Γιατί η διατροφή σου πρέπει να αλλάζει ανάλογα με την εποχή

Ιωάννα Τζανή
Γιατί η διατροφή σου πρέπει να αλλάζει ανάλογα με την εποχή

Και ναι, η άνοιξη είναι εδώ και εμείς είμαστε πολύ ευτυχισμένες για αυτό! Η ψυχολογία ανεβαίνει, αρχίζουμε να ανανεώνουμε την γκαρνταρόμπα μας, να κατεβάζουμε τα μαγιό από το πατάρι και να αλλάζουμε τη ρουτίνα του skincare μας. Όμως, μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να αλλάζουμε και τη λίστα του σούπερ μάρκετ;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι!

Οι τροφές που πρέπει να τρως πιο συχνά στα 30 σου

Έχουμε συνηθίσει αρκετά στο γεγονός ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε φράουλες στα μέσα Δεκεμβρίου ή αβοκάντο όλο το χρόνο. Αλλά έχεις κάτσει ποτέ να σκεφτείς πότε και πού καλλιεργούνται πραγματικά τα προϊόντα; Ποια μέτρα λαμβάνονται για να διατηρηθούν «φρέσκα»;

avocado 2

Η αρχαία πρακτική της Αγιουρβέδα της Ritucharya έχει διδάξει εδώ και καιρό τη σημασία του να καταναλώνουμε εποχιακά τρόφιμα για τη σωματική μας υγεία, αλλά τα οφέλη δε σταματούν εδώ. Η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων που καλλιεργούνται στην καλύτερη για αυτά περίοδο, είναι κάτι που πρέπει να στοχεύουμε να κάνουμε για πολλούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

Βελτιστοποιούν τη συνολική μας υγεία

Τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται και καταναλώνονται την κατάλληλη εποχή, έχουν τη μέγιστη διατροφική αξία. Όταν τα προϊόντα συλλέγονται στο πιο ώριμο σημείο τους, η πυκνότητα βιταμινών και μετάλλων όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ είναι υψηλότερη. Όσο περισσότερο καιρό τα φρούτα και τα λαχανικά κάθονται στα ράφια ή μεταφέρονται από χώρα σε χώρα, τόσο λιγότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες διατηρούν.

Τα εποχιακά τρόφιμα κάνουν καλό στο περιβάλλον

Με απλά λόγια, τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται τοπικά και στην εποχή τους, δε χρειάζεται να ταξιδέψουν τόσο μακριά για να πουληθούν. Αυτό σημαίνει ότι εκλύονται στο περιβάλλον σημαντικά λιγότερες επιβλαβείς εκπομπές αερίων από φορτηγά και αεροπλάνα. Για να μην αναφέρω το γεγονός ότι τα μη εποχιακά προϊόντα είναι πιο πιθανό να ψεκαστούν με επιβλαβή φυτοφάρμακα ή συντηρητικά για να διατηρήσουν τη λάμψη τους.



Είναι πιο προσιτά

Η υγιεινή διατροφή δε χρειάζεται να είναι ακριβή. Η προμήθεια τοπικών και εποχιακών προϊόντων κάνει τη διαφορά στο πορτοφόλι μας. Το να καταναλώνεις εποχιακά τρόφιμα είναι μια εξαιρετική στρατηγική για να τρως πιο υγιεινά και να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα.

Παρακάτω θα βρεις 5 εξαιρετικές εποχιακές τροφές για να εντάξεις στη διατροφή σου την άνοιξη.

Cover photo: @fiahamelijnck

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάνεις δίαιτα; 5 νόστιμες ομελέτες που τρώνε και οι διατροφολόγοι

3 θρεπτικά συστατικά που πρέπει να περιέχει το βραδινό σου για να κάνεις πιο ξεκούραστο ύπνο