5 σημάδια που δείχνουν πως είσαι εθισμένη στο junk food

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 σημάδια που δείχνουν πως είσαι εθισμένη στο junk food

Πότε μία απόλαυση μετατρέπεται σε εθισμό;

«Τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή παχαίνουν», λέει ένα ρητό και είναι πέρα για πέρα αληθινό. Μπορεί το junk food να το απολαμβάνουμε όσο τίποτα άλλο πάνω στον πλανήτη αυτό, τι γίνεται όμως, όταν η απόλαυση γίνεται εθισμός;

Αν, λοιπόν, είσαι και εσύ ένα από τα κορίτσια που λατρεύουν το ''γρήγορο'' φαγητό, κάνε αυτό το τεστ. Αν στα παρακάτω 5 σημάδια πιάσεις τον εαυτό σου να λέει συνεχώς «αυτό είμαι εγώ» τότε λυπούμε, you are addicted!

1.Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι το πρωί

Οι περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να φάνε junk food, αργά τα απόγευμα, όταν και βαριούνται να μαγειρέψουν. Εάν όμως το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι το πρωί που ξυπνάς είναι να φας junk food (aka ντόνατς) τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα.

2.Έχεις πονοκέφαλο αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα

Ένας πονοκέφαλος μπορεί να είναι το σημάδι του σώματός σου, που σου λέει πως κάτι δεν πάει καλά. Αν καταναλώνεις υπερβολικό junk food με τη μορφή ζαχαρωτών, αλμυρών και γλυκαντικών ουσιών το σώμα σου συνηθίζει σε αυτές και μετά δυσκολεύεται να λειτουργήσει χωρίς αυτές. Ακριβώς όπως και με την καφεΐνη, έτσι και με το junk food, το σώμα σου στηρίζεται σε αυτό για να περάσει την ημέρα. (Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να σου προκαλεί κατάθλιψη).

junk food blame obesity 1 635823106552716000

3.Καταναλώνεις γλυκά ή αλμυρά τρόφιμα, ακόμα και όταν δεν πεινάς

Η κατανάλωση junk food μπορεί να γίνεται ακόμα περισσότερη, όταν θες να διαχειριστείς κάποια συμπτώματα όπως ο λήθαργος, ο πονοκέφαλος, η νευρικότητα και η θολούρα, παρά όταν πεινάς πραγματικά. Αν το πρόχειρο φαγητό «θεραπεύει» το πρόβλημα σου (π.χ έχω νεύρα, θέλω σοκολάτα τώρααααα) , έστω και προσωρινά, τότε ο εθισμός μπορεί να είναι η αιτία. Ίσως είναι η ώρα να κάνεις κάποιους περιορισμούς και να διαχειριστείς τα συμπτώματα σου χωρίς να τρως junk food.

4.Δεν μπορείς να φας μόνο μία φέτα ή ένα κομμάτι ή μία δαγκωνιά. Αν η συσκευασία είναι ανοιχτή, τότε θα καταναλώσεις όλο το πακέτο (#StoryOfOurLives)

Μπορεί αρκετά συχνά να κατηγορούμε την έλλειψη θέλησης ή τον υπερκαταναλωτισμό μας στις ανθυγιεινές τροφές, αλλά το επεξεργασμένο φαγητό έχει σχεδιαστεί για να μας κάνει να επιθυμούμε αυτή τη γλυκιά ή αλμυρή γεύση. Στο σωστό γεύμα είναι συγκεκριμένη η ποσότητα αλατιού, ζάχαρης, λιπαρών και γλυκαντικών ουσιών για να μας κρατήσουν όσο πρέπει. Εάν νιώθεις, πως δεν μπορείς να έχεις μόνο ένα κομμάτι ή φέτα τότε, μάλλον είσαι εθισμένη σε παραπάνω από ένα από αυτά τα υλικά.

image001

5.Παραπάνω από το 50% των καθημερινών θερμίδων σου προέρχεται από το junk food

Οι άνθρωποι που έχουν μια υγιή σχέση με το πρόχειρο φαγητό το καταναλώνουν μόνο περιστασιακά και με μέτρο. Βλέπουν τα επεξεργασμένα ή αλμυρά τρόφιμα, ως λιχουδιές και όχι ως ένα βασικό είδος στη διατροφή τους. Αν το πρόχειρο φαγητό αρχίζει να αποτελεί την πλειοψηφία των καθημερινών σου θερμίδων γλυκά για πρωινό, πίτσα, παγωτό ή πατατάκια όλα σε μια μέρα- μάλλον ήρθε η ώρα για μία αλλαγή.

Θέλεις να υπερνικήσεις τη λιγούρα σου για junk food, να βελτιώσεις την υγεία σου και να χάσεις βάρος; Η αποτοξίνωση από το γρήγορο φαγητό μπορεί να είναι ο καταλύτης που χρειάζεσαι για να κάνεις θετικές αλλαγές.

Ξεκίνα από σήμερα κιόλας. Μη χάνεις χρόνο!