Φυτικά γάλατα: Τι περιέχουν και ποιο είναι καλύτερο;

Πατούλια Κατερίνα
Φυτικά γάλατα: Τι περιέχουν και ποιο είναι καλύτερο;

Soya, αμυγδάλου, βρώμης, ρυζιού, καρύδας, καρυδιού, φουντουκιού ή κάσιους γάλα

Φυτικό γάλα: Μια από τις πλέον πιο πρόσφατα δημοφιλείς εναλλακτικές τόσο για αυτούς που δεν τους αρέσει το γάλα ή δεν μπορεί να το διαχειριστεί ο οργάνισμός τους, όσο και για αυτούς που ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή είναι τα φυτικά ροφήματα.

«Πρόκειται για υποκατάστατα του γάλακτος ζωικής προεύλευσης και αντικατάσταση αυτών με ροφήματα φυτικής προεύλευσης όπως αυτά της soya, αμυγδάλου, βρώμης, ρυζιού, καρύδας, καρυδιού, φουντουκιού ή κάσιους», τονίζει η ειδικός Δήμητρα Γλυνού.

Ρόφημα Soya
Το ρόφημα σόγιας παράγεται από ένα ασιατικής προέλασης φασόλι που ονομάζεται soy καθιστώντας το ιδανικό για χορτοφάγους και για αυτούς που δεν μπορούν να χωνέψουν εύκολα την λακτόζη. Εκτός του ότι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη , το γεγονός ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα μονοακόρεστα αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά συμβάλλει στη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και την καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ωστόσο η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται προσεχτικά καθ' ότι υπερκατανάλωση του μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του περιεκτικότητας. Άλλες πιθανές παρενέργειες της soya (λόγω της αλλεργιογόνος δράσης του) μπορεί να είναι πρήξιμο, φαγούρα, αναστάτωση του εντέρου, φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς ακόμα και εμετό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ρόφημα Αμυγδάλου
Η πιο δημοφιλής επιλογή με διαφορά από όλα τα φυτικά ροφήματα είναι αυτή του ροφήματος αμυγδάλου. Για αυτό μάλιστα παρατηρούμε και τόσες παραλλαγές αυτού στις συσκευασίες του (καβουρντισμένο αμύγδαλο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, με κακάο κ.ο.κ.). Τόσο η χαμηλή θερμιδική του περιεκτικότητα όσο και το ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα (σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο και χαλκό) το κάνει την απόλυτη επιλογή για μικρούς και μεγάλους. Η διασκευή του ροφήματος χωρίς προσθήκη ζάχαρης το καθιστά επίσης ιδανικό για όσους θέλουν να διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου χαμηλά. Προσοχή ωστόσο σε κάποιες μάρκες με επιπλέον προσθετικά που ίσως μπορεί να προκαλέσουν κάποια φλεγμονή ή αλλεργία

Ρόφημα Βρώμης
Το ρόφημα βρώμης είναι φυσικά πιο γλυκό, πλούσιο και αυτό σε βιταμίνες, ασβέστιο και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά με μια πιο κρεμμώδης σύσταση. Η περιεκτικότητα του σε ίνες σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθάει στο αίσθημα κορεσμού, την ανακούφιση του εντέρου και την διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων της ολικής χοληστερόλης.

Ρόφημα Καρύδας
Φτιάχνεται από τη σάρκα της καρύδας και έχει μια πιο γλυκιά και ευχάριστη γεύση που το κάνει ιδανικό τόσο για γλυκιές όσο και για αλμυρές συνταγές. Περιέχει θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες όπως σίδηρο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο αλλά έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συγκριτικά με το ρόφημα αμυγδάλου. Αν και φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην συνολική ευεξία του οργανισμού ενισχύοντας το καρδιαγγειακό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η αλόγιστη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και τα επίπεδα χοληστερόλης εξαιτίας της μεγάλης του περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά. Άλλες πιθανές παρενέργειες είναι ίσως κάποια ενόχληση στο έντερο ή κάποιου είδους αλλεργική αντίδραση.

Ρόφημα Ρυζιού
Φτιάχνεται από τον συνδυασμό νερού και ρυζιού ενώ η γεύση του είναι ελφρώς γλυκιά. Όπως είναι λογικό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες αλλά επίσης και σε περισσότερο μαγγάνιο και σελήνιο συγκριτικά με τα υπόλοιπα ροφήματα. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και την πρόληψη μολύνσεων σε αρχικά στάδια. Το γεγονός επίσης ότι είναι χαμηλό σε λιπαρά το καθιστά μια καλή επιλογή για όσους έχουν θέμα με την χοληστερόλη. Ακόμα όντας μια καλή πηγή βιταμίνης B , το ρόφημα ρυζιού μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό σύστημα, την ροή του αίματος και να συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

Ρόφημα Καρπού Καρυδιού
Ο καρπός του καρυδιού περιέχει υγιή λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κακής χοληστερόλης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση. Τα φυτικά λίπη συμβάλλουν στη μείωση κινδύνου καρδιακής νόσου αλλά και να μειώσουν τυχόν φλεγμονές. Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε σάκχαρα το κάνουν μια ασφαλή επιλογή για όσους επιθυμούν να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο και για όσους πάσχουν από διαβήτη.

Ρόφημα Κάσιους
Ο καρπός κάσιους είναι πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο , βιταμίνη Κ). Είναι με διαφορά ο νικητής όταν πρόκειται για πρωτεΐνη αφού μόλις 1 ποτήρι αποδίδει 18 γρ πρωτεΐνης. Είναι χαμηλό σε λιπαρά συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς ενώ τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στον καρπό μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κακής (LDL ) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Ρόφημα Φουντουκιού
Όσο για το ρόφημα φουντουκιού είναι και αυτό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ωφέλιμα λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Η γλυκιά και κρεμμώδης σύσταση του το κάνει ιδανικό για γλυκιές συνταγές. Η αντιοξειδωτική τους δράση βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και της φλεγμονής του αίματος και την γενικότερη ευεξία του καρδιακού μας συστήματος.

Γνωρίζοντας αυτά εύκολα μπορείς να κάνεις την δική σου επιλογή που θα ικανοποιήσει περισσότερο τις ανάγκες σου. Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες κατηγορίες μπορεί να αποτελέσει μια υγιεινή επιλογή και να εκμεταλλευθούν όλα τα θετικά στοιχεία που προσφέρουν όταν η κατανάλωση τους γίνεται συνειδητά χωρίς να ξεφεύγουμε.

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr/