Χαρούπι: Το νέο trend στη διατροφή και πόσο μας βοηθάει τελικά

Πατούλια Κατερίνα
Χαρούπι: Το νέο trend στη διατροφή και πόσο μας βοηθάει τελικά

Χαρούπι. Νέο trend; Τί είναι και που βοηθάει στην υγεία;

Σίγουρα όλοι έχουν συναντήσει κάποιο προϊόν χαρουπιού στο εμπόριο Τί είναι όμως το χαρούπι και πόσο πραγματικά ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό; Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου “χαρουπιά” (γνωστή αλλιώς και ως Ceratonia siliqua). Η ιστορία του ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα και πλέον η καλλιέργεια του φτάνει έως και την Αυστραλία! Ο καρπός του εμφανισιακά μοιάζει αρκετά με αυτόν του φρέσκου φασολιού.

Ποιά είναι τα οφέλη του χαρουπιού;
Η πιο συνήθης χρήση του χαρουπιού είναι στο φαγητό και θεωρείται μια καλή εναλλακτική του κακάου εξαιτίας της γλυκιάς του γεύσης. Η ένταξη του χαρουπιού στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε διάφορα προβλήματα υγείας.

«Το χαρούπι όντας πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές είναι και δεν περιέχει καφεΐνη είναι κατάλληλο για ανθρώπους με υψηλή πίεση. Το γεγονός ότι είναι επίσης είναι χαμηλό προϊόν σε λιπαρά και σάκχαρα το καθιστά μια καλή επιλογή για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος αλλά ακόμα και για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και έχουν ως στόχο την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα», τονίζει η Δήμητρα Γλυνού.

Εκτός από όλα αυτά είναι και μια εξαιρετική πηγή αρκετών βιταμινών (A, B2, B3, B6) και μετάλλων (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο) τα οποία συμβάλλουν τόσο στην υγεία του δέρματος όσο και της όρασης.

Όλα αυτά καθιστούν το χαρούπι μια εξαιρετική επιλογή καθώς βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου (πρόληψη δυσκοιλιότητας αλλά και ανακούφιση σε περίπτωση διάρροιας) καθώς και επίσης είναι άριστη επιλογή για την πρόληψη και θεραπεία της υπερχοληστερολαιμίας, για την μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και την καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Το χαρούπι επίσης εκ φύσεως δεν περιέχει γλουτένη οπότε και γίνεται αυτομάτως μια υπέροχη επιλογή για άτομα με κοιλιοκάκη!

Το χαρούπι μπορούμε να το βρούμε σε αρκετές μορφές. Η πιο συνήθης είναι σε μορφή αλευριού ή αλλιώς χαρουπάλευρο. Οι λοβοί του χαρουπιού επειδή έχουν γλυκιά γεύση, θεωρούνται καλό υποκατάστατο του κακάου. Σε μαγαζιά μπορούμε να το βρούμε επίσης και σε ζυμαρικά χαρουπιού, παξιμάδια ή μπισκότα.

Γνωρίζοντας όλα αυτά, είναι ασφαλές να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι το χαρούπι είναι αδιαμφησβήτητα μια υπέροχη επιλογή τόσο για την ικανοποίηση της αγάπης μας για γλυκές γεύσεις όσο και για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας.

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr/