6 λόγοι για τους οποίους πεινάς συνέχεια

Νατάσσα Σχοινά
6 λόγοι για τους οποίους πεινάς συνέχεια

Οι πιο συνήθεις αιτίες πίσω από το ενοχλητικό φαινόμενο

Η πείνα, όταν δεν ικανοποιείται, είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα που σε κάνει ώρες-ώρες να τρελαίνεσαι και να φαντάζεσαι κάθε λογής πιάτο για να τη σταματήσεις. Αυτό, όμως, γίνεται έως και ενοχλητικό από ένα σημείο και μετά γιατί υπάρχουν φορές που, ενώ δεν έχει περάσει πολύ ώρα από τη στιγμή που έχεις φάει, το καμπανάκι ξαναχτυπά και ζητάει νέα πρόσληψη τροφής. Αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο οργανισμός μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα της πείνας. Οι πιο συχνοί από αυτούς είναι:

  1. Δίαιτα

Όταν κάνεις δίαιτα κι έχεις μειώσει σημαντικά την πρόσληψη τροφής και θερμίδων, ενεργοποιείται η παραγωγή της ορμόνης της πείνας, της «γκρελίνης», κι έτσι νιώθεις ότι πεινάς.

  1. Χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης

Μία διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και κατά συνέπεια να μειώσει την πρόσληψη επιπλέον φαγητού και θερμίδων και να συμβάλλει στη μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

  1. Υψηλή πρόσληψη ζάχαρης

Έρευνα του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition έδειξε ότι η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης φαίνεται να αυξάνει την όρεξη, ακριβώς επειδή προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή γκρελίνης.

  1. Μη επαρκής ποσότητα νερού

Το να πίνεις νερό δεν είναι μόνο απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, αλλά συμβάλλει σημαντικά στο να απολαύσεις σημαντικά οφέλη, όπως η απώλεια βάρους. Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του 2014, δημοσιευμένη στο US National Library of Medicine, οι γυναίκες που κατανάλωναν μισό λίτρο νερό 30 λεπτά πριν να γευματίσουν, μετά από διάστημα οκτώ εβδομάδων, είχαν μειώσει την όρεξή τους και είχαν χάσει βάρος.

  1. Έλλειψη ύπνου

Σε πολλούς ανθρώπους η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αισθήματος της πείνας κι αυτό γιατί απορρυθμίζονται οι φυσικές ορμόνες του οργανισμού. Μπορεί ξαφνικά να νιώσουν μία αδυναμία στο να αντισταθούν σε λαχταριστά φαγητά, κι έτσι να έχουν σαν αποτέλεσμα και την αύξηση του βάρους τους.

  1. Βαρεμάρα

Ναι, ακόμη κι η βαρεμάρα μπορεί να αποτελέσει λόγο που κάποιος νιώθει το αίσθημα της πείνας. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συμβαίνει γιατί καμιά φορά ο οργανισμός μπορεί να μπερδέψει τα δύο συναισθήματα μεταξύ τους και να νομίζει ότι πεινάει ενώ ουσιαστικά απλά βαριέται.