υπάρχουν…

Αυτό ακριβώς πιστεύει και ο Schwarzkopf, που στο πλαίσιο του προγράμματος Million Chances υποστηρίζει το έργο του Συλλόγου «Επιστρέφω» για την παροχή ενημέρωσης και υποστήριξης σχετικά με τις ΔΠΤ, που αποτελούν σοβαρές ψυχικές νόσους οι οποίες πλήττουν σε ποσοστό 92% τον γυναικείο πληθυσμό.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο «Επιστρέφω» μπορείς να μάθεις εδώ