Ποιες είναι οι καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης;

Ποιες είναι οι καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης;

Ποια τρόφιμα καλύπτουν τις πρωτεϊνικές σας ανάγκες αν απέχετε από ζωϊκά προϊόντα.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας και δομικό λίθο των μυών, του δέρματος, της καρδιάς, του εγκεφάλου, καθώς και των ματιών, των μαλλιών και των νυχιών. Επιπλέον οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την παραγωγή αντισωμάτων του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζουν επίσης ρόλο στο μεταβολισμό και την παραγωγή ενέργειας.

Συνθέτονται από 22 αμινοξέα που αποτελούν τα δομικά συστατικά τους, εκ των οποίων τα 9 είναι γνωστά ως απαραίτητα αμινοξέα που πρέπει να λαμβάνουμε από τη διατροφή μας και ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει. Οι πρωτεϊνικές ανάγκες των ενηλίκων υπολογίζονται σε 0.8-1g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Δηλαδή, ένας ενήλικας με βάρος 70 κιλά χρειάζεται κατά μέσο όρο 70g πρωτεΐνης καθημερινά.

Για τους περισσότερους η κύρια πηγή πρωτεϊνών είναι τα ζωϊκά προϊόντα. Ωστόσο, πρωτεΐνες περιέχονται και σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και δεν είναι δύσκολο να καλύψουμε τις πρωτεϊνικές απαιτήσεις τους οργανισμού μας ακόμα και αν δεν καταναλώνουμε ζωϊκά προϊόντα.

Αν λοιπόν απέχετε από τα ζωϊκά προϊόντα λόγω της νηστείας της Σαρακοστής ή ακολουθείτε κάποιου είδους χορτοφαγική διατροφή, δείτε παρακάτω ποια τρόφιμα μπορείτε να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας για να καλύπτετε τις πρωτεϊνικές ανάγκες σας.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr