Meal Prepping: Πώς θα το κάνεις γρήγορα, σωστά και υγιεινά

Meal Prepping: Πώς θα το κάνεις γρήγορα, σωστά και υγιεινά

Και τελικά, τι είναι το Meal Prepping που ακούμε τελευταία; 

Την πρώτη φορά που άκουσα για το meal prepping θεώρησα απλά πως αναφέρεται στον χρόνο που χρειαζόμαστε στην κουζίνα μέχρι να τακτοποιήσουμε τα υλικά της συνταγής με την οποία θα ασχοληθούμε για το γεύμα μας, σε βαζάκια και μπολάκια όλων των μεγεθών -κάτι σαν αυτό που κάνουν οι τηλεοπτικοί μάγειρες και ετοιμάζουν ένα φανταστικό πιάτο σε… χρόνο dt! Μετά από περισσότερη προσοχή όμως, κατάλαβα για τα καλά πως το meal prepping, η νέα τάση στους εργαζόμενους διεθνώς, είναι «κάτι» παραπάνω: Είναι τρόπος ζωής! Αυτόν τον τρόπο ζωής που λίγο-πολύ είχα υιοθετήσει «ατύπως» τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας στο γραφείο φαγητό από το σπίτι, υπήρχαν τεχνικές και μικρά tips για να τον… τελειοποιήσω.

Η αλήθεια είναι πως με τον όρο meal prepping, όλος ο υπόλοιπος κόσμος δεν εννοεί «βάζω σε ταπεράκι το φαγητό της μαμάς που περίσσεψε από χθες», αλλά μία ολόκληρη διαδικασία, που βασίζεται -ή, πρέπει να βασίζεται- στις αρχές της καλής διατροφής, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, επτά ημέρες την εβδομάδα. Η ακριβής μετάφραση των λέξεων και ο πιο ολοκληρωμένος ορισμός του meal prepping άλλωστε παραπέμπει στην προετοιμασία των γευμάτων των επόμενων ημερών για το γραφείο -συνήθως για ολόκληρη την πενθήμερη εργασία. Είναι πλέον σύνηθες, οι εργαζόμενοι να αφιερώνουν ένα απόγευμα ή κάποιες ώρες το σαββατοκύριακο, ώστε να προετοιμάζουν τα γεύματα της εβδομάδας.

Είναι σαφές πως τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας είναι πολλά και ευνόητα. Το να προετοιμάζεις εγκαίρως τα γεύματα της εβδομάδας βοηθάει στη σωστή διατροφή, στην οικονομία χρημάτων, στην εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας και επαγωγικά στην καλή διάθεση. Πώς γίνεται όμως το σωστό meal prepping γρήγορα και υγιεινά; Ας δούμε μερικά tips που θα σου λύσουν τα χέρια και θα κάνουν τους συναδέλφους και τις κολλητές να σε κοιτούν με θαυμασμό!

Το «κλειδί» είναι η προετοιμασία

Για να προετοιμάσεις την εβδομαδιαία διατροφή σου, χρειάζεται… τη δική του προετοιμασία. Πρέπει δηλαδή, πριν μπεις στην κουζίνα να ετοιμάσεις τα γεύματά σου, να κάνεις μερικά βήματα που θα σε βγάλουν από πολλούς μπελάδες. Ένα από αυτά, είναι να επιλέξεις τα σωστά δοχεία τροφίμων για όλων των ειδών τα γεύματα που θα ετοιμάσεις. Ναι, πρέπει να είναι περισσότερα από ένα και ναι, πρέπει να είναι κατάλληλα για διάφορους τύπους τροφών που προτιμάς. Για παράδειγμα, δεν θέλεις να βάλεις το κρέας στον ίδιο χώρο του δοχείου με τα λαχανικά σου ή δεν θέλεις να ετοιμάσεις τη φρυγανιά ολικής άλεσης Wasa original με το cottage cheese και τη γαλοπούλα σου από το πρωί γιατί μέχρι να έρθει η ώρα να τη φας, δεν θα είναι πια «φρέσκια». Κατάγραψε λοιπόν τις προτιμήσεις σου και αφιέρωσε χρόνο στο να βρεις τα κατάλληλα δοχεία που θα φιλοξενήσουν τα γεύματά σου.

geumata

Αφού γίνει αυτή η προετοιμασία μία φορά, έχεις κάνει το πολύ σημαντικό βήμα της αρχής, που ως γνωστόν, είναι το ήμισυ του παντός. Προχωράς με την ειδική προετοιμασία των γευμάτων της εβδομάδας, δηλαδή τα απαραίτητα ψώνια, αφού προηγουμένως έχεις κάνει το meal planning σου, τον προγραμματισμό σου. Η γενική αρχή της μεσογειακής διατροφής για μεσημεριανό (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, όσπριο, λαδερό) καλό είναι να ακολουθείται κατά το δυνατόν τόσο για λόγους υγείας όσο και γιατί πραγματικά θα βγεις από τον… μισό μπελά του τι να ετοιμάσεις για φαγητό.

Θα σε σώσουν οι φρυγανιές ολικής άλεσης που ταιριάζουν με όλα

Για ένα μέσο ωράριο 10-6 που ισχύει για πολλούς, σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμάσεις τόσο ένα κυρίως γεύμα, όσο και -ιδανικά- δύο σνακς. Δεν είναι καθόλου εύκολο όλο αυτό, όμως έχεις στην τσάντα σου τη λύση που σε βοηθάει να μένεις χορτασμένη από μια γευστική λύση, ανά πάσα στιγμή. Έχοντας μαζί σου τις φρυγανιές σουηδικού τύπου Wasa και με ελάχιστη προετοιμασία που μπορεί να κάνει και ο πιο… άπειρος «μάγειρας» συνθέτεις ένα γευστικό πιάτο, που μπορεί να είναι ακόμα και το μεσημεριανό σου, ελαφρύ γεύμα του γραφείου. Έχοντας μαζί σου μικρά δοχεία με τυρί κρέμα, πέστο βασιλικού, ντοματίνια και τις αγαπημένα σου Wasa Delicatess στην τσάντα έχεις σε «χρόνο dt» μια νοστιμιά που σε απογειώνει!

apogeivnei9999

Άλλη λύση, για πιο… παραδοσιακές καταστάσεις, η Wasa Ολικής Άλεσης με ντομάτα, κάππαρη, κατίκι και ελαιόλαδο, που είναι ιδανική πρόταση για τα ζεστά, καλοκαιρινά μεσημέρια του γραφείου, όπως και η μεσογειακή-ιταλική εκδοχή της Wasa Original με ρόκα, μοτσαρέλα και μπαλσάμικο. Με αυτές τις απλές λύσεις, ήδη έχεις πάει το meal prepping σου σε άλλο επίπεδο, εύκολα, γρήγορα και υγιεινά, μιας και οι Wasa φτιάχνονται με αλεύρι ολικής άλεσης, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, τραγανές, γευστικές και για κάθε στιγμή της ημέρας!

Προσοχή στις λεπτομέρειες

Όταν θα μπεις στην κουζίνα σου με σκοπό να τελειοποιήσεις την τέχνη του meal prepping και -γιατί όχι- να γεμίσεις τα insta stories σου με το κατάλληλο υλικό, πρέπει να δώσεις προσοχή και στις σημαντικές λεπτομέρειες. Υποθέτοντας πως κάνεις το meal prepping την Κυριακή για όλη την εβδομάδα, καλό είναι να προγραμματίσεις και τι θα φαγωθεί πότε, βάσει του πόσο μπορεί να διατηρηθεί το μαγειρεμένο τρόφιμο στο ψυγείο. Ακόμα μία λεπτομέρεια που θα σου εξασφαλίσει πολύτιμο χρόνο καθημερινά είναι να προετοιμάσεις εξίσου επιμελώς και τα μικρά δοχεία τροφίμων που θα χρειαστείς καθημερινά: Εκείνο που θα βάλεις το cottage για τη Wasa της Δευτέρας, εκείνο που θα βάλεις το κατίκι για τη Wasa της Τρίτης κοκ.

Meal prepping λοιπόν, ένας όρος που ήρθε για να μείνει, για να μας διευκολύνει και για να… απογειώσει τους απολαυστικούς γευστικούς συνδυασμούς με τις Wasa φρυγανιές μας!