Γιατί δεν πρέπει να ξαναπετάξεις τα κουκούτσια από το καρπούζι

Τσακιρίδου Χριστίνα
Γιατί δεν πρέπει να ξαναπετάξεις τα κουκούτσια από το καρπούζι

Αποδείχθηκε πως έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό που αγνοούσαμε μέχρι σήμερα.

Αν μπορούσα να ξεχωρίσω ένα και μόνο φρούτο ως το πιο νόστιμο και καλοκαιρινό, αυτό θα ήταν αναμφίβολα το καρπούζι. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, νερό και παράλληλα με ελάχιστες θερμίδες αποτελεί την καλύτερη επιλογή για γεύση και ενυδάτωση αυτή την περίοδο. Από μικρή θυμάμαι να ακούω τη μαμά να λέει πως πρέπει να αφαιρούμε σχολαστικά τα κουκούτσια πριν απολαύσουμε το φρουτάκι μας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες έρχονται να ανατρέψουν όσα ξέραμε και να αποδείξουν πως τα κουκούτσια του καρπουζιού είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Ναι, κι όμως!

Όλα όσα αγνοούσαμε για τα κουκούτσια

Ένα φλιτζάνι κουκούτσια από καρπούζι περιέχει περισσότερα από 30 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 16 γραμμάρια υδατανθράκων. Είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια σε μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σύμπλεγμα βιταμινών Β. Ιδανικά για όσες ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και λίπος, μπορούν να καταναλωθούν ψημένα ή άψητα ως απογευματινό σνακ, σε σαλάτες ή στο αγαπημένο σου γιαούρτι.



Τα οφέλη τους για την υγεία

Αυτό το τραγανό σνακ μπορεί να καταστείλει την όρεξη και να σε κρατήσει χορτάτη για ώρες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη σύμφωνα πάντα με έρευνες αυξάνει την κορεσμό και ενισχύει την μεταβολική λειτουργία. Με την πάροδο του χρόνου, η κατανάλωση κουκουτσιών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Την ίδια ώρα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα ενώ οι φυτικές ίνες καταπολεμούν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Τέλος, βελτιώνουν την όψη του δέρματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Επειδή είμαστε ήδη σε καλοκαιρινό mood, ήρθε η ώρα να βάλεις στα ηχεία το απόλυτο τραγούδι της σεζόν.



Πηγή φωτογραφιών: unsplash.com