5 τροφές που ενισχύουν τη διάθεση και καταπραΰνουν το στρες - Βάλ' τες άμεσα στη διατροφή σου

Ιωάννα Τζανή
5 τροφές που ενισχύουν τη διάθεση και καταπραΰνουν το στρες - Βάλ' τες άμεσα στη διατροφή σου

Αυτές οι τροφές θα σε κάνουν να μην είσαι ποτέ ξανά η... μίζερη της παρέας!

Όλοι το ξέρουμε ότι τον χειμώνα βραδιάζει από νωρίς και οι ώρες που μας απομένουν για να μπορέσουμε να βγούμε έξω και να απολαύσουμε τον λαμπερό ήλιο - όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν - ελαχιστοποιούνται.

Το γεγονός αυτό είναι κάτι που επηρεάζει την ψυχολογία πολλών ανθρώπων - συμπεριλαμβανομένης και της δικής μου! - και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται αντιμέτωποι με την εποχιακή κατάθλιψη (δες εδώ τι ακριβώς είναι και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις).

kollagono 1

Αυτό είναι το μοναδικό συστατικό που οι διαιτολόγοι προτείνουν να προσθέτεις στον καφέ σου!

Αν έχεις ψάξει τρόπους που θα σε βοηθήσουν να τονώσεις τη διάθεσή σου, πιθανότατα να έχεις ακούσει για τη σεροτονίνη, γνωστή και ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που συνδέεται με την καλύτερη διάθεση και τη συνολική ικανοποίηση.



Τι είναι η σεροτονίνη;

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παράγεται από τα νευρικά κύτταρα και επικοινωνεί με άλλα κύτταρα του σώματος. Αν και σίγουρα δεν είναι η μόνη χημική ουσία που συνδέεται με τη ρύθμιση της διάθεσης (υπάρχουν και οι ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και ενδορφίνες επίσης), είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για να έχει κανείς καλή αίσθηση.

Και αν αναρωτιέσαι πώς μπορείς να την αυξήσεις, υπάρχει τρόπος να συμβεί αυτό μέσω των τροφών που καταναλώνεις!

Η νευροεπιστήμονας και συγγραφέας, Caroline Leaf, εξηγεί ότι η σεροτονίνη παράγεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη (ναι, είναι το ίδιο αμινοξύ που μπορεί να σε κάνει να νυστάζεις μετά το φαγητό).

«Η τρυπτοφάνη βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή σεροτονίνης», λέει χαρακτηριστικά η ειδικός.


https://www.instagram.com/p/CYpufWSJOzy/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Έχοντας αυτό κατά νου, υπάρχουν πέντε τροφές σεροτονίνης με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν στα γεύματά σας και να σου «ανεβάσουν» την ψυχολογία, αλλά και να καταπραΰνουν το άγχος σου.

#1. Αυγά

Τα αυγά ανήκουν στην κορυφή της λίστας με τα τρόφιμα σεροτονίνης, όχι μόνο επειδή περιέχουν τρυπτοφάνη, αλλά και επειδή είναι πλούσια σε χολίνη και πρωτεΐνη. Η χολίνη συνδέεται άμεσα με την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, και η πρωτεΐνη δίνει στο σώμα ενέργεια.



#2. Τυρί

Το τυρί είναι μία ακόμη τροφή που περιέχει τρυπτοφάνη. Το τσένταρ είναι το είδος τυριού με την υψηλότερη περιεκτικότητα, γι' αυτό κατάταξέ το πρώτο στη λίστα με τα ψώνια του σούπερ μάρκετ!

#3. Tofu (και άλλα προϊόντα σόγιας)

Τα προϊόντα σόγιας όπως το tofu, το edamame και οι ξηροί καρποί σόγιας περιέχουν, επίσης, τρυπτοφάνη και πρωτεΐνη. Μια μελέτη, η οποία παρακολούθησε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κατά τη διάρκεια δύο ετών, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση tofu συνδέεται με μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Μια άλλη μελέτη, τόσο σε γυναίκες πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση, έδειξε τα ίδια αποτελέσματα. Επομένως, σίγουρα δεν χρειάζεται να βασίζεσαι σε ζωικά προϊόντα για να ενισχύσεις τη σεροτονίνη στον οργανισμό σου.



#4. Τόνος, σολομός και άλλα ψάρια

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε τρυπτοφάνη και πρωτεΐνη, τα ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ωφελούν άμεσα τον εγκέφαλο (συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της ρύθμισης της διάθεσης). Επίσης, περιέχουν βιταμίνη D, μια θρεπτική ουσία που είναι πιο δύσκολο να ληφθεί τον χειμώνα και συνδέεται επίσης με τη διάθεση. Ο τόνος, ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια περιέχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά τρυπτοφάνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

#5. Ξηροί καρποί και σπόροι

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν, επίσης, εξαιρετικές τροφές σεροτονίνης με βάση τα φυτά. Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν πολλά θρεπτικά οφέλη, τα καρύδια ιδιαίτερα είναι γνωστά ότι είναι καλά για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς είναι πλούσια σε ωμέγα-3.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

7 τροφές που θα σε κρατήσουν ζεστή ακόμη και στα χιόνια

Νιώθεις διαρκώς εξουθενωμένη; Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις για να έχεις περισσότερη ενέργεια