Τι μπορείς να φας πριν και μετά τη γυμναστική

Τι μπορείς να φας πριν και μετά τη γυμναστική

Τι πρέπει να τρως πριν και μετά την προπόνηση

Ξεκινάμε πάλι να γυμναζόμαστε και να προετοιμάζουμε το bikini body μας! Μεγάλη σημασία για να είναι αποτελεσματική η προσπάθειά μας στο γυμναστήριο είναι να προγραμματίσουμε τη διατροφή μας.

Τι προτείνει η ειδικός για την διατροφή μας πριν αλλά και μετά την άσηκση;

«Αρχικά θα πρέπει να ασχοληθούμε με τη διατροφή πριν τη γυμναστική. Έρευνες δείχνουν πως η αερόβια γυμναστική το πρωί και ενώ είμαστε νηστικοί, μάς δίνει τη δυνατότητα να κάψουμε μέχρι και 30 % περισσότερο λίπος. Επειδή όμως δεν έχουμε όλοι την πολυτέλεια να μπορούμε να γυμναζόμαστε τις πρωινές ώρες, είναι σημαντικό να μην πηγαίνουμε στο γυμναστήριο με άδειο στομάχ», τονίζει η Κλειώ Δημητριάδου, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος.

Κταναλώνοντας λοιπόν κάποιο σνακ πριν το γυμναστήριο, έχει βρεθεί πως βελτιώνεται η απόδοσή μας. Αναφερόμαστε βέβαια σε σνακ και όχι σε κανονικό γεύμα, καθώς ο σκοπός είναι να μην πεινάμε, να έχουμε ενέργεια, αλλά και να μην αισθανόμαστε βάρος ή υπνηλία. Συνήθως το σνακ αυτό θα πρέπει να το καταναλώσουμε μισή με μία ώρα περίπου πριν από την προπόνηση.

Σε περίπτωση που έχουμε σκοπό να φάμε κανονικά, καλό είναι να προσπαθήσουμε να το φάμε νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να ακούμε το σώμα μας και τις ανάγκες του, και να αντιλαμβανόμαστε πως αυτές οι οδηγίες είναι γενικές και ο καθένας θα πρέπει να τις προσαρμόζει στο πρόγραμμά του και στις προτιμήσεις του.

Τα ιδανικά σνακ

Ιδανικά σνακ θεωρούνται αυτά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ψωμί ή δημητριακά ολικής άλεσης, κάποιο φρούτο πχ. μήλο) ώστε να κρατούν το σάκχαρο σταθερό. Η περιεκτικότητα του γεύματος σε πρωτεΐνες θα πρέπει να είναι μέτρια και σε λίπος χαμηλή, καθώς τα λιπαρά τρόφιμα είναι περισσότερο δύσπεπτα. Το ίδιο ισχύει και για τις φυτικές ίνες τις οποίες δε θα πρέπει να προσλαμβάνουμε σε μεγάλες ποσότητες για να αποφευχθούν τυχόν γαστρεντερικές διαταραχές. Ας μην ξεχνάμε ακόμη, και τη σημασία της ενυδάτωσης του σώματος, η οποία εξασφαλίζει τη μέγιστη αντοχή μας. Με βάση αυτά τα δεδομένα κάποια παραδείγματα για σνακ είναι τα εξής:

1 ποτήρι γάλα + ½ φλυτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως
1 γιαούρτι + 1 bar δημητριακών
1 φρούτο + 2 κρακεράκια + λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά
2 φρυγανιές με λίγο μέλι
1 ποτήρι χυμός + 1 bar δημητριακών
(όπου δεν περιλαμβάνεται υγρό τρόφιμο, φροντίζουμε να πίνουμε και ένα ποτήρι νερό)

Συμβουλή: ένας καφές πριν την προπόνηση αυξάνει την επίδοση, τις καύσεις αλλά και την αντοχή μας.

Ευχαριστούμε την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, www.coachmydiet.wordpress.com

Τι ισχύει για την διατροφή μετά την προπόνηση; Δες στην gallery.