Cheat Meal: Ο τρόπος για να μπορείς να έχεις ελεύθερο γεύμα και να χάνεις βάρος

Πατούλια Κατερίνα

Μπορώ να έχω Cheat Meal όταν προσπαθώ να χάσω βάρος;

To να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες σε πιο υγιεινές προκειμένου να επιτύχεις τον στόχο σου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Αρχικά το σημαντικότερο πράγμα σε ένα διατροφικό πλάνο προκειμένου να παραμείνεις συνεπής σε αυτό, είναι να απολαμβάνεις τα γεύματα που περιέχει χωρίς να αισθάνεσαι ότι πραγματοποιείς κάποιου είδους αγγαρείας. Αν λοιπόν ακολουθείς πιστά το πλάνο στο οποίο βρίσκεσαι ένα ελεύθερο γεύμα μια φορά την εβδομάδα όχι μόνο δεν θα επηρεάσει αρνητικά όλη την υπόλοιπη προσπάθεια σου αλλά αντίθετα θα ενισχύσει τον μεταβολισμό σου.

Πώς μπορώ να ενσωματώσω ένα ελεύθερο γεύμα στο διατροφικό μου πλάνο;

Όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχει κάποιος ακριβής οδηγός λόγω της διαφοράς των καθημερινών απαιτήσεων του καθενός. Ο σωστός τρόπος να έχεις ένα cheat meal είναι και αυτός που θα σε κινητοποιήσει να ακολουθήσεις με συνέπεια το υπόλοιπο διατροφικό σου πλάνο μέχρι να επιτύχεις τον στόχο σου. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις ακόμα περισσότερο το γεύμα σου χωρίς όμως να το παρακάνεις.

Προγραμματίζοντας το ελεύθερο γεύμα σου μια συγκεκριμένη μέρα, ώρα ή έξοδο μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μια πιο καθαρή οπτική γωνία και επομένως περισσότερο έλεγχο στην όλη διαδικασία. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να μην αφήσεις τον εαυτό σου να λιμοκτονήσει μέχρι την ώρα του ελεύθερου γεύματος, αφού το μόνο που θα καταφέρεις με αυτό είναι να καταναλώσεις λαίμαργα παραπάνω ποσότητα από όση μπορεί να χρειάζεσαι για να ικανοποιήσεις την πείνα σου. Καλό θα ήταν επίσης αν δεν θέλεις να το παρακάνεις να συνοδεύεις το γεύμα σου πάντα με μια σαλάτα για να παραμείνεις χορτάτος.

Τέσσερα συστατικά που μπορείς να προσθέσεις στα γλυκά αντί για ζάχαρη

Μια άλλη συμβουλή είναι το να ακούσεις το σώμα σου και τι πραγματικά ζητάει. Το πιο αποτελεσματικό cheat meal είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώθεις και πιο απελευθερωμένος. Αν το σώμα σου ζητάει γλυκό, ζυμαρικά ή πίτσα επίτρεψε του να φάει. Με το να καταπιέσεις το σώμα σου να μην φάει αυτό που θέλει, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες φαγητού αργότερα. Αυτό που επίσης μπορείς να κάνεις για να μην νιώθεις ότι ίσως ξεφεύγεις είναι να επιλέγεις μία κατηγορία φαγητού και όχι συνδυασμούς. Για παράδειγμα αν πραγματικά λιγουρεύεσαι ένα γλυκό περιορίσου εκεί και μην το συνδυάσεις με κάτι άλλο πχ αλκοόλ και το αντίστροφο.

Η απώλεια βάρους είναι πολλά παραπάνω από το απλά να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες την ημέρα.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζεις το φαγητό επηρεάζει την ικανότητα σου να ελέγχεις τις διατροφικές σου συνήθειες. Η λέξη “cheat” (κλεψιά) είναι συνδεδεμένη με αρνητική έννοια η οποία σχετίζεται με συναισθήματα ενοχής και αδυναμίας οδηγώντας συχνά στην παραίτηση. Αντί για αυτό λοιπόν θα ήταν πιο σωστό να αναθεωρήσουμε και να το μετονομάσουμε σε “treat meal” (κέρασμα – αμοιβή) μεταφέροντας έτσι ένα πιο θετικό μήνυμα που θα βοηθήσει να αναγνωρίζεις τους κόπους σου και να ανταμείβεις τον εαυτό σου με κάτι που σου αρέσει χωρίς ενοχές.

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr/