Πόσες θερμίδες κρύβει το σύκο; Να το φας ξερό ή φρέσκο;

Πόσες θερμίδες κρύβει το σύκο; Να το φας ξερό ή φρέσκο;

Είτε φρέσκο, είτε στην αποξηραμένη του τροφή το σύκο είναι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού.

Τα φρέσκα σύκα είναι τον Αύγουστο στην καλύτερή τους φάση και θα σε δροσίσουν ενώ ταυτόχρονα θα σε χορτάσουν. Από τον Σεπτέμβρη, θα βρεις τα σύκα και αποξηραμένα

Τόσο το φρέσκο όσο και το αποξηραµένο σύκο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Ενώ ταυτόχρονα είναι καλή πηγή ασβεστίου. Τρία μεσαία σύκα περιέχουν 66 mg ασβεστίου.

Από τα πράσινα µέχρι τα µεγάλα µαύρα και τα βασιλικά σύκα αλλά και τα αποξηραμένα που μπορείς να καταναλώνεις όλο το χρόνο κι όχι μόνο το καλοκαίρι, τα σύκα είναι το απόλυτο σνακ.

Θυμήσου να τα φυλάξεις στο ψυγείο σε πιάτο καλυµµένο µε χαρτί κουζίνας για να διατηρηθούν για περισσότερο.



Ένα φρέσκο σύκο είναι περίπου 64 γραμμάρια και έχει 47 θερμίδες. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου αλλά και στη ρύθμιση του διαβήτη.

Ταυτόχρονα, το φρέσκο σύκο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και προστατεύει τον οργανισμό από διάφορα είδη καρκίνου ενώ έχει και πολλά ω-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην υγεία της καρδιάς.

Τα σύκα ταιριάζουν καλά µε τυρί, ξηρούς καρπούς και µέλι ενώ μπορείς να τα συνδυάσεις φρέσκα ή αποξηραμένα µε σαλάτες στο γιαούρτι ή ακόµη και σε πίτσα µε κατσικίσιο τυρί.



Όσο για τα ξερά σύκα η χαμηλή περιεκτικότητα τους σε φρουκτόζη τα κάνει να είναι καλή εναλλακτική όσων αντιμετωπίζουν δυσπεψία. Όσο για τις θερμίδες, τα σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ παραμένουν χορταστικά εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες όπως ακριβώς και τα φρέσκα.