5 «καλές» τροφές που μας παχαίνουν και οι εναλλακτικές του διατροφολόγου

Τσακιρίδου Χριστίνα
5 «καλές» τροφές που μας παχαίνουν και οι εναλλακτικές του διατροφολόγου

Οι διατροφικές παγίδες στις οποίες υποπέφτουμε μπορούν να αποφευχθούν εύκολα και γευστικά.

Καθημερινά καταναλώνουμε διάφορα τρόφιμα και ροφήματα τα οποία δεν αποτελούν πάντα σύμμαχο στην προσπάθειά μας για bikini body. Αρκετά «αθώα» σνακ και συνοδετικά που τείνουμε να επιλέγουμε με τα γεύματά μας είναι εξαιρετικά πλούσια σε θερμίδες και λίπος.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές αγνοούμε ποιες τροφές συμβάλλουν δυνητικά στην αύξηση βάρους που βιώνουμε με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε να τις εντάσσουμε στο διατροφολόγιό μας. Για παράδειγμα το τυρί που βάζεις στο αγαπημένο σου τοστ, οι μπάρες δημητριακών που επιλέγεις για δεκατιανό ή η σως που ρίχνεις στη σαλάτα σου, μπορεί τελικά να επιβαρύνουν σημαντικά τη σιλουέτα σου.

snak6

10 αλμυρά και γλυκά σνακ που δεν ξεπερνούν τις 100 θερμίδες (κι όμως γίνεται)

via GIPHY

5 τροφές που όλες καταναλώνουμε αγνοώντας ότι παχαίνουν

1) Τυρί

tyria

Οι περισσότερες μορφές τυριού είναι εξαιρετικά πλούσιες σε θερμίδες και λιπαρά.

2) Αλλαντικά

allantika

Δυστυχώς τα αλλαντικά δεν παράγονταιμε την ίδια ποιότητα και τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Πολλές μορφές αλλαντικών είναι επεξεργασμένες και πλούσιες σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά.

3) Διάφορα dressing

saltses

Τα έτοιμα dressing σαλάτας που βρίσκεις στο super market δεν είναι πάντα τόσο υγιεινά και τα περισσότερα είναι εξαιρετικά πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.

4) Μπάρες δημητριακών

mpares

Οι μπάρες δημητριακών αποτελούν μια καλή επιλογή σνακ ωστόσο αρκετές από αυτές περιέχουν μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων και ζάχαρης. Καλό θα ήταν να επιλέγεις μπάρες μεσαίου μεγέθους, χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

5) Παγωτό

pagwto1

Το παγωτό είναι ένα άλλο τρόφιμο που μπορεί να συμβάλει στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά επειδή είναι γεμάτο με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Οι υγιεινές εναλλακτικές του διατροφολόγου

«Το τυρί, τα αλλαντικά, οι μπάρες και οι διάφορες σάλτσες είναι τροφές που τις χρησιμοποιούμε καθημερινά είτε ως λιχουδιές είτε τις ενσωματώνουμε σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Το θέμα ωστόσο είναι να κάνουμε την σωστή επιλογή στην ποσότητά τους, στο μαγείρεμά τους και στην ποιότητα των πρώτων υλών. Για παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα γεύματά μας τυριά άπαχα, με χαμηλά λιπαρά. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα αλλαντικά και το παγωτό. Το sorbet είναι μια εξαιρετική επιλογή για τις λάτρεις του παγωτού αφού παρασκευάζεται κυρίως από φρούτα», εξηγεί ο Διατροφολόγος Αντώνης Γαλάτης.

«Όσον αφορά τις μπάρες δημητριακών είναι πολύ ωφέλιμες ως σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολή στην κατανάλωσή τους. Τέλος, οι σάλτσες μας καλό θα είναι να φτιάχνονται στο σπίτι με αγνά υλικά (ελαιόλαδο, λεμόνι, γιαούρτι, μουστάρδα κ.ά), χωρίς να τηγανίζονται και να περιέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα φρέσκα λαχανικά της αρεσκείας μας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να γευόμαστε άφοβα τις γεύσεις που μας αρέσουν και τα αγαπημένα μας σνακ, χωρίς να δούμε διαφορά στη ζυγαριά μας», συμπληρώνει ο ειδικός.

Πηγή κεντρικής: pexels.com



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευχαριστούμε τον Αντώνη Γαλάτη, ιδιοκτήτη του Διατροφολογικού κέντρου "Fitness Week", Αθλητικός Διατροφολόγος https://www.instagram.com/mr.fitnessweek/