4 τροφές για να ενισχύσεις τη βιταμίνη D στο σώμα σου

Νάνσυ Μητσοστέργιου
4 τροφές για να ενισχύσεις τη βιταμίνη D στο σώμα σου

Χωρίς τον ήλιο

Η βιταμίνη D είναι μια κρίσιμη λιποδιαλυτή βιταμίνη που απαιτείται για το σώμα σου για να διατηρήσει τον ορό ασβεστίου, ο οποίος υποστηρίζει κυτταρικές διεργασίες, νευρομυϊκή λειτουργία και οστεοποίηση οστών. Αυτή η βιταμίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανοσοαπόκριση και είναι κρίσιμη στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, του καρκίνου, της κατάθλιψης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Ωστόσο, πάνω από το 40 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τα καλά νέα? Υπάρχουν πολλοί φυσικοί και νόστιμοι τρόποι για να βάλουμε τη βιταμίνη D στο σώμα μας.

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να λάβεις την ημερήσια δόση αυτής της βιταμίνης είναι να βγεις έξω! Το φως του ήλιου επιτρέπει στο σώμα να συνθέτει τη βιταμίνη D φυσικά. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι 5 έως 15 λεπτά, 2-3 φορές την εβδομάδα χωρίς αντηλιακό ή πάρα πολύ ρούχα για να αυξήσεις τα επίπεδά. Απόλαυσε τον ήλιο το πρωί ή αργά το απόγευμα που δεν είναι πολύ δυνατός ο ήλιος για να αποφύγεις βλάβες στο δέρμα. Εάν η έκθεση στον ήλιο υπερβαίνει τα 10 έως 15 λεπτά, να θυμάσαι πάντα να χρησιμοποιείς αντηλιακό.

Δεδομένου ότι η βιταμίνη D δεν υπάρχει φυσικά σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τι μπορείς να φας για να πάρεις αυτό το θρεπτικό συστατικό στη διατροφή σου. Οι καλύτερες πηγές περιλαμβάνουν το συκώτι των ζώων, τα λιπαρά ψάρια, τον κρόκο των αυγών και τα ιχθυέλαια - αλλά μπορείς επίσης να πάρεις βιταμίνη D μέσω εμπλουτισμένων τροφίμων.

#1. Σολομός

Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D. Επίλεξε άγριο και φάτε τον ωμό ή ψημένο. Ο άγριος σολομός σε κονσέρβα είναι επίσης μια εύκολη, λιγότερο ακριβή επιλογή.

#2. Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια υπέροχη πηγή βιταμίνης D που προσφέρει αρκετές βιταμίνες Β και κάλιο. Τα επίπεδα βιταμίνης D ποικίλλουν ανάλογα με κάθε τύπο μανιταριού, όπως shiitake, portobello, morel και chanterelle. Μπορείς επίσης να αγοράσεις μανιτάρια που έχουν εκτεθεί σε υπεριώδες φως δίνοντάς τους ακόμη υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.

#3. Κρόκος αυγού

Ένας άλλος λόγος που πρέπει πάντα να τρως ολόκληρο το αυγό! Η βιταμίνη D βρίσκεται μόνο στον κρόκο του αυγού. Τα αυγά περιέχουν επίσης όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και αποτελούν εξαιρετική πηγή χολίνης και υγιών λιπών. Να επιλέγεις πάντα αυγά ελεύθερης βοσκής ή βοσκοτόπων, καθώς περιέχουν 4 έως 6 φορές περισσότερη βιταμίνη D.

#4. Τόνος

Ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι ένας εύκολος τρόπος για να πάρεις βιταμίνη D. Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του το καθιστά ένα εξαιρετικό βασικό υλικό στο ντουλάπι σου για να το βάλεις ανά πάσα ώρα και στιγμή στο πιάτο σου ως μια υπέροχη πηγή πρωτεΐνης.